زنگنه در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
بغداد خواهان اتمام مناقشه کرکوک قبل از انتخابات پارلمانی اقلیم/ اتحادیه میهنی کردستان مخاطب اصلی فواد معصوم
وجود نفت یکی از دلایل حضور چند هزار نفری پیشمرگهها در شهر کرکوک است و این وضعیت میتواند به تقویت و خیزش مجدد هستههای داعش کمک کند و از این نظر است که بغداد اصرار بر حل و فصل موضوع قبل از انتخابات ریاستی و پارلمانی اقلیم دارد.
«صباح زنگنه» سفیر و نماینده سابق ایران نزد سازمان همکاری اسلامی در تشریح ابعاد گوناگون آخرین وضعیت شهر کرکوک در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: وضعیت فعلی کرکوک و اقلیم کردستان عراق حکایت از استقرار حالت التهاب در این پرونده دارد. بیشترین بخش به هم ریختگی فعلی در کرکوک ناشی از موج تبلیغاتی است که از سوی اقلیم در خصوص بحث همهپرسی استقلال صورت گرفته است. به عبارت دیگر اقلیم کردستان قصد دارد تا از این طریق بتواند به گونهای استقرار پیشمرگههای کرد در کرکوک را توجیه و تثبیت کند. لذا اینکه دیده میشود «فواد معصوم» رئیس جمهور عراق برای دیدار با بارزانی به اقلیم سفر کرده است نشان از اهمیت بیش از حد موضوع مذکور دارد.
وی ادامه داد: باید بدانیم هدف اصلی فواد معصوم گفتوگو با شخصیتهای حاضر در «اتحادیه میهنی کردستان» است. چراکه از دیدگاه بغداد این جریان سیاسی اقلیم، با تعقل و تدبیر بیشتر به موضوع همهپرسی و وضعیت پیش آمده در کرکوک نگاه میکند. چنانچه پس از فوت جلال طالبانی همچنان شخصیتهای پر نفوذ اتحادیه میهنی در این جریان حاضر هستند و نفوذ آنها مشخص است اما باید بدانیم که به رغم اعتقاد آنها مبنی بر اینکه کرکوک جزئی از اقلیم کردستان است، مایل به درگیری سخت نیستند و میدانند که اصرار بر حضور نیروها در این جغرافیا میتواند مشکلات جدی به بار بیاورد.
برخی از مقامها در داخل عراق به صورت تلویحی از استقلال اقلیم حمایت میکنند و حتی رسماً این مساله را به زبان میآورند. از سوی دیگر آمریکاییها در بخشی از اظهارات خود اعلام کردهاند که اگر حشدالشعبی مداخله نظامی صورت دهد بدون تردید از طریق حملات هوایی جواب آنها را خواهیم داد که این نشان میدهد وضعیت در کرکوک بسیار شکننده شده؛ از این جهت است که فواد معصوم برای تنشزدایی و جلوگیری از هرگونه درگیری وارد اقلیم شده است.
این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مواضع و سخنان مقامات عراق عنوان کرد: موضع دولت عراق همانند گذشته، خروج کردها از کرکوک را نمایان میکند، حتی توقف صادرات نفت از کرکوک نشان دهنده عزم جدی بغداد بر ادامه عراق واحد و یکپارچه است. از سوی دیگر عزل استاندار کرکوک بر طبق قوانین موجب شده تا وی جایگاه خود را از دست رفته ببیند و در اینجاست که میبینیم اقداماتی برای تحریک جوانهای کُرد از سوی وی انجام شده است. حضور پنهان و آشکار عناصر گروه تروریستی داعش در کرکوک هم یکی دیگر از خطراتی است که احتمال سازماندهی مجدد آنها را به تصویر میکشد و تهدیدی برای کشورهای همسایه به شمار میآید.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تمامی حوادث مذکور موجب میشود تا سطح تنش در پرونده اقلیم افزایش پیدا کند و باید ببینیم که دولت عراق چه اقدامی را صورت خواهد داد. از این جهت شاهد هستیم که محاصره کرکوک از خارج این شهر توسط نظامیان ارتش و حشدالشعبی صورت گرفت. در اینجا اصرار عراق بر حل و فصل موضوع کرکوک تا حد زیادی معنا پیدا میکند؛ به گونهای که آنها قصد دارند تا وضعیت این منطقه را قبل از انتخابات پارلمانی اقلیم مشخص کنند و از این جهت حل و فصل پرونده کرکوک برای بغداد مهم است. به همین دلیل بود که «فواد معصوم» وارد اقلیم شد تا بتواند پیامدهای افزایش تنش را به بارزانی و سایر شخصیتهای اقلیم کردستان گوشزد کند. چراکه وجود نفت در کرکوک یکی از دلایل استمرار حضور پیشمرگهها در این منطقه است.