مجلسی در گفتوگو با ایلنا:
آمریکا برای «تفریح تابستانی» وارد عربستان نشده است/ مقابله با حملههای انصارالله بخشی از ماموریت نظامی واشنگتن
تحلیلگر مسائل آمریکا گفت: حضور نظامی آمریکا در سرزمین سعودی پیام اخطار به ایران است اما تامین موجودیت و امنیت اسرائیل هم یکی از دلایل آن است.
«فریدون مجلسی» تحلیلگر مسائل آمریکا در تشریح دلایل و پیامدهای استقرار نظامیان ایالات متحده در عربستان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: آمادهسازی پایگاه نظامی آمریکا در شرق ریاض برای استقرار ۵۰۰ نظامی این کشور جزئی از پروژهای است که ترامپ آن را از مدتها پیش در دستور کار قرار داده است. اخیراً او اظهار کرده بود که به دنبال اعزام هزار نظامی از آمریکا به مقصد کشورهای حاشیه خلیجفارس است و این موضوع دقیقاً در همین راستا قابلیت بررسی پیدا میکند اما باید متوجه بود که ترامپ و تیم او پروژه «تقابل قدم به قدمِ فرسایشی» را کلید زدهاند که علاوه بر هزینه آن، باعث خسته شدن طرفهای مقابل میشود. از سوی دیگر، تداوم این موضوع موجب بروز مشکلهای اقتصادی عدیده برای دولتهای منطقه میشود. از این جهت آمادهسازی و استقرار نظامیان آمریکا در عربستان را باید یک سناریوی خطرناک در منطقه دانست.
وی ادامه داد: بسیاری بر این عقیده هستند که آمریکا حال تدارک جنگ علیه تهران است و در مقابل عدهای دیگر معتقدند که ایالات متحده توان به راه انداختن جنگ جدید یا هرگونه تقابل نظامی را ندارد. در شرایط فعلی نمیتوان به راحتی گفت که چه اتفاقی میافتد یا اینکه چه سناریویی پیشرو است اما آنچه که بسیار مهم خواهد بود این است که بخشی از حضور نظامی آمریکا در عربستان مربوط به حملات پهپادی و موشکی انصارالله یمن است. در هفتهها و ماههای اخیر به وضوح شاهد آن بودیم که انصارالله بارها مواضع حساس و مهم عربستان را مورد هدف قرار دادند و به این دلیل بخشی از ماموریت ایالات متحده به دفاع از منافع عربستان در برابر حملات یمنیها مربوط میشود. نمونه این اقدام را در زمان درگیری دریایی ایران و آمریکا در زمان جنگ با عراق شاهد بودیم.
این دیپلمات پیشین اضافه کرد: در زمان جنگ تحمیلی شاهد تقابل دریایی ایران و آمریکا بودیم و ایالات متحده برای آنکه به صورت رسمی جواب ایران را بدهد و به دنیا نشان دهد که مورد هجمه سخت قرار گرفته است، پرچم خود را بر تمام کشتیهایش نصب کرد و پس از آن چندین موضع دریایی و سکوهای ما را مورد ضربه قرار داد. در وضعیت فعلی هم همین اتفاق افتاده است؛ آمریکا با برافراشتن پرچم خود در خاک سعودی به دنبال آن است تا اولاً به کشورهایی که با عربستان در نزاع قرار دارند، اعلام کند به طرفیت از ریاض وارد خاک عربستان است و دوماً اعلام کند که منافعش در منطقه ایجاب کرده که پایگاه هوایی خود را مجدداً راهاندازی کند. در این راستا ایران و یمن در صدر فهرست اخطار قرار دارند.
مجلسی با بیان اینکه ترامپ به دنبال تامین هزینه حضور نظامی آمریکا در عربستان و منطقه از سوی ریاض است، گفت: تهدید ایالات متحده بر اساس واقعیتهایِ مسلحِ روی زمین و همچنین راهبرد رئیس جمهوری آمریکا کاملاً قابل درک و لمس است اما باید توجه کنیم که حضور ایالات متحده در سرزمین سعودی یا منطقه به نوعی از سوی عربستان و شرکای منطقهای او تامین هزینه میشود. از این منظر ایالات متحده حتی نگران پاسخ متقابل از سوی ایران نیست، بلکه به نظرم این کشوهای منطقه هستند که مورد ضربه و ضررواقع خواهند شد و اینها به هیچ وجه در ادبیات سیاسی ترامپ جای خاصی ندارند. زمانی که ترامپ چهار نماینده خانم مجلس نمایندگان که شهروند آمریکا هستند را به دلیل رنگ پوست، دین یا کشوری که پدر و مادرشان متعلق به آن هستند مورد خطاب قرار میدهد، دیگر نباید انتظار نرمش یا رفاقت سیاسی با کشورهای حاشیه خلیجفارس از وی داشته باشیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: باید به این درک و فهم برسیم که ترامپ «عاشقانه» یا برای «تفریح تابستانی» وارد عربستان و منطقه نشده است. نه تنها در عربستان بلکه در قطر، بحرین، سوریه، امارات، عراق و افغانستان نیروهای آمریکا قابل رویت هستند و در این راستا هر ازچندگاهی شاهد توقیف کشتیهای کشورمان هستیم؛ این همان استراتژی ترامپ است که بخشی از آن را به عنوان شعار انتخاباتی اعلام کرده بود و برای برآورده شدن آن دست به هر کاری میزند. از سوی دیگر بخشی از این سناریو به دلیل حفاظت از موجودیت و منافع اسرائیل است؛ چراکه او چندی دیگر انتخابات را در پیش دارد و برای پیروز شدن نیاز به حمایت لابی یهود و لابی اعراب خواهد داشت.