تفرشی در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
جانسون در چند قدمی سقوط قرار دارد/ برگزیت به کابوس لندن تبدیل شده/لابی یهود درصدد خانهنشینی کوربین
تحلیلگر ارشد مسائل بریتانیا گفت: نخستوزیر بریتانیا در موقعیت خوبی قرار ندارد که دلیلش برگزیت است و همین موضوع هر روز دایره همقطاران او را کمرنگتر میکند.
«مجید تفرشی» تحلیلگر ارشد مسائل بریتانیا در تشریح آخرین وضعیت مجادله نخستوزیر بریتانیا با پارلمان این کشور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: زد و خوردهای اخیر در لندن به حدی شدت گرفته که همگان نه تنها از آینده دولت نوپای بوریس جانسون نگران هستند بلکه معتقدند بریتانیا به سمت مشکلاتی گام برمیدارد که خروجی آن واقعاً تیره و تاریک است. مشکل اساسی (فعلی) در لندن این است که دولت جانسون با پارلمانی مواجه است که کابینه و شخص نخستوزیر اکثریت در آن ندارد. دادهها حکایت از آن دارد که طی روزهای اخیر لیبرال دموکرات ها تقویت شدهاند و این دقیقاً به ضرر بوریس جانسون رقم خورده خورده است. اینها در حالی اتفاق افتاده که جانسون همچنان در رویای برگزیت بدون توافق به سر میبرد که دقیقاً به کابوس بریتانیا تبدیل شده است.
وی ادامه داد: دولت بریتانیا و شخص جانسون نتوانسته پارلمان را در مورد برگزیت سخت با خود همراه کند و حتی اتحادیه اروپا هم درصدد اعمال فشار به او برای جوگیری از برگزیت بدون توافق است از این منظر ساعات پیشرو برای جانسون بسیار سخت و دشوار است. در این وضعیت جانسون برای فرار از وضعیت موجود سه حالت در مقابل خود دارد: ۱-انحلال مجلس و برگزاری انتخابات مجدد تا بتواند خروج بدون توافق را طراحی و عملیاتی کند ۲- تعویق برگزیت و ۳- برگزاری رفراندوم مجدد برگزیت که اجرایی کردن آن بدون شک نیازمند دولت جدید است و جانسون به دنبال به حاشیه بردن این گزینه و تعویق آن است. او به دنبال این است تا مردم بریتانیا را در عمل انجام شده قرار دهد تا محافظه کاران بتوانند رای بیاورند. اما مشکلات ا به اینجا ختم نمیشود بلکه رهبر حزب کارگر سناریوی دیگری در ذهن دارد.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به عملکرد و سخنان اخیر رهبر حزب کارگر بریتانیا گفت: جرمی کوربین به دنبال آن است تا با اعمال فشار بر جانسون بتواند انتخابات زودهنگام را برگزار کند تا در نهایت بتوانند محافظه کاران را مورد هدف قرار دهد. طبیعی است که اظهارات و عملکرد او لابی یهود در بریتانیا و در داخل پارلمان را نگران کرده است و به همین دلیل احتمال دارد او از سوی این جریان مورد ضربه قرار بگیرد و نهایتاً به حاشیه رانده شود؛ چراکه گزینه بعد از او نه تنها برای لابی یهود بلکه برای جانسون هم خوشایندتر است. این در حالیست که بوریس جانسون علاقه دارد تا بتواند برگزیت سخت را عملیاتی کند اما بحث این است که آیا میتواند دست به چنین کاری بزند یا خیر؟ چراکه او باید کشورهای اروپایی را با خود همراه و از سوی دیگر مخالفت در داخل بریتانیا به حدی است که امید وی به برگزیت سخت تبدیل به کابوس شده است.
تفرشی افزود: باید متوجه بود که در ماه آگوست پارلمان بریتانیا تعطیل است اما کاملاً مشخص بود که در سپتامبر و اکتبر شاهد آرامش قبل از طوفان خواهیم بود؛ چراکه پرونده برگزیت همچنان مفتوح بوده و آینده آن نامشخص است. در این فاصله حمله به کوربین افزایش پیدا کرده است؛ چراکه جانسون فکر می کرد میتواند از این حزب به نفع خود استفاده کند. در این شرایط رسانههای دست راست بریتانیا مرتبا در حال مخابره و بازخوانی اندیشه کوربین در مورد حمایت از فلسطین، ایران، نزدیک شدن به مسلمانان و فعالیت او ضد جنگ هستند و در نهایتاً به این مخرج مشترک میرسند که وی ضد یهود است. او بارها چنین اتهاماتی را رد کرده و گفته ضد یهود نیست اما همچنان هجمه علیه وی ادامه دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: حربهای که جانسون در قبال کوربین دنبال میکند این است که با الصاق برچسب ضد یهود به کوربین بتواند او را از میدان به در کند تا فشارها کاهش یابد. مشابه این سناریو قبلاً توسط جانسون علیه شهردار پیشین لندن (کین لیوینگستون) به کار گرفته شد که اتفاقاً موفق عمل کرد اما به نظرم خطر جدی کوربین را تهدید نمیکند. آنچه که فعلاً متصور خواهد بود، برگزاری انتخابات احتمالی زودهنگام است که احتمالاً در بازه زمانی سه هفته آخر سپتامبر تا اواسط اکتبر میتواند عملیاتی شود. از جهتی دیگر احتمال کنار گذاشته شدن جانسون وجود دارد؛ چراکه پای برگزیت در میان است و او توان خروج سخت را ندارد. از سوی دیگر استعفاء کسانی مانند جو جانسون (برادر کوچکتر بوریس جانسون و عضو حزب محافظهکاران) به دلیل قرار گرفتن او بر سر حمایت از منافع ملی و تعهد به خانواده به صورت دقیق نشان میدهد که اوضاع در حزب حاکم مناسب نیست.