ترکیه عضویت در ناتو را قربانی بهبود روابط با روسیه نمیکند/ غرب در صدد ایجاد چالش برای مسکو در حوزه اقتصادی و تسلیحاتی است
به نظر نمیآید ترکیه حاضر باشد در اتحاد خود با روسیه از ناتو خارج شود و در مقابل هم ناتو تمایل به خروج ترکیه از این سازمان ندارد؛ بنابراین نمیتوانیم بگوییم نزدیک شدن ترکیه به روسیه میتواند عضویت این کشور در ناتو را دستخوش تغییر کند.
«بهرام امیراحمدیان» کارشناس مسائل روسیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در مورد تنش میان مسکو و ناتو بیان کرد: موضوع درگیری میان ناتو و روسیه به زمان اتحاد بین دو آلمان بر میگردد. شوروی در زمان گورباچف با اتحاد دو آلمان موافقت کرد اما شرط کرد که ناتو نباید خطر جدی برای شوروی به حساب بیاید. در آن زمان، پیمان «ورشو» منتفی شده و ناتو جایگزین آن شد اما نشان داده شد که ناتو فعالتر از ورشو بوده است. به گونهای که از آن زمان تاکنون بحث رویارویی ناتو با شرق را شاهد بودیم.
وی افزود: گستره تهدید علیه مسکو، تا قفقاز و پس از آن تا آسیای مرکزی هم ادامه پیدا کرد که خصوصاً در تاجیکستان شاهد آن بودیم. هدف غرب از گسترش ناتو و همکاری با پیمان آتلانتیک شمالی این است که بتواند رویارویی روسیه با آمریکا را کنترل کند. کشاندن این پرونده به حوزه مسابقات تسلیحاتی، میتواند مسکو را تضعیف کند چراکه در این رویارویی قوای مسلح و به خصوص اقتصادی روسیه تحلیل خواهد رفت.
تحرکات روسیه در جزایر کوریل ژاپن و احداث پایگاه در آنجا و همچنین حضور آن در آبخازیا نوعی اعلام جنگ علیه ناتو و آمریکا به حساب میآید. باید توجه داشت که روسیه در آستارخان به شدت فعال شده و در حقیقت این اقدامها و تحرکات، تنش روسیه و ناتو را تشدید میکند. لذا به همین سبب است که از سالها و دهههای گذشته تاکنون فضای پرتنشی ایجاد شده است. از سوی دیگر، پایگاه دریایی روسیه در بندر «سواستوپل» اوکراین و همچنین حضور آن در بندر «طرطوس» سوریه به نوعی این سیگنال را مخابره میکند که روسیه سعی دارد که بتواند در حوزه نفوذ مد نظر خود، مقابله با ناتو و آمریکا را ترتیب بدهد و نگذارد آنها در این مناطق نفوذ کند. لذا روسیه در حالت فعلی یک وضعیت تهاجمی به خود گرفته است و حتی برقراری روابط از سوی مسکو با عربستان، مصر و سایر کشورها موجب شده که روسیه به فکر تقویت جایگاه منطقهای خود باشد.
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: در جبهه مقابل، غرب در صدد بالابردن هزینههای روسیه است تا بتواند مشکلاتی را از حیث اقتصادی و تسلیحاتی به مسکو وارد کند. همچنین باید نسبت به جایگاه ترکیه و ارتباط آن با روسیه و حضور آنکارا در ناتو نگاهی ویژهای داشته باشیم. به نظر نمیآید ترکیه حاضر باشد در اتحاد خود با روسیه از ناتو خارج شود و در مقابل هم ناتو تمایل به خروج ترکیه از این سازمان ندارد. لذا نمیتوانیم بگوییم نزدیک شدن ترکیه به روسیه میتواند عضویت این کشور در ناتو را دستخوش تغییر کند.