یادداشتی از حسن هانیزاده؛
از آرامکو تا نجران، سعودیها چگونه آچمز شدند؟
بازه کوتاه زمانی عملیاتهای انصارالله نشان میدهد که سعودیها کاملاً در انفعال هستند و بدون تردید پس از عملیات نجران کانالهای ریاض برای خروج از یمن فعال خواهد شد.
«حسن هانیزاده» کارشناس مسائل منطقه طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح ابعاد و پیامدهای عملیات اخیر انصارالله در محور نجران پرداخت که به شرح ذیل از نظر میگذرد:
عملیات اخیر انصارالله که نام «نصر من الله» به آن اطلاق شده، بزرگترین و بیسابقهترین عملیات نظامی علیه نیروهای سعودی در خاک یمن است که در چهار ساله گذشته انجام شده است. بر اساس دادههای میدانی در این عملیات سه تیپ (متشکل از دو تیپ پیاده و یک تیپ مکانیزه) متعلق به ارتش عربستان و بخشی از مزدوران اجارهای محاصره و مورد هدف قرار گرفتند که جمعاً حدود پنج هزار نفر کشته و زخمی شدهاند. این اعداد و ارقام بیسابقه به حدی برای سعودیها وخیم بوده که تاکنون این موضوع را تایید یا تکذیب نکردهاند.
توان انصارالله نسبت به گذشته و به دلیل تعدد عملیاتها و کسب تجربیات مختلف نسبت به گذشته به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست. تجربیات انصارالله بسیار افزایش پیدا کرده؛ مصداق این موضوع را باید بازههای زمانی از حمله به آرامکو تا نجران دانست. چراکه فاصله این دو بسیار کم بوده و نشان از توانمندی این جریان بومی در یمن دارد. بدون تردید سعودیها در حالت آچمز و شوک قرار گرفتهاند و و حالا به دنبال آن هستند تا به صورت کاملاً آرام از جنگ یمن خارج شوند.
آرامکو هزینه بالای اقتصادی برای ریاض داشت و حالا که نجران زیر آتش انصارالله قرار گرفته، حیثیت سیاسی و نظامی آنها زیر سوال رفته است.
سعودیها کاملاً در موضع ضعف قرار دارند. پس از حمله به آرامکو اخباری منتشر شد که نشان میداد سعودیها از طریق واسطههای گوناگون به دنبال خارج شدن از یمن هستند اما این امر تاکنون اتفاق نیفتاد. اغلب کارشناسان نظامی و سیاسی بر این باور هستند که سعودیها پس از حمله انصارالله به نجران به دنبال واسطههایی میگردند تا آتشبس را عملیاتی کنند.
در این بین ایالات متحده هم به خوبی میداند که اگر جنگ در یمن ادامه پیدا کند، ضعف سعودیها بیش از حد نمایان میشود. از این منظر در روزهای آینده باید منتظر تحرکهای سیاسی در این موضوع باشیم و اگر سعودیها از این منجلاب خارج نشوند، آینده منازعه در یمن مشخص نخواهد بود.