چرخش فیلیپین از آمریکا به چین
رئیسجمهوری فیلیپین «جدایی» از آمریکا را اعلام کرد و افزود با چین در مورد حل اختلافات دو کشور بر سر قلمرو دریایی در آبهای دریای چین جنوبی به توافق رسیده است.
به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، «رودریگو دوترته» رئیسجمهوری فیلیپین، روز پنجشنبه «جدایی» از آمریکا را اعلام کرد و افزود با چین در مورد حل اختلافات دو کشور بر سر قلمرو دریایی در آبهای دریای چین جنوبی به توافق رسیده است.
دوترته این سخنان را در جریان دیدارش از پکن اعلام کرد. به گفته او این دیدار رسمی همراه با حدود ۲۰۰ نفر از سران اقتصادی فیلیپین زمینه را برای یک همکاری اقتصادی گسترده با چین درست در مقطعی که مناسبات با آمریکا رو به سردی است، فراهم خواهد کرد.
او در سخنانش خطاب به اجتماع سران اقتصادی چین و فیلیپین در تالار بزرگ خلق در شهر پکن که معاون ریاست جمهوری چین نیز در آن شرکت داشت گفت: «در این اجتماع من جدایی خود از ایالات متحده آمریکا را اعلام میکنم. این جدایی هم در زمینههای نظامی است و هم در زمینههای اقتصادی است. آمریکا باخته است.»
اقدامات رودریگو دوترته برای نزدیکی به چین چرخش بزرگی در سیاست خارجی دولت فیلیپین از زمان به قدرت رسیدن او در اواخر ماه ژوئن ۲۰۱۶ است.
دولت سابق فیلیپین در مورد اختلافات خود با چین بر سر قلمرو دریایی در آبهای دریای چین جنوبی به دیوان بین المللی لاهه شکایت کرده بود و این مرجع حقوقی چند ماه پیش در حکم خود اعلام کرد چین از نظر تاریخی حق حاکمیت بر این مناطق را ندارد.
رامون لوپز وزیر بازرگانی فیلیپین گفت در جریان دیدار از پکن مجموعه قراردادهای اقتصادی به ارزش ۱۳. ۵ میلیارد دلار بین دو کشور امضا خواهد شد.
رودریگو دوترته در بخش دیگری از سخنرانی در پکن گفت: «من خود را با دیدگاههای ایدئولوژیک شما همسو کردهام و شاید به روسیه هم سفر کنم و به ولادیمیر پوتین بگویم سه کشور ما، چین، فیلیپین و روسیه در کنار یکدیگر و علیه جهان هستیم. این تنها راه ممکن است.»
طبق این گزارش، چند ساعت پس از این سخنرانی مقامهای اقتصادی ارشد دولت فیلیپین در بیانیهای گفتند هر چند همکاریهای اقتصادی نزدیک بین کشورهای آسیایی از مدتها پیش باید روی میداد ولی این به معنای پشت کردن فیلیپین به غرب نیست.
وزرای اقتصاد و برنامه ریزی فیلیپین در بیانیه مشترک خود گفتند: «ما مناسبات خود با غرب را حفظ خواهیم کرد ولی میخواهیم همکاری با همسایگان را توسعه دهیم. ما در سطح منطقه پیوندهای فرهنگی نزدیکتر و تفاهم بهتری داریم. فیلیپین میخواهد مناسبات با اعضای آسه آن از جمله کشورهای چین، ژاپن و کره جنوبی را توسعه دهد.»
استقبال رسمی از رودریگو دوترته در چین بیسابقه بود و رئیسجمهوری فیلیپین به تالار بزرگ خلق دعوت شد که مخصوص استقبال از شمار اندکی از رهبران جهان است.
این در حالی است که تازهترین نظرسنجیها در فیلپین نشان میدهند که هنوز هم بخش اعظم مردم این کشور به آمریکا بیشتر از چین اعتماد دارند.