رخنه تروریستها در حلب در حد گشایش گذرگاه ۸۰۰ متری است/ تغییر رئیس کمیته امنیتی و نظامی، حرکتی تاکتیکی است
واقعیت این است که معبر و گذرگاهی به عرض ۸۰۰ متر توسط تروریستها باز شد که از حیث نظامی و برآوردهای تاکتیکی نمیتواند ارزش چندانی در اوضاع میدانی داشته باشد.
«محمدعلی مهتدی» تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در تشریح اوضاع میدانی سوریه و دلایل تغییر رئیس کمیته امنیتی و نظامی شهر حلب عنوان کرد: در خصوص تغییر رئیس کمیته امنیتی و نظامی حلب توسط دولت سوریه نمیتوانیم بگوییم که این مساله یک بحث نادر بوده یا مشکلی در این استان سوریه به وجود آمده که نهایتاً دولت اسد مجبور به تعویض نفرات در آنجا شده است. چراکه تغییر خاصی در این بین صورت نگرفته و تنها میتوان آن را یک تغییر تاکتیکی برای مستحکم کردن جبهه عمل کننده علیه تروریستها در حلب دانست. البته باید مد نظر داشته باشیم که این موضوع تا حدودی با تحولات اخیر ارتباط دارد.
وی ادامه داد: در تحولات میدانی سوریه به خصوص در بخش شرقی حلب که تروریستها به صورت تمام قد در آنجا حضور دارند، شاهد موج حملات پیاپی برای شکستن محاصره حلب بودهایم. به صورتی که تروریستها در این بین و در طول محاصره حلب تلفات زیادی دادند و یک موج رخنه در حلقه جنوبی شهر به وقوع پیوست. به نوعی که در چند روز گذشته شاهد انفجار خودروهای انتحاری بودیم که برای شکستن حلقه محاصره صورت داده شد. تا جایی که پس از اولین انفجار انتحاری، انفجار دوم رخ داد و پس از آن قوای تازه نفس گروهانهای انتحاری تروریستها یکی پس از دیگری برای رفع محاصره اقدام به منفجر کردن خود کردند.
مساله دیگر که در اخبار بسیار به آن پرداخته شده است، شکستن محاصره توسط تروریستها بود. به طوری که رسانههای غربی و حتی دستهای از رسانههای منطقهای که با دولت اسد مخالف هستند، اقدام به بزرگنمایی در خصوص به وجود آمدن کریدور بسیار کوچک توسط تروریستها کرده بودند که به نوعی رخنه ساختگی در محاصره را به تصویر میکشد. اما واقعیت این است که معبر و گذرگاهی به عرض ۸۰۰ متر توسط تروریستها باز شد که از حیث نظامی و برآوردهای تاکتیکی نمیتواند ارزش چندانی در اوضاع میدانی داشته باشد. چراکه این معبر نمیتواند به صورت صحیح مورد استفاده جناح تروریستها واقع شود و از سوی دیگر تمامی آتش تهیه و آتش پشتیبانی نیروهای سوری بر روی این معبر منعطف شده و از جهت دیگر آتش نیروی هوای روسیه مکمل این موضوع خواهد بود. لذا عملاً این گذرگاه غیر قابل استفاده خواهد بود.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با تاکید بر بیثبات بودن اوضاع میدانی در حلب اظهار کرد: در حالت فعلی اوضاع میدانی حلب و به طور کلی سوریه بسیار سیال است. ارتش سوریه و همپیمانان آنها به خصوص روسیه، برنامهریزیهای دقیقی را برای ریشهکن کردن تروریستها در آن ناحیه صورت دادهاند. علاوه بر آن تنگ کردن حلقه محاصره و نهایتاً باز پسگیری حلب از تروریستها، یکی از محورهایی است که برنامهریزیهای بسیار دقیقی در خصوص آن صورت گرفته اما عربستان و قطر و به دنبال آن ترکیه همچنان اقدام به تسلیح تروریستها میکنند.
وی در پایان در مورد نقش ترکیه در پرونده سوریه بیان کرد: اینکه ترکیه اعلام میکند آمریکا در جریان کودتای ۱۵ جولای از پشت به آنها خنجر زده است، موضوعی است که تا حدودی درست است اما باید به این نکته توجه کرد که سیاستهای ترکیه در سوریه کمتر از دخالتهای آمریکا در ترکیه نبوده است. چراکه ما شاهد هستیم که آنکارا همچنان در خصوص سوریه دست به اخذ سیاستهایی زده است که میتواند بحرانزا باشد. البته دیدار امروز اردوغان و پوتین میتواند بستر نهایی سیاستهای ترکیه در پرونده سوریه را نمایان کند. اما باید توجه داشته باشیم تا زمانی که اردوغان و به خصوص ترکیه در سیاستهای خود تغییر ایجاد نکند، نمیتوان به یک راه حل مناسب دست یافت. برای تغییر سیاستهای ترکیه، اردوغان و حزب عدالت توسعه بهای مشخصی برای تغییر از روسیه طلب میکند. روابط مسکو و آنکارا در این دیدار مورد بررسی قرار میگیرد و حتی احتمال میرود با توجه به انتشار خبر تعطیلی پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه بخواهد در خصوص پرونده ناتو با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی مذاکراتی را صورت دهد اما به هر حال میبایست منتظر خروجی دیدار روسای جمهور روسیه و ترکیه باشیم.