سعدالله زارعی در گفتوگو با ایلنا:
ارتش سوریه به دنبال درگیری سخت در منبج نیست/ حمایت روسیه از کردها منتفی است
ایالات متحده به دنبال آن است تا با ارائه راهبردهای نادرست تصمیمگیری کردها در مورد منبج را با مشکل روبهرو کند.
«سعدالله زارعی» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل ورود ارتش سوریه به شهر منبج و سرنوشت کردهای مستقر در این منطقه در گفتوگو با ایلنا عنوان کرد: از زمان شروع بحران سوریه تا به امروز و بر اساس عرف نظامی معمول ارتش این کشور تمامی مناطق تحت تصرف را زیر نظر دارد و پس از آنکه فرصت را مناسب ببیند، نیروهای خود را به سمت منطقه مورد نظر گسیل میکند. در وضعیت فعلی که نظامیان ایالات متحده از منطقه منبج خارج شدهاند، ارتش سوریه وارد این منطقه شده اما باید بدانید که این اقدام تنها در مورد منبج صورت نگرفته است بلکه در وضعیت کنونی نیروهای ارتش این کشور در اطراف ادلب حاضر هستند و آنجا را محاصره کردهاند تا در موقع مشخص به مقابله با تروریستها بپردازند.
وی ادامه داد: پرسش اصلی در مورد تحولات منبج این است که آیا ارتش سوریه به دنبال آن است تا با درگیری نظامی وارد این شهر شود و اینکه کردها چه تصمیمی در مورد ورود ارتش به منبج خواهند گرفت؟ پاسخ این پرسش در وضعیت فعلی تنها به تصمیم کردها وابسته است. واقعیت این است که اگر کردها منطق سیاسی را در نظر بگیرند، باید بفهمند که در حالت کنونی که حمایت ایالات متحده را ندارند و ترکیه هم خواهان هدف قرار دادن آنها است، بهترین تصمیم این است که با دمشق به توافق برسند. آنها اعلام کردهاند که با بر افراشته شدن پرچم سوریه در منبج مشکل خاصی ندارند و این بدان معناست که ارتش سوریه وارد این شهر خواهد شد؛ اما باید در نظر داشته باشیم که کردها مایل به تحویل مواضع خود به ارتش سوریه نیستند و این وضعیت یک مقدار اوضاع را پیچیده میکند.
این پژوهشگر مسائل بین الملل با بیان اینکه کردها در مدت زمان کوتاه باید در مورد چگونگی ورود ارتش سوریه به منبج تصمیم بگیرند، گفت: با نگاهی به دادههای میدانی و اظهاراتی که در چند روز اخیر در مورد منبج صورت گرفته به این مفهوم دست پیدا میکنیم که ارتش سوریه مایل به آزادسازی مناطق شرق و شمال سوریه است و از این جهت کردها باید در مدت زمان کوتاه نتیجه تصمیمگیری خود را به ارتش سوریه اطلاع دهند. بدیهی است که کردها در تصمیمگیری خود باید این موضوع را مد نظر قرار دهند که ترکیه به دنبال آن است تا کردها را در منبج مورد هدف قرار دهد و این موضوع میتواند تاثیر زیادی در روند تصمیمگیری آنها داشته باشد. در این میان برخی معتقدند که به دلیل وجود علقههای ایدئولوژیک میان کردها و روسیه، این کشور از کردها حمایت خواهد کرد اما این برآورد نادرست است.
وی افزود: باید توجه داشته باشیم که روسیه به دلیل داشتن منافع مشترک با ترکیه انگیزهای برای حمایت از کردها پس از خروج آمریکا از سوریه ندارد. درست است که روسیه به دنبال نبرد مسلحانه با کردها نیست اما مسکو دلیلی برای حمایت از کردها سوریه نمیبیند. بهترین حرکتی که کردها میتوانند از خود نشان بدهند این است که دست از لجاجت بردارند و در چارچوب قانونی اساسی سوریه گام بردارند اما سوابق و دادههایی که از گذشته تا به امروز وجود دارد، نشان میدهد که کردها در لحظه آخر تصمیم درست و مفید نمیگیرند. به عنوان مثال در مورد همهپرسی اقلیم کردستان عراق شاهد آن بودیم که بهرغم توصیه و هشدار بسیاری از دولتهای منطقه و فرامنطقه رفراندوم مذکور برگزار شد و اتفاقاً خروجی آن بر خلاف راهبرد کردها رقم خورد.
زارعی در پایان خاطرنشان کرد: همانگونه که پیشتر گفته شد، کردها در شرایط نامناسب و نامطلوب تصمیمهای درستی نمیگرند و حتی اغلب آنها در دقایق آخر از مواضع خود عقبنشینی میکنند. در این بین باید توجه داشته باشیم که ارتش سوریه به دنبال درگیری سخت با کردهای منبج نیست و حتی اعلام کردهاند که در صورت مصالحه، تمام آنها میتوانند از حقوق و حمایتهای دولتی برخوردار شوند. نکته دیگری که باید به صورت جدی مورد نظر قرار بگیرد این است که ایالات متحده و خصوصاً پنتاگون به دنبال آن است تا کردها سلاحهای خود را برای مبارزه با داعش حفظ کنند؛ این موضوع ممکن است به پافشاری و لجاجت کردها در راستای کنار آمدن با ارتش سوریه منجر شود اما باید بدانیم که دولت سوریه خواهان خلع سلاح کردها نیست و از هرگونه درگیری نظامی پرهیز میکند. بنابراین کردها باید مراقب باشند که ایالات متحده آنها را به اشتباه نیندازد.