استاد علوم سیاسی دانشگاه پراگ در گفتوگو با ایلنا:
آمریکا باید نگران اختلاف نتانیاهو و لیبرمن باشد/ بلندیهای جولان بدل به کلافی شده که نمیتوان بهآسانی گره آن را گشود
استاد دانشگاه اقتصاد بینالملل پراگ گفت: گمان نمیکنم برای آمریکا تفارت چندانی داشته باشد چه کسی زمام امور را در اسرائیل به دست میگیرد. چون دست آخر بر سر مسائل اساسی، مانند ایران، جولان، سوریه و طرح معامله قرن نگاه نامزدها و احزاب قدرتمند، بهرغم اختلافهایی که با یکدیگر دارند، در نهایت تفاوت چندانی با خطمشی واشنگتن ندارد.
پروفسور «پتر ویمتال» استاد علوم سیاسی در دانشگاه اقتصاد بینالملل پراگ است. وی در زمینه سیاست و روابط بینالملل تحقیق میکند.
پروفسور پتر ویمتال با اشاره به اقدام اخیر «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسرائیل، مبنی بر گذاشتن نام رئیسجمهوری آمریکا بر یکی از شهرکهای واقع در بلندیهای جولان به خبرنگار ایلنا گفت: هدف از این اقدام البته بسیار واضح است. نخستوزیر اسرائیل با این اقدام نمادین میخواست حمایت خود را از «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا نشان دهد. اسرائیل و آمریکا همواره تلاش داشتهاند روابط میان دو طرف تقویت شود. در تاریخ مقطعی را پیدا نمیکنید که تلآویو و واشنگتن با یکدیگر دچار چالش و اختلاف جدی شده باشند. اما چرا به این نامگذاری گفتم اقدامی نمادین؟ خب، نمادین به این دلیل که اولا ساخت و ساز این شهرک هنوز شروع نشده است. دومین دلیل هم آن است که این اقدام نتانیاهو واکنشی به تصمیم ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن بلندیهای جولان بهعنوان بخشی از اسرائیل است.
وی در ادامه افزود: این اقدام نتانیاهو طبعاً نشان از دوستی میان نخستوزیر اسرائیل و ترامپ دارد. رویکردهای این دو در زمینههای بینالمللی و منطقهای مشابه است، از جمله ایران، فلسطین و سوریه. در کل، قضیه بلندیهای جولان بدل به کلافی شده که بهنظر نمیرسد بتوان بهآسانی گره آن را گشود. در ظاهر امر قضیه بسیار ساده است؛ در پی جنگ شش روزه، این بلندیها در سال ۱۹۸۱ به اسرائیل ضمیمه شد و جامعه جهانی هنوز این عمل را به رسمیت نشناخته نشده است. حتی اقدام ترامپ مبتنی به رسمیت شناختن این بلندیها بهعنوان بخشی از خاک اسرائیل مورد انتقاد بسیاری از همپیمانانش مانند بریتانیا را به دنبال داشت.
این استاد علوم سیاسی با اشاره به ارتباط تحولات اخیر در زمینه بلندیهای جولان با بحران سیاسی حاکم بر رژیم سیاسی گفت: نمیدانم آیا میتوان وضعیت جولان را به بحران سیاسی اسرائیل ربط داد یا نه. بهطور کلی اختلاف نتانیاهو و «آویگدور لیبرمن»، وزیر جنگ پیشین اسرائیل، یکی از مسائلی است که در حال حاضر باید نگرانش باشند. قضیه سوءاستفاده مالی نتانیاهو و همسرش از اموال دولتی خود نکتهای در خور توجه است. پرسشی که باید مطرح کرد این است که آیا این قضیه میتواند تاثیری بر انتخابات آینده بگذارد؟
پتر ویمتال در ادامه گفت: گمان نمیکنم برای آمریکا توفیر چندانی داشته باشد چه کسی زمام امور را در اسرائیل به دست میگیرد. چون دست آخر بر سر مسائل اساسی، مانند ایران، جولان، سوریه و طرح معامله قرن نگاه نامزدها و احزاب قدرتمند، بهرغم اختلافهایی که با یکدیگر دارند، در نهایت تفاوت چندانی با خطمشی واشنگتن ندارد.