افقهی در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
اتحادیه عرب به دنبال دور کردن دمشق از تهران است/ اختلاف برای عضویت سوریه همچنان ادامه دارد
برخی از کشورهای عربی به دنبال تجدید عضویت سوریه در اتحادیه عرب هستند و برخی دیگر میگویند که دمشق طی یک فرآیند چند ماهه باید برادری خود را به ما ثابت کند. این به معنای وجود یک تناقض فاحش در مواضع کشورهای عضو اتحادیه عرب است و یک رویکرد دوگانه به حساب میآید.
«سیدهادی سید افقهی» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل شروع مذاکرات اعضای اتحادیه عرب برای به جریان انداختن عضویت مجدد سوریه در این اتحادیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نخستین دلیل چرخش سیاست کشورهای عضو اتحادیه عرب در مورد عضویت مجدد سوریه در این سازمان منطقهای، پیروزیهای اخیر دمشق و متحدان آن در معادلات میدانی و سیاسی سوریه است. کشورهای عضو اتحادیه عرب به تجزیه سوریه روی آورده بودند و از هیچ حمایت مالی و ایدئولوژیک دریغ نکردند و پا به پای سیاستهای ایالات متحده علیه دولت و مردم سوریه اقدام کردند. لذا در وضعیت فعلی، آنها به دلیل اینکه نتوانستند سوریه را تجزیه کنند و از جهتی دیگر سیاست ایالات متحده در سوریه و منطقه جواب نداده احساس میشود که کشورهای عربی از در دوستی وارد شدهاند. این بدان معناست که اعراب منطقه نتوانستند با سیاستهای خود منافع مدنظرشان را به دست بیاورند و از این جهت به دنبال برقرای رابطه مجدد با دمشق هستند.
وی ادامه داد: سیاستهای اعراب منطقه در قالب عملیاتهای انتحاری، بمبگذاری، ترور و حتی حمله با چاقو و خودرو به خودشان بازگشت و از این جهت برخی از کشورهای حاشیهای به دنبال دور کردن تهدیدهای تروریستی از خود هستند. در این راستا نکته دوم یعنی چراغ سبز ایالات متحده حائز اهمیت است. برخی از دادهها حکایت از آن دارد که آمریکا در مورد ارتباطگیری اعراب با سوریه چراغ سبز نشان داده و برخی دیگر اذعان میکنند که سیاست اعراب در مورد دمشق تغییر کرده است. البته باید به این نکته توجه داشت که کشورهای عضو اتحادیه عرب به دنبال آن هستند تا محور مقاومت را از سوریه دور کنند و میان آنها فاصله بیندازند. در این میان ممکن است آنها خواهان دور شدن سوریه از ایران باشند؛ چراکه دیدار بشار اسد با عمر البشیر رئیس جمهوری سودان را باید به عنوان سیگنال ارتباطی از سوی ریاض تلقی کرد. چراکه هیچ فرد رده بالا از وزرا با وی وارد دمشق نشده است و نشان از واسطه بودن وی میان عربستان و سوریه دارد.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه در میان کشورهای عربی، برخی به دنبال دور شدن از سیاستهای آمریکا هستند گفت: در میان کشورهای عربی عضو اتحادیه عرب یک بخش به صورت صد درصد با ایالات متحده هماهنگ هستند و بخشی دیگر مانند مصر، الجزایر، تونس، مغرب و غیره به دور از سیاستهای آمریکا هستند و حتی نمیخواهند یک کشور عربی باعث براندازی و سرنگونی یک دولت عربی دیگر شود. در این بین برخی از کشورهای عربی به دنبال تجدید عضویت سوریه در اتحادیه عرب هستند و برخی دیگر میگویند که دمشق طی یک فرآیند چند ماهه باید برادری خود را به ما ثابت کند. این به معنای وجود یک تناقض فاحش در مواضع کشورهای عضو اتحادیه عرب است و یک رویکرد دوگانه به حساب میآید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برخی معتقدند بازگشایی سفارتها در دمشق ممکن است به تهدید دولت سوریه بینجامد اما به نظرم این موضوع درست نیست. اما یکی از اهداف مهم و اصلی امارات و عربستان در آینده نزدیک حمایت سوریه و متمایل شدن دولت این کشور به سمت خود است. ریاض و ابوظبی به دنبال آن هستند تا سوریه را از دامان ایران بیرون بکشند تا از این طریق از حیث میدانی و سیاسی به ایران ضربه بزنند. بدون تردید آنها در پروژه بازسازی سوریه بدون هیچ محدودیتی هزینههای هنگفت خواهند کرد تا از این طریق مردم و دولت سوریه را به سمت خود بکشانند و علیه تهران توطئه به راه بیاندازند.