خبرگزاری کار ایران

زنگنه در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

مصاحبه حریری شبیه به «اعتراف تحت شکنجه» بود/ تهدید جانی و برگشت به لبنان در تناقض با یکدیگر قرار دارد

مصاحبه حریری شبیه به «اعتراف تحت شکنجه» بود/ تهدید جانی و برگشت به لبنان در تناقض با یکدیگر قرار دارد
کد خبر : ۵۵۸۰۲۰

این که در یک مصاحبه چند دقیقه‌ای سه لیوان آب توسط نخست‌وزیر مستعفی لبنان مصرف شد یا اینکه زبان محاوره‌ای وی ضعیف ظاهر می‌شود، دیکته شدن مطالب و تحت فشار بودن وی را به تصویر می‌کشد.

«صباح زنگنه» کارشناس مسائل جهان عرب در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در تشریح سخنان شب گذشته نخست‌وزیر لبنان عنوان کرد: مصاحبه شب گذشته سعد حریری را باید اعتراف تحت شکنجه دانست. بخش اعظمی از این گفت‌وگو به دفاع از پادشاه و ولیعهد عربستان اختصاص داشت و مابقی هم به متهم کردن ایران و حزب‌الله مربوط بود. اینکه که در یک مصاحبه چند دقیقه‌ای سه لیوان آب توسط حریری مصرف می‌شود، نشان از اضطراب و استرس وی دارد. لذا از حیث شکلی، نخست‌وزیر لبنان ساعت‌ها و شاید روزها بیخوابی کشیده و نشان می‌دهد که عربستان سعودی نمی‌تواند اعمال فشار بر حریری را به صورت مشخص رد کند.

وی ادامه داد: از لحاظ محتوایی، سعد حریری تاحدودی آرام‌تر از زمان اعلام خبر استعفایش بود؛ باید توجه شود که حریری از قدیم در مورد به کارگیری ادبیات عرب ضعیف بوده و این امر دقیقاً شب گذشته در مصاحبه‌اش با المستقبل آشکار شد. به گونه‌ای که برخی از واژه‌ها و همچنین تسلط وی بر زبان محاوره‌ای عربی ناقص بود اما در متن استعفا شاهد ادبیات محکم‌تر و صحیح‌تر هستیم که نشان می‌دهد متن استعفا از سوی حریری تنظیم نشده است. به هر حال سعودی‌ها در ادامه سناریویی که برای لبنان نوشته‌اند به این مصاحبه نیاز داشتند اما مجموع متغیرهای شکلی و ماهوی نشان می‌دهد که حریری از ابتدا تا به امروز تحت فشار و بازداشت قرار داشته است.

بهتر بود مصاحبه در پاریس یا کشور دیگری صورت می‌گرفت، چراکه شاید از این طریق بتوان ریشه‌های سعودی موضوع را تا حد زیادی تطهیر کرد. از این جهت است که اعمال نفوذ و هژمون سعودی بر لبنان، کاملاً نمایان می‌شود.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به درخواست عربستان برای تشکیل جلسه اضطراری توسط اتحادیه عرب گفت: تشکیل جلسه اضطراری اتحادیه عرب آن هم به درخواست عربستان، اخراج لبنان از این اتحادیه را نمایان می‌کند؛ به عبارتی دیگر سعودی‌ها قصد دارند با تشکیل جلسه اضطراری، اجماع منطقه‌ای و ائتلاف عربی را برای وارد کردن تحریم‌های جدید به لبنان اعمال کنند اما نارسایی در اتحادیه عرب نشان می‌دهد که این امر تا حد زیادی محقق نخواهد شد. تا جایی که دبیر کل اتحادیه عرب در این خصوص با مقام‌های مصر صحبت کرده اما قاهره مخالف این امر است. از این منظر دولت‌هایی مانند الجزایر، مصر و احتمالاً کویت با اخراج لبنان از اتحادیه عرب مخالفت خواهند کرد.

وی در پایان یادآور شد: در مورد بازگشت حریری به لبنان باید بگویم به نظر نمی‌آید عربستان به راحتی اجازه بازگشت وی به لبنان را صادر کند. وقتی که عربستان اعلام می‌کند برادر حریری به جای وی جایگزین مناسبی خواهد بود، در اینجا عمق دخالت و نارضایتی میان حریری و دولت سعودی نمایان می‌شود. از سوی دیگر، حریری اعلام کرده که خطرات جانی او را تهدید می‌کند و از سوی دیگر اعلام می‌کند که به لبنان باز خواهد گشت؛ در اینجاست که تناقض گویی وی و ناپایداری رفتار او اثبات می‌کند که ریاض به صورت کامل بر وی اشراف دارد و حتی حذف سیاسی حزب‌الله لبنان در این راستا سناریوی اصلی قلمداد می‌شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز