صفاتاج در گفتوگو با ایلنا بررسی کرد:
تاثیر طرح ممنوعیت بازگشت فلسطینیها به اراضی اشغالی بر وضعیت اسرائیل/مدلهای حمایت ترامپ از تلآویو
ممنوعیت بازگشت فلسطینیها به سرزمین اشغالی تایید موجودیت اسرائیل و ادامه حمایت رئیسجمهوری آمریکا از تلآویو در طول دوره فعالیت وی به حساب میآید.
«مجید صفاتاج» کارشناس مسائل اسرائیل در تشریح ابعاد طرح جدید آمریکا برای جلوگیری از بازگشت فلسطینیها به اراضی اشغالی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: از زمان تاسیس رژیم اسرائیل حدود ۶ دهه میگذرد و بر اساس مطالعاتی که در طول این ۶۰ سال صورت گرفته این معنا پدیدار شده که یک پیوند همه جانبه میان رژیمصهیونیستی و جهان عرب وجود دارد. اما بحثی که در این میان باید به آن توجه داشت، این است که زمانی که کشورهای عربی با یکدیگر دچار اختلاف شدند، تلآویو و واشنگتن هر کدام سعی داشتند تا از آب گلآلود ماهی بگیرند و روی اعراب سرمایهگذاری کنند؛ به گونهای که اسرائیل در این وضعیت تمامی طرحها و مواضع کشورهای عربی را مورد تایید قرار داد که در این راستا نمونههای زیادی وجود دارد و میتوانیم به سخنان اخیر نخستوزیر اسرائیل در مورد پیوند ناگسستنی اعراب و اسرائیل اشاره کنیم.
وی ادامه داد: در طول این شش دهه سازمان ملل و ایالات متحده همچنان به دنبال ایجاد مشروعیت برای رژیم صهیونیستی بودند به ویژه آنکه در وضعیت فعلی بحران سوریه، عراق و یمن در جریان است. آنها قصد دارند بحران را وارد لبنان و همچنین مدل تقویت شده آن را به نفع تلآویو وارد سرزمین های اشغالی کنند. در این راستا کشورهای عربی همسو با اسرائیل نه تنها به دنبال حلوفصل موضوعات نبودند بلکه بحرانسازی در منطقه را تمرین کردند و در دستور کار قرار دادند؛ تا جایی که امروز شاهد هستیم تروریسم در منطقه تقویت شده که این موضوع ریشههای ائتلاف اسرائیل و اعراب را نمایان میکند.
در وضعیت کنونی یک جبهه مشترک از سوی اسرائیل و اعراب علیه محور مقاومت شکل گرفته که طرح انتقال پایتخت یکی از این موضوعاتی بود که نشان میدهد حمایت آمریکا از اسرائیل خصوصاً در دولت ترامپ به این آسانیها به پایان نمیرسد. چراکه نخستوزیر اسرائیل؛ عربستان و کشورهای عربی را همسو با خود اعلام کرده که در این بین حذف و نادیده گرفتن قرارداد اسلو یکی از این موضوعها است.
این پژوهشگر مسائل فلسطین با اشاره به تلاش آمریکا برای علنی کردن روابط اسرائیل و اعراب گفت: پس از اعلام اینکه قدس به عنوان پایتخت اسرائیل انتخاب شده است نه تنها قرارداد اسلو کاملاً زیر سوال رفت بلکه جایگاه فلسطینیها تهدید شد؛ تا جایی که قدس که برای مسیحیان، مسلمانها و یهودیها قابل احترام است به ابزاری برای تامین منافع کشورها تبدیل شد. در اینجا اگر بخواهیم از منظر منطق سیاسی به تصمیم ترامپ مبنی بر عدم بازگشت فلسطینیها به سرزمینهای اشغالی یا قطع کمکهای آمریکا به فلسطین اشاره کنیم باید بگوییم که هیچ رئیسجمهوری در طول تاریخ ایالات متحده دست به چنین کاری نزده و بنابراین وضعیت به سمتی میرود که آمریکا به دنبال علنی کردن روابط اسرائیل و اعراب خواهد رفت.
باید ببینیم که ترامپ تا چه حد میتواند روی موضوع عدم بازگشت فلسطینیها مانور بدهد؛ چراکه مسائلی مانند سوریه، عراق و یمن پروندهههایی هستند که ایالات متحده نتوانسته آنها را حلوفصل کند و به نظر میرسد که حمایتهای بیش از حد آمریکا از اسرائیل، جمهوریخواهان را در مسیر سقوط قرار خواهد داد. از این منظر بر اساس دادههای موجود به نظر میرسد که حداقل تا پایان چهار سال اول ریاست جمهوری ترامپ پرونده اسرائیل در دستور کار جدی قرار داشته باشد.
صفاتاج در پایان تصریح کرد: پس از اعلام پایتختی قدس به نفع اسرائیل، شاهد اتحاد بین جریانهای فلسطینی و سرزمینهای اشغالی بودیم؛ تا جایی که «محمود عباس» که روزی مهره اسرائیل به حساب میآمد وارد فضایی دیگر شده و از این منظر صفوف فلسطینیها به سوی اتحاد پیش رفته و میتواند نویدبخش استقلال آنها باشد اما در این سو، رئیس جمهور ایالات متحده همچنان فکر میکند که منطقه در دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی قرار دارد ولی دقیقاً خلاف چنین وضعیتی در حال رخ دادن است. تا زمانی که ترامپ در کاخ سفید حضور دارد بدون تردید حمایت از اسرائیل ادامه خواهد داشت مگر اینکه تصمیمات آن مشمول مرور زمان شود و از برخی مواضع در مورد فلسطین کوتاه بیاید اما کارتهای کاخ سفید علیه فلسطینیها و در حمایت نتانیاهو نشان میدهد که محافظهکاران به نفع تلآویو گام برمیدارند.