خبرگزاری کار ایران

میرابیان در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

سناریوی عربستان برای ادامه حضور نظامیان سودان در یمن/ پیامدهای استقرار دوساله ارتش در خارطوم

سناریوی عربستان برای ادامه حضور نظامیان سودان در یمن/ پیامدهای استقرار دوساله ارتش در خارطوم
کد خبر : ۷۵۱۹۳۳

ابقاء نظامیان سودان در یمن تاثیر مهم و چشمگیری بر معادلات میدانی ندارد اما این یک سناریوی دیکته شده از سوی ریاض به حساب می‌آید.

«رضا میرابیان» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل و پیامدهای ادامه حضور نظامیان سودان در یمن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: ادامه حضور نیروهای سودان در یمن که از سوی «عبدالفتاح البرهان» رئیس جدید شورای انتقالی نظامی سودان اعلام شد، دقیقاً نشان می‌دهد که ارتش این کشور به صورت مطلق با سعودی‌ها در ارتباط است. واقعیت این است که در وضعیت کنونی که عمر البشیر توسط کودتای ارتش از قدرت کنار زده شد، این کشور توسط ارتش اداره نمی‌شود بلکه خط و ربط سیاسی شورای انتقالی نظامی به صورت کامل از سوی ریاض ابلاغ می‌شود. اینکه این شورا صراحتاً اعلام می‌کند که تا دو سال قدرت را به دست خواهد داشت و پس از دو سال برای ساختار جدید سودان دست به کار می‌شود و انتخابات برگزار می‌کند به خوبی نشان می‌دهد که انقلاب سودان توسط ارتش این کشور به نفع خود مصادره شده است.

وی ادامه داد: مردم سودان در اعتراض‌های خود بارها به موضوع حضور اجباری نظامیان کشورشان در جنگ یمن اشاره کردند اما هنوز چند روز از به روی کار آمدن شورای انتقالی نظامی در سودان نگذشته است که یکباره می‌بینیم رئیس جدید این شورا از ابقاء نیروهای نظامی این کشور در جنگ یمن خبر می‌دهد. این خبر به روشنی نشان می‌دهد که عربستان سعودی یکی از دلایل اصلی کودتای سودان به حساب می‌آید. سعودی‌ها به این نتیجه رسیده بودند که تاریخ مصرف عمر البشیر گذشته و او دیگر نمی‌تواند سیاست‌های ریاض را دنبال کند؛ از این جهت بهترین مهره برای عربستان که از منظر نظامی و میدانی با آنها هماهنگ بود، ارتش و افسران عالیرتبه آن است. بسیاری از تحلیلگران و ناظران بین‌المللی بر این باور هستند که حضور یا عدم حضور ارتش سودان در یمن می‌تواند بر معادلات یمن تاثیر بگذارد اما به نظرم این موضوع کاملاً اشتباه است. 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه نیروهای سودانی حاضر در یمن هیچ تاثیری بر تحولات این کشور نخواهند داشت، گفت: مزدوران سودان که به صورت اجاره‌ای در اختیار عربستان و امارات قرار گرفته‌اند و در یمن به دنبال پیاده کردن سیاست‌های ریاض و ابوظبی هستند، عملاً منطقه یا یک نقطه حیاتی را در اختیار ندارند. اگر به گذشته و تحولات میدانی اخیر در یمن رجوع کنیم به صورت کاملاً مشخص می‌بینیم که بیشترین حضور نیروهای سودانی در نبرد الحدیده بود که در آن زمان هم بخش عمده‌ای از خاک یمن و این منطقه در دست نیروهای انصارالله قرار داشت. از این منظر ادامه حضور سودانی‌ها تنها به دلیل اعمال فشار از سوی عربستان قابلیت تحلیل دارد و از جهتی دیگر باید توجه داشت که مخالفت مصر از روز اول باعث شد تا عربستان برای پُر کردن خلاء مصری‌ها به سمت سودان متمایل شود.

میرابیان افزود: بیانیه شورای انتقالی نظامی سودان در مورد ادامه حضور نیروهای سودان در یمن تنها یک کُنش سیاسی – نظامی است تا به عربستان بفهمانند که اگر عمر البشیر از قدرت ساقط شده، اما همچنان ارتش سودان به ریاض وفادار است. در این بین باید توجه داشت که در روزهای اخیر مصر با عدم حضور خود در جلسه ناتوی عربی رسماً از این ائتلاف منطقه‌ای خارج شد و این موضوع برای سعودی‌ها بسیار گران تمام شد. در این بین عربستان برای آنکه بتواند خروج مصر از ناتوی عربی را به هر شکلی پوشش بدهد، با اعمال فشار بر شورای جدید انتقالی سودان و شخص «عبدالفتاح البرهان» سعی کرد تا به دنیا بگوید که ریاض همچنان میدان‌دار تحولات یمن است؛ اما این موضوع به خوبی نگرانی وی از خروج مصر و خارج شدن افسار هدایت سودان پس از سقوط عمر البشیر را به نمایش می‌گذارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آنچه در سودان متصور خواهد بود، ادامه روند اعتراض‌های مردمی در این کشور است. درست است که شورای انتقالی نظامی سودان اعلام کرده به مدت دو سال در قدرت باقی خواهد ماند اما واقعیت این است که روند اعتراضات و حتی به هم ریختگی اقتصادی و معیشتی در خارطوم اجازه ادامه حضور دو ساله به این شورا را نخواهد داد. بدون تردید در هفته‌ها و ماه‌های آتی شاهد اعتراض‌های گوناگون در سودان خواهیم بود و ارتش این کشور با حمایت عربستان و امارات سعی می‌کند تا به هر روشی که شده خود را در قدرت نگه دارد. سوالی که در این میان مطرح می‌شود این است که آیا مردم سودان به ادامه حضور نظامیان کشورشان در یمن واکنش نشان می‌دهند یا خیر؟ پاسخ تا حد زیادی روشن است؛ من بر این باورم که ارتش سودان به خوبی نظاره‌گر رفتار معترضان بود و در بزنگاه با انجام یک کودتا عمرالبشیر را بایکوت کرد اما باید متوجه بود که مردم سودان از ارتش و هم‌قطاران عمرالبشیر زخم خورده‌اند و در مقابل خواسته‌های آنها کوتاه نمی‌آیند. در این راستا پادشاه عربستان دستور صادرات و ارائه سوخت و گندم به سودان را صادر کرده تا بتواند از این طریق مردم را آرام کند.       

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز