لغو قانون «جاستا» توسط ترامپ دور از ذهن است/ جمهوریخواهان مانند دموکراتها به تحرکات ریاض مشکوک هستند
پس از گذشت ۱۵ سال از ضد واقعه ۱۱ سپتامبر همچنان آمریکاییها عربستان را برای خود تهدید و خطر مشهود و زنده میدانند که «جاستا» میتواند ابزاری برای کنترل و اعمال فشار واشنگتن بر ریاض باشد.
«امیرعلی ابوالفتح» تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به درخواست کشورهای عربی از «دونالد ترامپ» مبنی بر وتوی قانون «جاستا» در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قانون جاستا که از آن به عنوان لایحه «عدالت در برابر حامیان تروریسم» نام برده میشود، تمامی فرایندهای قانونی برای تایید شدن در سنا و کنگره را پشت سر گذاشت و توسط نمایندگان به تایید رسید که از آن زمان به عنوان یک قانون از آن یاد میشود. باراک اوباما در چند ماه گذشته این لایحه را وتو کرد و برای اولین بار وتوی وی با رای دو سوم از نمایندگان به شکست انجامید و از این جهت است که نمیتوان این قانون را نادیده گرفت. از این جهت باید گفت که وتو و تغییر این قانون به دلیل طی شدن فرایندهای قانونی از دست ترامپ خارج است.
وی ادامه داد: اینکه آیا ترامپ میتواند این قانون را مجدداً وتو کند یا به نفع اعراب در آن تغییراتی ایجاد کند، موضوعی است که بستگی به تشکیل و بازگشایی مجلس جدید در آمریکا دارد. به گونهای که شاید رئیسجمهوری منتخب بتواند لوایحی در راستای نادیده گرفته شدن قانون جاستا مطرح کند و در نهایتاً آن را تعدیل یا نقض کند که این وضعیت تنها از لحاظ تئوریک قابلیت اجرایی خواهد داشت. اما با عنایت به این موضوع مهم که بخش عمدهای از نمایندگان به لایحه جاستا که از سوی دموکراتها طرح شده بود رای دادهاند، به نظر ارادهای برای لغو این قانون وجود ندارد.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه ترکیب جدید سنا و کنگره همانند گذشته خواهد بود و تاثیری بر لغو جاستا نخواهد داشت، اظهار کرد: به نظر میرسد در ترکیب سنا و کنگره جدید تغییری ایجاد نشود. چراکه در گذشته جمهوریخواهان اکثریت این دو نهاد مقنن را در دست داشتند و در ساختار جدید هم جمهوریخواهان اکثریت را در دست خواهند داشت. به این جهت به نظر نمیرسد که تحول خاصی در این خصوص رخ دهد و قانون جاستا تغییر پیدا کرده یا لغو شود. از سوی دیگر باید سخنان و اظهارنظرهای اعراب که در قالب بیانیه در دهمین نشست روسای پارلمانهای کشورهای عربی قرائت و منتشر شده است را نوعی اعمال فشار پیشدستانه بر ترامپ از سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس قلمداد کرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دونالد ترامپ و تیمی که وی را پوشش روانی و فکری میدهد، از ناحیه عربستان احساس خطر میکنند و از این نظر نوعی تدافعگری سیاسی را پیشه میکنند. چراکه آنها همچنن سعودیهای را تهدیدی برای امنیت ملی خود و حتی منافع ایالات متحده در منطقه میدانند. به طوری که پس از گذشت ۱۵ سال از ضد واقعه ۱۱ سپتامبر همچنان آمریکاییها عربستان را برای خود تهدید و خطر مشهود و زنده میدانند. از جهتی دیگر، به دنبال تغییر ساختار سیاسی ریاض و روی کار آمدن شاهزادگان نسل دوم در این کشور، برآورد واشنگتن این است که سعودیها همچنان درصدد برهم زدن نظم و امنیت عمومی آمریکا و جهان هستند و از این حیث قانون جاستا یک اهرم فشار برای غربیها در مقابل عربستان ارزیابی میشود. بنابراین جمهوریخواهان به اندازه دموکراتها به عربستان مشکوک هستند که میتوان به اظهارات ترامپ در رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری هم اشاره کرد. تاجایی که وی ریاض را تهدید به کاهش خرید نفت از جانب واشنگتن کرد ولی باید دانست که شعارهای ترامپ امکان تغییر دارد؛ با این وجود، با توجه به نگرش و شعار ترامپ مبنی بر بازگرداندن عظمت آمریکا باید گفت که احتمال طرحریزی یک مدل از سیاستهای تهاجمی علیه عربستان متصور است.