استاد علوم سیاسی دانشگاه «لوئیز» در گفتوگو با ایلنا:
چشمانداز چندان روشنی برای ایتالیا وجود ندارد/ بدون حمایت احزاب خارجی نمیتوان کابینه تشکیل داد
رئیسجمهوری ایتالیا تمام هموغم خود را بر ادامه کار پارلمان خواهد گذاشت و حتی ممکن است تلاش کند که ائتلاف بزرگتری ایجاد شود. بنابراین با این اوضاع و احوال چندان آینده خوبی را نمیتوان برای بودجه سال ۲۰۲۰ متصور شد. البته هنوز نمیتوان با قطعیت حرفی زد.
به گزارش ایلنا، پروفسور «لئوناردو مورلینو» استاد علوم سیاسی در دانشگاه بینالمللی لوئیز در رم ایتالیا است. وی در خلال سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ نخستین ایتالیایی بود که ریاست انجمن بینالمللی علوم سیاسی را برعهده داشت. تغییر در نظامهای سیاسی، فرآیند دموکراسیزدایی و کمیت و کیفیت دموکراسی در اقصی نقاط جهان از جمله حوزههایی است که او در آن تحقیق میکند. «تاثیر بحران اقتصادی بر دموکراسیهای شرق اروپا»، «علوم سیاسی؛ چشماندازی جهانی» و «تغییر در دموکراسیها: بازیگران، ساختارها و فرآیندها» از جمله آثار تالیفی این تحلیلگر صاحبنام است.
لئوناردو مورلینو با اشاره به فروپاشی دولت ائتلافی در ایتالیا و استعفای نخستوزیر این کشور به خبرنگار ایلنا گفت: حزب پنج ستاره در آغاز کار دولت نتایج خوبی را به دست آورده بود و پیشتاز بود. اما در ماه می نتیجه برعکس شد و این حزب لیگ بود که توانست دست بالا را از آن خود کند.
باید دقت کرد که دیدگاههای متفاوتی در زمینه هژمونی قدرت وجود دارد. «ماتئو سالوینی» رهبر حزب لیگ شمالی، با بررسی آمار تصمیم گرفت به جای آنکه با دیگر احزاب به تساهل برسد، کشور را در بحران فرو برده و تلاش کند قدرت را در دست گیرد.
وی در ادامه افزود: «سرجو ماتارلا» رئیسجمهوری ایتالیا، میتواند در اندک مواردی نقشی پررنگ داشته باشد و از اکثریت مثبت [در زمینه ادامه به کار دولتی ائتلافی] بهره ببرد. بنابراین اختیارات ماتارلا آنچنان هم که برخی گمان میکنند زیاد نیست. اما اگر حزب دموکراتیک ایتالیا (دیپی) و حزب پنج ستاره به توافقی برسند، میتواند از ماتارلا انتظار کنش داشت.
وی افزود: اقدامهای بسیاری باید در این لحظه انجام داد. البته ماتارلا میخواهد هرچه زودتر بحران خاتمه پیدا کند، اما بدون ایجاد دولت ائتلافی بعید به نظر میرسد که چنین امری ممکن باشد. بدون حمایت احزاب خارجی نمیتوان کابینه تشکیل داد.
استاد علوم سیاسی در دانشگاه بینالمللی لوئیز در رابطه با تاثیر این بحران بر طرح کاهش مالیات در بودجه سال ۲۰۲۰ ایتالیا گفت: بودجه ۲۰۲۰ نکته بسیار مهمی است! برخی معتقدند، سالوینی تلاش داشت با ایجاد این بحران مشکل بودجه و کاهش هزینهها را رفع و رجوع کند. بحث بر سر بودجه با اوضاع و احوال فعلی بسیار دشوار خواهد بود.
نکته مهم اینجاست که حتی احزاب چپ و حتی حزب متبوع «سیلویو برلوسکونی» نخستوزیر پیشین ایتالیا، نیز میتوانند به ائتلاف بپیوندند. بنابراین احتمال دارد حتی پارلمان نیز منحل شود! در سنت ایتالیا اصولا تلاش بر این است که پارلمان در هر شرایطی به حیات خود ادامه دهد. بنابراین ماتارلا تمام هموغم خود را بر ادامه کار پارلمان خواهد گذاشت و حتی ممکن است تلاش کند که ائتلاف بزرگتری ایجاد شود. بنابراین با این اوضاع و احوال چندان آینده خوبی را نمیتوان برای بودجه سال ۲۰۲۰ متصور شد. البته هنوز نمیتوان با قطعیت حرفی زد.
لئوناردو مورلینو در ادامه به تاثیر این بحران بر اقتصاد ایتالیا اشاره کرد و گفت: اقتصاد معضل بسیار بزرگی است. همانطور که میدانید ایتالیا یکی از بدهکارتین کشورها در اتحادیه اروپا است و همین امر رسیدن به توافق بر سر بودجه را بسیار حیاتی میکند.
وی افزود: راستش نمیشود بهطور قطع گفت آینده به چه سمت و سویی خواهد رفت. اما یک چیز مسلم است: هزینهها در طرح بودجه آینده کاهش خواهد یافت. البته شکی نیست که اروپا و بازارهای جهانی از ماجراهای پیشآمده تاثیر خواهند گرفت. در تمام دموکراسیهای اروپایی چنین است. میشود به راهحلی رسید، اما مشکلات و تردیدهای بسیاری نیز مطرح است.
این استاد علوم سیاسی همچنین گفت: نکته دیگری هم هست که میخواهم به آن اشاره کنم. آشکار است که امروزه اقتصاد و صنعت آلمان دچار رکود شده است. در آینده شاهد تاثیر این رکود در سراسر بخشهای اقتصاد اروپا خواهیم بود. طبعا، ایتالیا نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود و رکود این کشور را نیز در بر خواهد گرفت. این خود به افزایش بدهیها و در نتیجه کاهش هزینهها و تورم خواهد انجامید. بنابراین چشمانداز چندان روشنی را نمیشود دید. راستش، به نظرم اوضاع بسیار دشوار و وخیمی برای ایتالیا در راه است!
گفتوگو از: کامران برادران