کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با ایلنا:
جانسون برای اجرای برگزیت دست به تعلیق پارلمان خواهد زد/ تبعات امنیتی نوظهور در انتظار لندن
کارشناس مسائل اروپا گفت: خروج بریتانیا از جمع کشورهای اروپایی در ۳۱ اکتبر بیشتر به بلوف سیاسی شبیه است و مقامهای جدید اتحادیه اروپا آن را به تاخیر میاندازند.
«رکسانا نیکنامی» کارشناس مسائل اروپا در تشریح آخرین تحولات برگزیت در سایه قوت گرفتن انتخاب بوریس جانسون به عنوان نخستوزیر بریتانیا در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: دادههای رسانهای و سیاسی حکایت از آن است که بوریس جانسون به عنوان نخستوزیر بریتانیا انتخاب خواهد شد؛ به گونهای که نظرسنجیها نشان میدهد فاصله میان جرمی هانت و بوریس جانسون بسیار زیاد است و همین موضوع به خوبی اثبات میکند که جانسون نخستوزیر آینده بریتانیا خواهد بود که بدون تردید تبعاتی برای لندن خواهد داشت. او زمانی که وزیر خارجه بریتانیا بود بارها به صراحت مواضعش در مورد برگزیت را اعلام کرد و به خوبی نشان داد ه طرفدار سفت و سخت برگزیتِ سخت یا همان طلاق لندن از بروکسل است. اما مساله دیگر این است که علیرغم موضع شدید جانسون برای خروج کشورش از جمع اتحادیه اروپا، مواضع جرمی هانت هم به همین گونه است.
وی ادامه داد: هر دو نفر بر روی مواردی تاکید میکنند که بتوانند خودشان را در عرصه داخلی بریتانیا مطرح کنند اما آنچه بوریس جانسون را تندتر از شخص دیگر نمایان میکند، طرح وی برای تعلیق پارلمان است. واقعیت این است که نخستوزیر جدید بریتانیا برای اجرای برگزیت باید این موضوع را مجدداً در مجلس عوام بریتانیا مطرح و به رأی بگذارد و بعید به نظر میرسد که در فضای فعلی این موضوع نتیجه بدهد؛ از اینرو بوریس جانسون پس از آنکه به عنوان نخستوزیر انتخاب شود پارلمان تعلیق میکند تا مجلس عوام با آرایش جدید و با مهرههای همسو روی کار بیاید تا بتواند با فضای هماهنگ پارلمان برگزیت را به رای بگذارد و اجماع حداکثری به نفع خود شکل دهد. البته من معتقدم که اظهارات بوریس جانسون در مورد اجرای برگزیت به نوعی یک بلوف سیاسی است و نمیتواند به راحتی این پرونده را به سرانجام برساند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه دفاع ترامپ از بوریس جانسون باعث ایجاد جو منفی در بریتانیا شده است، گفت: طرفداری رئیس جمهوری آمریکا از بوریس جانسون به عنوان گزینه نخستوزیری به نوعی نمایانگر اتحاد میان این دو نفر از منظر سیاسی و راهبردی است. جانسون به صورت مستقیم اعلام کرده که باید از اتحادیه اروپا بیش از این مقدار امتیاز بگیریم و همین مواضع را ترامپ به نوعی دیگر بیان میکند و اظهار می کند که بریتانیا میتواند بدون توافق از جمع کشورهای اتحادیه اروپا خارج شود. لذا پیشفرض سخنان و مواضع هر دو طرف بر اقتصاد تکیه دارد. از سوی دیگر باید توجه داشت که طیف عظیمی از وزرای فعلی کابینه بریتانیا اعلام کردهاند که اگر جانسون نخستوزیر بریتانیا شود بدون تردید از مقام خود کنارهگیری خواهند کرد و معتقدند که تبعات خوبی برای لندن به دنبال نخواهد داشت.
نیکنامی افزود: نکته مهمی که در این بین باید مورد نظر قرار بگیرد این است در گذشه تمام تحلیلهایی که از تبعات برگزیت مطرح میشد عموماً اقتصادی است اما اخیراً سمت و سوی تحلیلها امنیتی شده؛ به عبارتی دیگر تحلیلها گویای این است که برگزیت تنها تبعات اقتصادی ندارد بلکه پیامدهای امنیتی آن بیش از گذشته بریتانیا را تهدید میکند. به عنوان مثال یکی از پرخطرترین مسائلی که به عنوان تهدید امنیتیِ برخاسته از برگزیت محتمل است، ضربه به «پیمان بلفاست» است. موضوعیت این پیمان مربوط به مرز مشترک میان ایرلند شمالی و جنوبی است و به دلیل عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا هیچ درگیری حقوقی در موردآن بین دو طرف به وجود نیامده است اما در صورتی که برگزیت اجرا شود، احتمال وقوع درگیریهای سیاسی و حقوقی بر سر مرز مذکور وجود دارد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تهدید امنیتی دیگر در مورد برگزیت خیزش راستافراطی در این کشور است و از سوی دیر مساله ایرلند همچنان به عنوان چالش اصلی مد نظر است. در این راستا بوریس جانسون اعلام کرده که برای جلوگیری از هرگونه تنش بر سر این پرونده به دنبال آن است که یک منطقه تجارت آزاد در مرز دو طرف ایجاد کند اما با تمامی این تفاسیر به نظر میرسد که بریتانیا ۳۱ اکتبر از جمع کشورهای اروپایی خارج نخواهد شد؛ چراکه تمدید مجدد برگزیت و بررسی دوباره آن از سوی مقامات جدیدالورود به کمیسیون اروپا، شورای اروپا و پارلمان اروپا نشان از آن دارد که بروکسل به دنبال پیدا کردن راهحل جدید در این مورد است که نشان میدهد گردش نخبگان سیاسی در اتحادیه اروپا تا حدودی امیدوارکننده است.