بررسی پیامدهای برگزیت بر رقابتهای انتخاباتی آمریکا
بروز اتفاقهای مشابهی چون برگزیت در آمریکا ممکن است ترسناک به نظر برسد. نامزد های ریاستجمهوری این کشور به موضعگیری در این رابطه پرداختهاند.
تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا وحشت عمیقی، نه تنها در بازارهای اقتصادی جهانی بلکه درون مجامع حزب دموکرات آمریکا ایجاد کرده است. اگر ترکیبی از تفکرات ضد تجارت، ضد مهاجرت و ملیگرایانه بتواند در بریتانیا حاکم شود چه کسی میتواند بگوید که افکار مشابهی در آمریکا به قدرت نخواهد رسید؟
«دونالد ترامپ» نامزد احتمالی حزب جمهوریخواه با اشاره به مضامین مشابهی، برگزیت را در مرکزیت موضوعهای مورد بحث کمپین خود قرار داد. وی وعده داد که معاهدات تجاری را احیا کرده و کارخانهها را به خاک آمریکا برگرداند. وی همچنین متعهد شد که دیواری میان آمریکا و مکزیک بنا کرده و از ورود مهاجران غیرقانونی به این کشور جلوگیری کند. شعار «آمریکا را دوباره قوی کنیم»، فاصله بسیار کوتاهی با ملیگرایی افراطی دارد. این احساسات او را به سطوح بالای کاندیداتوری در حزب جمهوریخواه کشاند و همزمان بریتانیا را از اتحادیه اروپا خارج کرد.
ترامپ به خبرنگارانی که در مراسم بازگشایی زمین گلفی از این سرمایهدار در اسکاتلند گرد آمده بودند گفت: «مردم میخواهند که کشورشان را بازپس بگیرند و حس استقلالطلبی را تجربه کنند. آنها میخواهند اروپا را در تمام اروپا تجربه کنند و به اعتقاد من شما شاهد چیزی بیش از نتیجه همهپرسی بریتانیا خواهید بود. شما شاهد موارد بسیار دیگری از مردمی خواهید بود که خواستار بازپسگیری مرزهایشان و پولهایشان و بسیاری چیزهای دیگر خواهند بود.»
همزمان با ترامپ، شعارهایی در جبهه رقیب او، در کمپین هیلاری کلینتون، از تشنج و ناآرامی حکایت دارد. مقامهای مسئول به صورت علنی هشدار دادند که سیاستهای ترامپ وحشت بازارهای روز جمعه را به نظر کوچک جلوه خواهد داد. آنها به خبرنگاران گفتند که عدم ثبات بینالمللی که به واسطه برگزیت به وجود آمده است، اگر آمریکا نیز از بازارهای جهانی بیرون بکشد، دوباره بازسازی میشود. و اینکه ریاستجمهوری ترامپ سرمایهگذاران معمولی را بازنشسته خواهد کرد.
«جیک سولیوان» مشاور سیاستگذاری کلینتون در اینباره گفت: «بر این باوریم که خانوادهها از طبقه کارگر به زودی شاهد نتایج رایگیریها خواهند بود و به واقع از خود خواهند پرسید که آیا به دنبال ریسک، عدم قطعیت و پیشنهادهای خطرناک هستند یا خیر.»
اما برداشتی از این تحولات این است که ممکن است تفکرات پوپولیستی، ضد مهاجرتی و ضد حاکمیتی که در بریتانیا بروز کرده است، به آمریکا نیز سرایت کند. یکی از متحدان کلینتون میگوید: «این نابخردی است اگر برگزیت آنها را مجبور به زیر سوال بردن برخی از پیش فرضهای خود نکند.»
دیگری میگوید: «این یک اپیزود و اتفاق یکروزه نبود و این احساسات واقعی را منعکس میکند.»
بریتانیا ممکن است آخرین سرکشی علیه وضعیت عمومی نباشد. فرانسه و اتریش به دنبال بیانیهها و اظهارات مشابهی هستند.
در یکی از تماسهای نیم ساعته با خبرنگاران در روز جمعه که برای انتقاد از اظهارات ترامپ در استکاتلند سازماندهی شده بود، پرسشها عمدتا در رابطه با نگرانیهای کمپین کلینتون به گسترش ریسکهای برگزیت به آمریکا بود. در نهایت «جنیفر پالمیری»، متخصص ارتباطات کلینتون به صراحت عنوان کرد: «آمریکا با بریتانیا فرق میکند.»
وی این اظهارات را به خبرنگارانی که به او در رابطه با میزان تاثیرگذاری برگزیت بر آینده پنج ماهه کمپین کلینتون هشدار داده بودند، عنوان کرد. اما روشن است که این اخبار گامهای بعدی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
تا کنون تیم کلینتون در رابطه با درخواستهای ترامپ نگران بوده است و این نگرانی خصوصا در مکانهایی چون مناطق صنعتی غربی این کشور محسوس است. درخواستهای او برای بازگردادن شغلها در آمریکا بارها تکرار شده و به گوش همگان رسیده است. درون جمعیتی که برای حمایت از او گرد آمده بودند، معمولا اعضای اتحادیههایی دیده میشوند که هنوز در خاطرشان هست که زمانی مشاغل تولیدی به راحتی یافت شده و در آمد خوبی نیز داشتهاند. عده زیادی، از سیاستهای تجاری که کلینتون از آنها حمایت کرده است، انتقاد کردهاند و حتی افرادی که ترامپ را دوست ندارند، میتوانند اعتماد به نفس او را در بازگرداندن مشاغل ببینند.
به همین دلیل است که کلینتون سه سفر در هفتههای آتی به اوهایو خواهد داشت. ارزش ایالت اوهایو برای کسب آرا بیاندازه بالاست به گونهای که هیچ جمهوریخواهی تا کنون بدون این ایالت برنده شده است و آخرین دموکراتی که توانست در این ایالت برنده شود، جان اف کندی بوده است.
این موضوع به طور تقریبی، دلیل بیاعتنایی گسترده تیم کلینتون به تاثیرات و عواقب رای بریتانیا در اقتصاد جهانی است؛ بیاعتنایی که با تمرکز بر موضوعهای مرتبط با درآمد جایگزین شده است.
سولیوان در این رابطه میگوید: «ما از بازارهای سقوط کرده امروزی میتوانیم نتیجه بگیریم که عدم قطعیت در شرایط اقتصادی که با این آرا به وجود آمده است، ریسک ضربه زدن به منابع مالی و درآمدی خانوارهای آمریکایی را افزایش میدهد. سرمایهها، زندگی روزانه و بسیاری چیزهای دیگر تهدید میشوند و این در حالی است که هیلاری کلینتون به وضوح عنوان کرده است که اولویت اول او اطمینان حاصل کردن از عدم ضربه خوردن خانوادههای طبقه کارگر جامعه از سوی این رای و عواقب آن است.»
ترامپ نیز در رابطه با این خروج، خونسرد و عادی بود. وی تصریح کرد: «در حقیقت آنها تنها کشور خود را بازپس گرفتند.» برای او تقابل آمریکا و دیگران، اصلیترین موضوع کمپین انتخاباتی است. مطلبی که او مکررا برای کسانی که نگران عدم قطعیت در وضعیت اقتصادی هستند، بر آن تاکید میکند.
با این حال، مشاوران کلینتون به متحدان نگران و متشنج خود میگویند که آمارها به نفع آنها است و جزییاتی از دلیل حمایت رایدهندگان از او ارائه میدهد. برای مثال، اوهایو را در نظر بگیرید. از سال ۲۰۰۰ تا کنون جمعیت اسپانیاییتبار این منطقه ۷۶ درصد افزایش یافته است. این رایدهندگان توانستهاند یک اکثریت دموکرات را در مناطق شهری تشکیل دهند یا به بخش فرانکلین در این ایالت بنگرید. نامزدهای دموکرات توانستهاند فاصله خود را با آرای جمهوریخواه از چهار هزار و ۱۵۶ رای در سال ۲۰۰۰ به ۱۱۷ هزار و ۷۱۳ رای در سال ۲۰۱۲ افزایش دهند. این همان محاسباتی است که کلینتون در حال مرور آن است. استراتژیهای وی در حال حاضر بر روی اعداد به جای احساسات تکیه دارد.
یکی از طرفداران وی میگوید: «این یک فاجعه است اما دلیلی برای نترسیدن وجود دارد. بر عکس بریتانیا ما از احساسات خود پیروی نمیکنیم.»