یادداشتی از مهدی مطهرنیا؛
سیاست خارجی ترامپ چگونه تهاجمیتر میشود؟
ایالات متحده رسماً اعلام کرد که تمدید تعلیق تحریمهای ایران را این بار باید یک هشدار جدی تلقی کرد به عبارتی دیگر رئیسجمهوری آمریکا به دنبال اولتیماتیوم دادن در پوشش تعلیق تحریم بود.
تمدید تعلیق تحریمهای ایران به مدت ۱۲۰ روز دیگر را باید یک هشدار از سوی تیم ترامپ قلمداد کرد. به نظر میرسد تمدید تعلیقها نباید زیاد مدنظر قرار بگیرد بلکه اظهارات ترامپ و محورهایی که از سوی مورد اشاره واقع شد، بیشتر اهمیت دارد.
یقیناً اظهارات و حرکات و رفتار ترامپ در شب گذشته را باید یک هشدار یا اولتیماتیوم دانست؛ چراکه نه تنها او تعلیق تحریمها را برای بار آخر مورد اشاره قرار داد بلکه خواهان اعمال تغییر در آن است. از این منظر با توجه به ماموریت تعریف شده او در رابطه با تهران به نظر میرسد که ایران از مهمترین چالشهای ترامپ در سه سال آینده خواهد بود که میخواهد از آن به عنوان فرصت استفاده کند.
بر اساس مستندات و دادههایی که در طول چند ماه اخیر شکل گرفته و با استناد به رفتار تیم ترامپ در مورد ایران به نظر میرسد که کاخسفید به دنبال گزارههای جدید عقلایی و جدی است که بتواند با طراحی و ساخت چارچوبهای جدید به سراغ ایران بیاید. به گونهای که ترامپ خواهان مذاکرات و بازبینی در مورد برجام است و حتی به صورت مستقیم مسائل دفاعی و موشکی را مدنظر قرار داده و انتظار میرود که در ۱۲۰ روز آینده سناریوهای دیگر را طرح و اجرا کند.
یکی از سناریوهایی که بیش از سایر محورها مد نظر ترامپ است، طرح و شروع «سیاست خارجی تهاجمی» خواهد بود تا بتواند محاصره منطقهای تهران را در قالب یک دکترین جدی دنبال کند. از سوی دیگر، تیم ترامپ بر اساس تحریم مقامهای ایران نشان داد که خواهان اعمال فشار مضاعف بر تهران است؛ به گونهای که آنها قصد دارند فشار بر داخل ایران را به موازات تهدیدهای خارجی خود در دستور کار قرار دهند که در این راستا سناریوهای مختلف اقتصادی، امنیتی و سیاسی بر اساس مدل و میزان تهدیدی که مدنظر آنهاست متفاوت خواهد بود.