خبرگزاری کار ایران

هانی‌زاده در گفت‌وگو با ایلنا:

اسرائیل به صورت جدی وارد عرصه میدانی سوریه شده است/ احتمال همکاری‌ غیر مستقیم داعش و القاعده در محورهای منتهی به دمشق

اسرائیل به صورت جدی وارد عرصه میدانی سوریه شده است/  احتمال همکاری‌ غیر مستقیم داعش و القاعده در محورهای منتهی به دمشق
کد خبر : ۵۰۵۴۹۲

سناریوی سقوط دمشق یکی از موضوعاتی است که به صورت جدی توسط آمریکا طرح‌ریزی شده است و حتی اتاق عملیات فتح پایتخت سوریه توسط القاعده و داعش تشکیل شده است.

«حسن هانی‌زاده» کارشناس مسائل منطقه در تشریح عملیات توپخانه‌‌ای اسرائیل علیه مواضع سوریه در ریف شهر قنیطره در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: تحولات جدید سوریه نشان‌دهنده به وجود آمدن یک بحران تازه بر اساس سناریوهای طرح‌ریزی شده از سوی آمریکا و در امتداد آن اسرائیل و عربستان است. تهدید اخیر ایالات متحده مبنی بر اینکه اگر دولت سوریه علیه مردم از سلاح شیمیایی استفاده کند، یکی از این سناریوها است. به موازات این موضوع، فعال شدن اسرائیل در عرصه میدانی سوریه به خصوص حمله توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی به ریف قنیطره نشان می‌دهد که باید شاهد به وجود آمدن اتفاقات جدید در سوریه خصوصاً در دمشق باشیم. اسرائیل سعی دارد تا با انجام عملیات‌های هوایی و توپخانه‌ای مقاومت سوریه را به بن‌بست بکشاند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر ایالات متحده معتقد است که نیروی زمینی سوریه پس از گذشت شش سال از جنگ سوریه، فلج شده و در حالت فعلی باید نیروی هوایی این کشور را  هدف قرار دهد. دلیل اصلی این حملات و تهدیدهای دیپلماتیک این است که آمریکا قصد دارد تا نیروی هوایی سوریه را از موازنه نظامی این کشور خارج کند؛ چراکه علاوه بر مباحث هوایی شاهد هستیم که نظامیان سوریه و عراق در تدمر و موصل پیمان همکاری منعقد کرده‌اند که این می‌تواند شروع‌کننده یک پاکسازی گسترده در زمین بازی سوریه را رقم بزند.

با توجه به تهدیدات اخیر آمریکا مبنی بر هدف قرار دادن نیروی هوایی سوریه و پایگاه‌های هوایی این کشور به نظر می‌رسد که در روزهای آینده شاهد حمله موشکی و هوایی به پایگاه حُمَیم در لاذقیه باشیم. در اینجا باید توجه داشت که پایگاه لاذقیه متعلق به روسیه است و به عنوان خط قرمز مسکو قلمداد می‌شود؛ از این جهت اگر آمریکا هر اقدام نظامی علیه روس‌ها در لاذقیه صورت بدهد یا همانند گذشته اعلام کند که هدف عملیات، جنگنده‌های سوریه خواهند بود به احتمال زیاد شاهد رویارویی مستقیم روسیه و آمریکا با یکدیگر خواهیم بود.

این تحلیلگر مسائل غرب‌آسیا در پاسخ به این پرسش که آیا تغییر آرایش تروریست‌ها در اطراف دمشق شروع جنگی دیگر علیه پایتخت سوریه خواهد بود یا خیر، گفت: با توجه به داده‌های موجود سناریوی حمله به دمشق بیش از گذشته محتمل است. پیوند احتمالی که میان القاعده و داعش در سوریه در حال نمایان شدن است یکی دیگر از متغیرهایی است که باید به آن توجه جدی داشت؛ به گونه‌ای که در حالت فعلی القاعده با کمک عربستان و اسرائیل به صورت جدی وارد عرصه تقابل‌های میدانی شده تا بتواند علاوه بر هدف قراردادن بشار اسد و دمشق، اقدام به تاسیس کمربند امنیتی برای تل‌آویو کند. حتی شاهد بودیم که در روزهای گذشته بیانیه‌ای از سوی القاعده مبنی بر تشکیل «سپاه محمد» در سوریه به صورت رسمی منتشر شد که بر اساس داده‌های میدانی این جبهه برای متحد کردن تروریست‌های جیش‌الاسلام و سایر گروهک‌های دیگر با القاعده تشکیل شده و هدف آن تشکیل اتاق عملیاتی برای فتح دمشق است.

به نظر می‌رسد محورهای عملیاتی برای سقوط دمشق از سمت غوطه شرقی و غربی باشد و از این جهت باید گفت که تمامی این وضعیت سناریوی جدید آمریکا برای جلوگیری از پراکندگی گروهک‌های تروریستی در سوریه قلمداد می‌شود. از این منظر در روزهای آینده باید شاهد همکاری‌های غیر مستقیم داعش و القاعده در محورهای منتهی به دمشق باشیم.

وی با اشاره به سیاست‌های خاورمیانه‌ای دولت ترامپ اظهار کرد: مسئله دیگر این است که ترامپ سعی دارد بر اساس سیاست‌های خود، معادلات منطقه را توسط آمریکا و به نفع اسرائیل رقم بزند. حتی برآیند روی کار آمدن «محمد بن سلمان» به عنوان ولیعهد عربستان سعودی در این بین تاثیرگذار است. چراکه وی دقیقاً همانند ترامپ فکر می‌کند و تمامی سیاست‌های خود را براساس خط‌مشی و سناریوهای ایالات متحده اجرا خواهد کرد. از این منظر سیاست‌های خاورمیانه‌ای ترامپ در منطقه عبارتند از: افزایش هجمه علیه محور مقاومت، قطع ارتباط دمشق تا بیروت، حفظ امنیت اسرائیل، افزایش و گسترش نفوذ نظامی و اطلاعاتی در سوریه و منطقه و تا حدودی تقابل نیمه‌آشکار با روسیه. لذا تمامی تلاش ایالات متحده این است که هرگونه معادلاتی که در دوران اوباما غیرعملیاتی تلقی شده را به ورطه عملیاتی شدن بکشاند.

هانی‌زاده در پایان یادآور شد: مساله دیگر، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس هستند. در تنش اخیر میان عربستان و قطر، آمریکا سیاست شفاف و روشنی اتخاذ نکرده و به نظر می‌رسد که پس از عربستان؛ دو کشور قطر و کویت باید اهداف مالی واشنگتن را تامین کنند. از این جهت و بر اساس مجموع داده‌های مذکور شطرنج خاورمیانه توسط ایالات متحده در حال تغییر است و حتی احتمال مذاکره مستقیم و توافق در خصوص مسائل مهم و حیاتی سوریه میان آمریکا و روسیه وجود دارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز