اعطاء تابعیت به آوارگان سوری توسط ترکیه تنها یک شعار است/آوارگان درخواست بازگشت به سوریه را دارند
سخنان اردوغان در مورد اعطای تابعیت ترکیه به آوارگان سوری در حد یک ادعا است چراکه بخش عمدهای از آنها درخواست بازگشت به وطن خود را دارند و دستهای دیگر اروپا را برای خود برگزیدهاند.
«جعفر حق پناه» تحلیلگر مسائل ترکیه در تحلیل اظهارات رئیسجمهوری ترکیه مبنی بر اعطای تابعیت دائم این کشور به مهاجران سوری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا بیان کرد: سخنرانی که اردوغان به صورت عمومی و در جمع مهاجران سوری صورت داده بود را نمیتوان به عنوان یک محور دقیق و قابل اتکا برای ارائه یک تحلیل درست و قوی مورد نظر قرار داد و به کار گرفت. چراکه اصولاً از این دست موضعگیریها در طی چند سال اخیر به وفور دیده شده و از این جهت است که میگوییم اگر تصمیمها و اسناد بالادستی با یک بازه زمانی خاصی وجود داشته باشد، راحتتر میتوان تحلیل موثقی ارائه کرد. از این جهت و با توجه به شخصیت اردوغان که به عنوان یک انسان شعارگرا در عرصه بینالملل مطرح میشود و همیشه در صدد همراه کردن افکار عمومی با خود برآمده است، باید بگوییم که نمیتوان به اظهار نظر وی به عنوان یک گزینه راهبردی نگاه کرد.
وی افزود: با توجه به دادههای موجود باید یک تحلیل کلیتر در مورد سیاست منطقهای ترکیه ارائه کرد. چراکه تنها با چند سخنرانی اردوغان یا برقراری رابطه میان ترکیه با اسرائیل یا روسیه نمیتوانیم بگوییم که سیاست منطقهای آنکارا سرعت میگیرد یا اینکه مواضع اردوغان نسبت به سوریه تغییر پیدا میکند. به گونهای سیاستها در منطقه و عرصه بینالملل به کُندی پیش میرود و در همین مسیر هم اتفاقهای فراوانی رخ عیان میکند.
بدنه اصلی حاکمیت در حزب عدالت و توسعه همچنان به این میاندیشد که هزینههای گزافی که در طول این چند سال در سوریه داشته است را به بالفعل تغییر دهد و به نتیجه مطلوبی برساند. از سوی دیگر، باید به این نکته توجه داشت که اگر ترکیه بخواهد نسبت به اجرایی کردن تغییرات در ساختار و سیاستهای خود اقدام کند، به دلیل پیچیدگی که در ساختار و سیاستهای منطقه وجود دارد چنین حالتی اتفاق نخواهد افتاد یا حداقل به این سرعت قابلیت عملیاتی شدن را به خود نمیگیرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: سیاست ترکیه در مقابل سوریه همچنان تلاش برای تغییر نظام این کشور است. اما ترکها دریافتهاند که حد و حدود و میزان قدرتشان چقدر است و تا چه حدی شرایط با آنها همراه است که به تازگی مقامهای آنکارا به این درک رسیدهاند و این موارد را فهمیدهاند. احتمال میرود که ترکیه در پسِ حفظ ظاهری خود، در عمل دست به یکسری از فرایندها و ترتیبات جدید در مورد سوریه دست بزند. مثلاً پذیرش این موضوع که در مورد مسائل منطقهای ایران و ترکیه باید همکاریهای تنگاتنگی را کلید بزنند.
حقپناه در پاسخ به این پرسش که آیا جامعه ترکیه امکان پذیرش این تعداد پناهجو را به عنوان شهروند دائم خود دارد یا خیر، گفت: همانطور که در ابتدا گفته شد این سخنان اردوغان بیشتر جنبه پوپولیستی و نمادین دارد که عمدتاً به شعار شبیه است. حتی اگر ارادهای مبنی بر عملی شدن این موضوع وجود داشته باشد، باز هم در اساس این مساله عملیاتی نخواهد شد یا به سختی میتوان آن را اجرا کرد چراکه حدود دو میلیون و ۹۰۰ هزار آواره سوری به ترکیه آمدهاند و تنها بخشی از آنها خاک ترکیه را ترک کردهاند. حتی بخشی از این جمعیت مایل به رفتن اروپا بوده و دستهای دیگر میل به بازگشت به کشورشان را دارند. در این موارد ترکیه یک رفتار گزینشی محدود را تعیین خواهد کرد تا بتواند تنها بخشی از این جمعیت را برای خود نگه دارد. اما در کل این مساله بیشتر جنبه تبلیغاتی و روانی دارد تا یک موضوعی که به واقعیت نزدیک باشد.