حمایت رئیسجمهوری مصر از شورای نظامی سودان برای شکست نافرمانی مدنی/ اختلاف قاهره و آدیس آبابا بر سر خارطوم
منابع آگاه در وزارت خارجه مصر افشا کردند که کمیته اطلاعاتی مرتبط با پرونده سودان به شورای نظامی در این کشور از آمادگی برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز آن در مقابل نافرمانی مدنی خبر داده است.
به گزارش ایلنا به نقل از العربی الجدید، برخی منابع آگاه در وزات خارجه مصر افشا کردند که کمیته اطلاعاتی مرتبط با پرونده سودان با نظارت «عباس کامل» رئیس اطلاعات کل به شورای نظامی در خارطوم اطلاع داده که آماده تأمین نیروهای لازم برای رفع نیازهای دولت سودان در زمینه رهبری و عملکرد فنی با مهمترین امکانات حیاتی است تا روند مقابله با نافرمانی مدنی که توسط نیروهای مخالف به منظور اجبار شورای نظامی برای پایان دادن به دوره انتقالی آغاز کردهاند، متوقف نشود.
به گفته این منابع، پیشنهاد مذکور در سطح اظهار حمایت یا ابلاغ به شورای نظامی متوقف نشده است بلکه احتمال اجرائی شدن این پیشنهاد به ویژه در سطح هواپیمائی شهری، برق، نفت و بهداشت بسیار بالاست تا از یک سو نیازهای شورای نظامی مرتفع و انسجام عمل ایجاد شود و از سوی دیگر دعوتها به نافرمانی مدنی خیلی محدود و توان شورای نظامی برای غلبه بر آن بسیار بالا جلوه داده شود. این در حالی است که نخستین روز نافرمانی مدنی با پاسخ گسترده شهروندان مواجه شد و خارطوم و بیشتر مناطق سودان شاهد این رکود و تعطیلی بودهاند.
برخی منابع دیپلماتیک مصر نیمه ماه می گذشته نیز افشا کرده بودند که کمیته مشترکی برای انتقال تخصص و مهارت مصر در برخورد با تظاهرات و شورشهای ایجاد شده با نظارت عباس کامل و «ابوبکر دمبلاب» رئیس دستگاه امنیت و اطلاعات سودان طی دو هفته گذشته چندین بار به قاهره آمدهاند تا با استراتژیهای مقابله با جریانهای مخالف و نیروهای اسلامی و چپ گرا و نیز نحوه مقابله با تهدیدهای داخلی و خارجی علیه رژیمهای حاکم آشنا شوند.
این کمیته مشترک با افسران اطلاعاتی مصر و نیز دستگاه امنیت ملی و برخی شخصیتهای نظامی دارای پیشینه قانونی که موظف به بررسی اوضاع قانونی در سودان به منظور ارائه برخی پیشنهادات برای چگونگی برخورد قدرت حاکم شده بودند، دیدار کردند.
در این اثنا منابع مذکور، روز گذشته اعلام کردند که دستگیری برخی چهرههای سودانی به طور خاص، کسانی که عصر روز جمعه با «آبی احمد» نخستوزیر اتیوپی پس از ترک سودان دیدار کردن، در راستای اجرای توصیههای مصر و ارسال این پیام به احمد برای عدم پذیرش وساطت وی توسط شورای نظامی و نیز توقف تماسهای صورت گرفته بین چهرههای مخالف با آدیس آبابا بوده است.
این منابع افزودند که مصر به شدت از تلاشهای اتیوپی برای ورود به خط بحران سودان در تلاش برای احیای روابط خوب آبه احمد و «عمر البشیر» رئیس جمهوری مخلوع سودان ناراحت است. روابط مذکور به دلیل بازتاب آن در پرونده ممانعت از نهضت باعث ناراحتی شدید «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر بوده است.
منابع مذکور گفتند: «شورای نظامی در زمینه عفو دهها تبعه اتیوپی که در زندانهای سودان هستند و به همراه آبه احمد به آدیس آبابا بازگشتند، با کمیته اطلاعاتی مصر مشورت کرده بود و مصر نیز پیشنهاد کرده بود برای نشان دادن حسن نیت در قبال احمد آنها را آزاد کند تا چنین وانمود نشود که خارطوم هیچ یک از درخواستهای وی را پاسخ نگفته است».
به گفته این منابع مصر ترس آن دارد که اتیوپی، رقیب آن، نفوذ ویژهای در سودان اعمال کند که بر نفوذ مصر غالب شود.
تصمیم عدم تعلیق عضویت سودان به مدت سه ماه در اتحادیه آفریقا نیز نتیجه دستور مصر و تماسهای فراوان این کشور با پایتختهای آفریقایی و اروپایی بوده است اما این تصمیم موجب نشد تا حوادث خونین شکست اعتصاب در مقابل ستاد فرماندهی ارتش در فهرست شورای صلح و امنیت وابسته به این سازمان قارهای قرار نگیرد.
از اینجا تناقض بین مواضع قاهره و آدیس آبابا در قبال خارطوم مشخص میشود، قاهره راهکار حل بحران سودان را ادامه حضور شورای نظامی میداند و خواستار بسیج تمام شرایط منطقه برای عملی شدن این راهکار است اما آبه احمد معتقد است که زمان برای ارائه چنین راهکارهایی دیر شده است. او تمایل دارد که شورای نظامی به منظور ارائه راهکار پایدارتر عقبنشینی کند.