بررسی عملیات نظامی ترکیه علیه کُردهای سوریه؛
مومنی:اردوغان به دنبال اعاده حیثیت در آنکارا است/ خروج آمریکا از شام، نمایش مقطعی خواهد بود/ ترامپ درصدد تحمیل هزینه به اروپا
رئیس موسسه مطالعات بینالمللی چشم انداز ابرار نوین گفت: آمریکا خطوط قرمز سوریه را منافع خود میداند و از این منظر خروج آنها از این کشور را باید یک تاکتیک روانی – سیاسی دانست.
«قاسم مومنی» رئیس موسسه مطالعات بینالمللی چشم انداز ابرار نوین در تشریح عملیات هوایی ارتش ترکیه به مواضع کُردهای سوریه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مساله کردها و درگیری ترکیه با این جناح، مربوط به امروز یا دیروز نیست بلکه حدود ۷۰ سال است که ترکیه کُردها را تهدید امنیت ملی خود میدانند و به هر نحوی از آن نام میبرند. حساسیت ترکیه به کردها از زمان حضور صدام در قدرت وجود داشت. ترکها به وجود آمدن کردستان عراق در شمال این کشور را از آنموقع برای خود تهدید قلمداد میکردند و همیشه خواستار آن بودند که خودمختاری این جغرافیا توسط دولت عراق لغو شود؛ چراکه آنکارا معتقد بود بنیانِ کردستان عراق می تواند زمینهای باشد برای تشکیلیک کشور کردی مستقل که این دقیقاً بر خلاف منافع ترکیه به حساب میآمد. این نگرانی امروز در صحنه سوریه کاملاً قابل ملاحظه و رویت است و همچنان ترکیه نگران این موضوع است.
وی ادامه داد: ترکیه معتقد است اگر سرزمین کردی در سوریه تشکیل شود بدون تردید این منطقه در کنار کردستان عراق می تواند باعث به وجود آمدن سرزمین کردی شود و همین روند می تواند باعث تحریک کردهای ترکیه و نهایتاً تشکیل و پیوستن کردهای این کشور به سوریه و عراق شود. از این منظر است که امروزه شاهد آن هستیم که آنکارا و شخص اردوغان مجدداً بر کردها میتازد. ترکیه به دنبال مدیریت فضای خارج از مرزهای خود درسوریه است تا بتواند منطقهای به عمق ۳۰ کیلومتر را همجوار با سوریه ایجاد کند و نهایتاً طرح شهرکسازی و تغییر اقلیم آنجا را عملیاتی کند. اردوغان معتقد است که در وضعیت کلی فرصت بسیار مناسبی وجود دارد که در امتداد آن میتواند نیروهای سوریه دموکراتیک، یگانها مدافع خلق و زیرشاخههای پ.ک.ک را هدف قرار دهد اما باید توجه داشت که این یک طرف این سناریو آمریکاییها حضور دارند.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به راهبرد آمریکا در قبال کردهای سوریه گفت: آمریکا به دنبال آن است تا بتواند بر اساس سناریوهای موجود اروپاییها را وارد سوریه کند. ترامپ معتقد است که اروپا باید در مورد سوریه هزینه پرداخت کند. او تمام فکر و ذکر و نگاهش برآمده از تجاریسازی سیاست و امنیت است و در مورد سوریه هم از همین نظر استفاده میکند. ترامپ می گوید هیچ دلیل خاصی وجود ندارد که آمریکا به تنهایی هزینههای سوریه را پرداخت کند و از این منظر به دنبال کشیده شدن پای اروپا به این پرونده است. سخنان چند ماه پش او در مورد اتباع اروپایی که در داعش حاضر هستند، دقیقاً از همینجا نشأت میگیرد. به عنوان مثال باید متوجه بود که روسها در آسمان سوریه مشغول کار بودند ولی آمریکاییها روی زمین دست به اقدام زدهاند. با این حال او همچنان به دنبال منافع ایالات متحده در سوریه است.
مومنی افزود: اینکه در بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی گفته میشود آمریکاییها به دنبال خروج از سوریه هستند، ادعای کاملاً غلط و نادرستی است. اخیراً پس از ادعای ترکیه برای اجرای عملیات در شرق فرات، ترامپ رسماً اعلام کرد که اگر کردهای سوریه مورد آسیب قرار بگیرند، آمریکا اقتصاد ترکیه را نابود خواهد کرد. این بدان معناست که ایالات متحده در سوریه همچنان منافعی برای خود در نظر گرفته است. آنها ممکن است نیروهای خود را جابجا کنند اما از حیثِ رصدِ هوایی در سوریه و منطقه فعال هستند. واشنگتن با این اظهارات قصد دارد تا پای اروپا و سازمان ملل را به سوریه باز کند و هزینههای میدانی را با آنها تقسیم کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ترامپ به دنبال آن است تا ترکیه نتواند خطوط قرمز و منافع آمریکا در سوریه را مورد هجمه قرار دهد و به همین دلیل است که اعلام خبر خروج آمریکا از سوریه را نمیتوان یک راهبرد واقعی دانست. در سال گذشته هم آمریکاییها اعلام کردند قصد خروج از سوریه را دارند که واکنشهای زیادی به سخنان ترامپ در آن زمان رخ داد ولی به وضوح دیدیم که آنها در سوریه باقی ماندند. به نظرم این اقدام آمریکا و اخبار منتشر شده در راستای آن را باید نوعی تغییر استراتژی دانست تا یک واقعیت میدانی یا سیاسی. آنها در سوریه خواهند ماند و در مقابل اردوغان هم توان جنگ همه جانبه در سوریه علیه کردها را نخواهد داشت. آنکارا توان درگیری وسیع یا بلند مدت علیه کردها (آنهم در وضعیت فعلی منطقه و شرایط داخلی ترکیه) را ندارد. به باور من اردوغان به دنبال تبلیغات داخلی و نوعی اعاده حیثیت در خاک کشورش است و به همین جهت حمله به مواضع کردها نمیتواند گسترده یا بلند مدت باشد؛ چراکه ترکیه به دنبال منطقه حائل به نفع خود است.