خبرگزاری کار ایران

تاجیک در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

پشت‌پرده بازسازی «رقه» توسط عربستان/ تغییر راهبرد بازیگران در صحنه سیاسی و میدانی سوریه

پشت‌پرده بازسازی «رقه» توسط عربستان/ تغییر راهبرد بازیگران در صحنه سیاسی و میدانی سوریه
کد خبر : ۵۵۴۵۹۲

بازیگران دخیل در پرونده سوریه از جمله ترکیه و عربستان به دنبال تغییر راهبرد خود برای کسب منافع حداکثری در سوریه بعد از داعش هستند و از این جهت باید اهرم‌های سیاسی خود را در بزنگاه به کار ببریم.

«نصرت‌الله تاجیک» کارشناس مسائل منطقه با اشاره به آخرین تحرکات و تحولات صورت گرفته در عرصه میدانی و سیاسی سوریه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اگر به مجموع داده‌ها و متغیرهای میدانی و سیاسی در پرونده سوریه نگاه کنیم، به صورت واضح مسائلی مطرح می‌شود که نگرانی‌های زیادی را به دنبال دارد. در صحنه سوریه عدم توازن بخش نظامی و سیاسی کاملاً محسوس است. باید توجه داشت که در محور میدانی تنها بمباران‌ها و عملیات هوایی نمی‌تواند راهگشا باشد بلکه آنچه مهم است، نبرد روی زمین خواهد بود. از این جهت سوریه، ایران و روسیه هر کدام به صورت جداگانه پتانسیل خود روی زمین و پشت میز مذاکرات را به میدان آوردند اما توازن آن کاملاً ناهمگون است. به عبارتی دیگر یک بازیگر در عرصه میدانی تعداد قابل توجهی از نیروهای خود را به میدان آورده اما دیگری مقدار کمتری را وارد عرصه مبارزه با تروریسم کرده است.

وی ادامه داد: این وضعیت موجب می‌شود که برداشت منافع از پرونده سوریه هم نامتوازن باشد. به عنوان مثال در شمال سوریه شاهد ورود آمریکایی‌ها و حمایت از نیروهای دموکراتیک سوریه هستیم و به دنبال آن تاسیس تعداد زیادی از پایگاه‌های نظامی آنها در مرز مشترک سوریه با ترکیه به صورت دومینویی و سلسله‌ای احداث شد که متاسفانه در عرصه رسانه‌ تنها به یک خبر ترجمه شده در این خصوص بسنده می‌شود و هیچ تحلیل کامل و جامعی در مورد دلایل و پیامدهای آن منتشر نمی‌شود. همین بی‌خبری و انفعال در عرصه تحلیل موجب می‌شود تا به یکباره اخباری از سوی جبهه مقابل منتشر شود که ما را غافلگیر کرده و به صورت کلی معادله میدانی و سیاسی سوریه را تغییر دهد.

اینکه شنیده می‌شود عربستان سعودی رایزنی‌های خود با آمریکا را برای بازسازی رقه شروع کرده یا اینکه تحرکات ترکیه در ادلب روز به روز مشکوک‌تر می‌شود، نشان دهنده آن است که دستاوردها در سوریه و آینده این پرونده نگران کننده است. بدون تردید اتمام داعش در سوریه، موضوعی نیست که کشورهای دخیل در این بحران سوریه به دنبال آن باشند. بخش اعظم این وضعیت به عدم توازن در محور سیاسی و گفت‌وگوها بر‌ می‌گردد؛ به گونه‌ای که در نشست آستانه ۷ دستاورد خاصی حاصل نشد و این نشان از وجود اختلافات میان کشورهای حاضر در صحنه سوریه است که با گذشت شش سال از این منازعه همچنان ادامه دارد.

سفیر اسبق کشورمان در اردن: ترکیه در حال تغییر راهبرد است و به نوعی چرخش در سیاست‌های خود هستند؛ این بدان معنی نیست که همسو با محور مقاومت شده بلکه نشان می دهد که ترکیه به دنبال میوه چینی و کسب منافع خود در حالت کنونی بر آمده است.  از جهتی دیگر شاهد هستیم که سعودی‌ها که سرمایه‌گذاری زیادی برای کنار گذاشتن اسد ترتیب داده‌اند، در حالت فعلی به دنبال بازسازی رقه و بخش‌های دیگر سوریه هستند. در راستای این معادله مجدداً شاهد هستیم ترکیه که قبلاً به نوعی در بحث لجستیک و میدان تا حد زیادی با عربستان هماهنگ بود، مجدداً به بهانه مبارز با القاعده، در ادلب فعال شده‌ است. از این جهت جابه‌جایی بازیگران و تغییر ماهیت آنها موضوعی است که ریشه در ضعف‌های سیاسی دارد.

وی در پایان در پاسخ به این پرسش که سرنوشت استان ادلب چگونه رقم خواهد خورد، خاطرنشان کرد: اینکه آینده ادلب به چه صورتی خواهد شد، موضوعی است که کاملاً نامفهوم و غیر مشخص است. از این منظر نمی‌توان گفت پرونده سوریه به این راحتی حل و فصل خواهد شد. چراکه توازن به هیچ وجه ثابت نیست، چراکه ادلب جزئی از معادله سوریه است. همچنین باید توجه کنیم که داعش یک ایدئولوژی است و نمی‌توان به همین سادگی گفت که فردا یا پس‌فردا شاهد فروپاشی آن خواهیم بود. دلیل این امر هم مشخص است؛ هیچ کشور و هیچ شخصی فکر نمی‌کرد که سازمان‌ یافته‌ترین تشکیلات تروریستی دنیا از درون عراق بیرون بیاید و تا عمق آمریکا و اروپا را درگیر موضوع تروریسم کند و هیچکس هم نمی‌تواند بگوید تفکر داعش از بین می‌رود، چراکه معلوم نیست ادامه داعش و باقی‌ مانده‌های آنها در عراق و سوریه و سراسر دنیا چگونه به زیستن خود ادامه خواهند داد. بنابراین باید از سرمایه‌گذاری که در سوریه صورت داده‌ایم استفاده کنیم و اگر به موقع از کارت‌های خود بهره نبریم نمی‌توانیم منافع حداکثری کسب کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز