مرکز پژوهشهای امنیتی داخلی رژیم صهیونیستی:
تلآویو به کشورهای حوزه خلیجفارس کمک امنیتی میکند/ دشمنی مشترک تلآویو و ریاض با ایران، انگیزه تقویت روابط «محرمانه»
مرکز تحقیقات امنیت داخلی اسرائیل اعلام کرده که همکاریهای اسرائیلی- سعودی بعد از توافق هستهای با ایران گسترش یافته است و تلآویو به کشورهای عربی حوزه خلیجفارس کمکهای امنیتی ارائه میکند.
به گزارش ایلنا به نقل از رایالیوم، «انسجام منافع تاکتیکی و استراتژیک بین عربستان سعودی و اسرائیل در حال حاضر نمیتواند این دو رژیم را به علنی کردن روابط دیپلماتیک سوق دهد بلکه باعث میشود آنها تفاهمهای سرّی دوجانبه را تقویت و هماهنگیهای سری را ادامه دهند»؛ این خلاصه پژوهش جدیدی است که مرکز تحقیقات امنیت داخلی اسرائیل آن را تدوین کرده است.
در این پژوهش آمده است که دشمی مشترک تلآویو و ریاض با ایران و آنچه که آن را «گسترش شیعه در خاورمیانه» مینامند، دو انگیزه اصلی برای تقویت روابط «محرمانه» میان آن دو شده است. هر چند به رغم اینکه روابط دیپلماتیک عادی میان این دو رژیم وجود ندارد ولی منافع مشترکشان طی برهه اخیر به نزدیک شدن روابط آنها منجر شده است. عربستان سعودی بهبود روابطش با تلآویو را به پیشرفت در مذاکرات میان اسرائیلیها و فلسطینیان مشروط کرده است.
این پژوهش تأکید کرده است که هدف اساسی طرح عربستان سعودی که به طرح ابتکاری عربی موسوم شده است، بهبود وجهه این کشور پادشاهی بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ است. عربستان سعودی تمامی تلاشهای آمریکا برای نزدیکی به اسرائیل را رد کرده است ولی این پژوهش خاطرنشان میکند که طبق برخی اسناد سایت افشاگر «ویکیلیکس»، ریاض و تلآویو تماسهای سرّی و مستمری درباره ایران صورت میدهند همچنین بر اساس این اسناد، برخی شرکتهای اسرائیلی به کشورهای عربی حوزه خلیجفارس مشاورههای امنیتی میدهند، نیروهای ویژه آنها را آموزش و سامانههای فنآوری پیشرفته را در اختیار آنها قرار میدهند. افزون بر این، دیدارهای محرمانه و مستمر میان مسئولان ارشد طرفین در جریان است.
همچنین اسرائیل سیاست صادرات تسلیحات به کشورهای عربی حوزه خلیجفارس را ملایمتر کرده و از شدت مخالفتش با اقدام واشنگتن به تجهیز تسلیحاتی این کشورها کاسته است. این رژیم همچنین از آزادی عمل در فروش تولیداتش به کشورهای عربی حوزه خلیجفارس برخوردار است مشروط بر اینکه روی آنها درج نشود که این محصول تولیدی اسرائیل است.
این مرکز پژوهشی رژیم صهیونیستی در ادامه خاطرنشان کرد که عربستان سعودی و کشورهای عربی حوزه خلیجفارس میزان قدرت و نفوذ اسرائیل روی آمریکا و میزان تاثیر آن بر تصمیمگیریهای کنگره را به خوبی میدانند و معتقدند که باید روابط خاص با تلآویو را حفظ کنند ولی روابط طبیعی تاکنون به موعد خود نرسیده است؛ زیرا بدون دستیابی به موفقیت در روند مسالمتآمیز با فلسطینیان، پیشروی بیشتر در روابط ممکن نیست.
این پژوهش در ادامه خاطرنشان کرد که بر اساس روایتهای سعودی و دیگر کشورهای عربی حوزه خلیجفارس، روابط دیپلماتیک علنی با اسرائیل در شرایط فعلی نتایج بسیار منفی خواهد داشت؛ با توجه به اینکه این کشورها در حال حاضر از روابط محرمانه با اسرائیل برخوردارند و نیازی نیست با علنی کردن آن، افکار عمومی که مخالف عادیسازی با این رژیم هستند را تحریک کنند.
این پژوهش یادآور میشود که ایران، مشکل اصلی و بزرگ برای عربستان سعودی است و اساس همکاریهای اسرائیلی- سعودی بعد از توافق هستهای با ایران که از سوی تلآویو و ریاض رد شد، گسترش یافته است.