زارعی در گفتوگو با ایلنا بررسی کرد:
چگونگی ادامه حمایتهای آمریکا از عربستان در یمن/ هدف کشورهای اروپایی از ورود به مذاکرات سیاسی صنعاء
ادامه حمایتهای آمریکا از عربستان در پرونده یمن گشایش جدیدی حاصل نمیکند اما این معنا را به تصویر میکشد که اروپا و واشنگتن به دنبال کلید زدن فاز جدید مذاکرات هستند.
«سعدالله زارعی» کارشناس مسائل بینالملل در تشریح طرح پنتاگون مبنی بر حمایت از کمپین نظامی عربستان در یمن در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: در روزهای اخیر شاهد بودیم که شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از مدتها سکوت به پرونده یمن ورود کرد و سعی داشت که قطعنامهای به نفع عربستان صادر کند. البته این قطعنامه نتوانست آنگونه که آمریکا و متحدان اروپایی میخواستند ایران را به چالش بکشد؛ چراکه شرط روسیه برای عدم وتوی قطعنامه بیرون کشیدن نام ایران در این قطعنامه بود که نهایتاً باعث شد تا نام ایران از متن قطعنامه حذف شود. در مقابل آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان سعی کردند تا بتوانند با صدور بیانیه ایران را به چالش بکشند که چندان موفق عمل نکردند.
وی افزود: این وضعیت نشان داد که جمعبندی شورای امنیت در مورد پرونده یمن کاملاً غلط است و معتقدند که سعودیها در وضعیت فعلی در پرونده یمن سردرگم هستند و باید به آن کمک شود تا بتواند هرچه زودتر از وضعیت فعلی بیرون بیاید. اما نکته اصلی این است که در این میان شاهد عزل و نصب در بدنه ارتش عربستان بودیم و به موازات آن پنتاگون اعلام کرده که به حمایت از عربستان در یمن ادامه خواهد داد. موضوع این است که تغییر در ارتش عربستان باعث به وجود آمدن تحول خاصی نمیشود؛ چراکه تنها جابهجایی نفرات اتفاق افتاده اما ار حیث ماهوی اتفاقی نخواهد افتاد و این وضعیت هیچ مشکلی برای یمنیها به وجود نخواهد آورد.
در این بین شاهد بودیم که چند روز پیش فرستاده ویژه سازمان ملل در پرونده یمن کنار گذاشته شد و شخص جدیدی که ملیت بریتانیایی دارد جایگزین وی شد؛ همچنین اعتراض در داخل بریتانیا به فروش تسلیحات توسط لندن و تحویل دادن آن به ریاض همچنان ادامه دارد و این وضعیت نشان میدهد که اروپاییها به دنبال برجسته شدن بحث سیاسی در پرونده یمن است.
زارعی با تاکید بر اینکه حمایت آمریکا از عربستان در یمن از ابتدا تا به امروز محرز بوده است، گفت: پس از آنکه دیده شد روند میدانی در یمن نتیجه بخش نیست، شاهد هستیم که کنشگری و ایفاء نقش آمریکا و اروپا در یمن بیش از پیش پررنگ شده است اما آنها قصد دارند با صدور قطعنامه و سناریوهای فریب، نیاز به مذاکرات سیاسی در پرونده یمن را پنهان کنند. باید توجه داشت که آمریکا از ابتدا در پرونده یمن به صورت نظامی و سیاسی حضور داشته است. زمانی که جنگندههای عربستان یمن را هدف قرار میدادند شاهد سوخترسانی واشنگتن به ریاض در آسمان یمن بودیم و از این منظر است که باید بدانیم حمایت آمریکا از عربستان در یمن موضوع جدید نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تمام حمایتهای آمریکا از عربستان روز اول حول محور کمک اطلاعاتی، سوخترسانی هوایی، فروش تسلیحات سنگین و غیره بوده است و فکر نمیکنم ادامه این حمایتها بر اساس طرح جدید پنتاگون خروجی جدید را حاصل کند. به عبارتی دیگر، با ادامه حمایت آمریکا از عربستان در یمن قدرت و توان جدید به عربستان تزریق نمیشود بلکه واشنگتن باید مسئولیت هزینههای بیشتر عربستان را به عهده بگیرد. از این منظر باید گفت که کشورهای اروپایی به دنبال مذاکرات یمن خواهند رفت و در این وضعیت، آمریکا هم راهی جز پیوستن به این مسیر ندارد.