سهیم شدن در تحولات سوریه سناریوی جدید واشنگتن/ شرطبندی مسکو روی پرونده اوکراین در سرزمین شام
روسها نسبت به کنار رفتن اسد و حتی کنار گذاشته شدن ایران در معادله سوریه بیمیل نیستند لذا میبایست نسبت به رصد تحرکات، اقدامهای بیشتری صورت گیرد.
«علی بیگدلی» کارشناس مسائل آمریکا در خصوص سفر جان کری به ژنو و رایزنی در خصوص پرونده سوریه با همتایان اردنی و عربستانی خود در گفتوگو با خبرنگار ایلنا تصریح کرد: در بررسی نقش جان کری در سفر به ژنو که برای پیگیری پرونده سوریه رخ داد، ذکر چندین نکته حائز اهمیت است. باید توجه داشته باشیم که در یک طرف جانکری و سرگئی لاوروف و در سمت دیگر پوتین و اوباما به سمتی حرکت میکنند که سوریه را از یک محور منطقهای به یک پدیده بینالمللی تبدیل کنند. از این جهت پوتین درصدد بوده تا بتواند آمریکاییها را وارد پرونده سوریه کند و نهایتاً بتواند علیه تحریمهایی که به دلیل الحاق کریمه به خاک روسیه علیه مسکو وضع شده بود فائق بیاید. به بیان دیگر میتوانیم بگوییم که پوتین با وارد کردن آمریکاییها به موضوع سوریه درصدد است تا بر سر پرونده اوکراین شرطبندی کند.
وی ادامه داد: اینکه وزیر خارجه اردن و عربستان در جلسه ژنو حضور دارند و به رایزنی با جان کری میپردازند، باید بگوییم که تا حدود زیادی برای ایران خطرناک است. چرا که حضور اردن و در کنار آن عربستان میتواند نقش کشورمان را کمرنگ کند که این مساله باتوجه به هزینههایی که در سالیان اخیر در زمین بازی سوریه پرداخت کردهایم میتواند بازده منفی داشته باشد.
مدل جلسهای که در ژنو برگزار شده این خبر را مخابره میکند که احتمال کنار زده شدن کشورمان در پرونده سوریه وجود دارد و اگر ما سوریه را از دست بدهیم در امتداد آن حزبالله را از دست خواهیم داد. لذا از نگاه استراتژی منطقهای میتواند به ضررمان تمام شود. از سمتی دیگر اگر به اعزام ۲۵۰ نظامی آمریکایی به سوریه نگاهی گذرا بیندازیم، میفهمیم که اوباما درصدد است تا تلاش کند تمامی پیروزیها در محور سیاسی و میدانی سوریه در سبد پوتین قرار نگیرد. از این جهت است که میگوییم مسکو بر سر سوریه در حال معامله با واشنگتن است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه نزدیکی واشنگتن و مسکو به یکدیگر میتواند ایران را در مورد بحران سوریه کنار بزند، عنوان کرد: تمامی مستندات و تفاسیر موجب میشود تا شاهد آن باشیم که پس از به نتیجه رسیدن بحران سوریه آمریکاییها و روسها در امتداد هم قرار است سهم بالایی از این پرونده را نصیب خود کنند. باید توجه داشته باشیم که حضور اردن و عربستان در جلسه ژنو برای ما میتواند سرزنش کننده باشد. چراکه عربستان در این مدت توانسته با طرح سناریوهای مختلف بازی خود را به عنوان یک کنشگر سیاسی در منطقه نمایان کند و در مذاکراتی که بین روسیه و آمریکا صورت خواهد گرفت اردن و عربستان دیدگاههای خود را بیان میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر فرض را بر این بگذاریم که مقامهای کرملین با کنار رفتن اسد موافقت کنند بدون شک نقش عربستان پررنگتر خواهد شد و در ادامه آن احتمالاً شاهد ظهور قطر و ترکیه خواهیم بود که برایند و خروجی آن تقویت داعش، احرارالشام و جبهه النصره خواهد بود که باید برچسب مثلث تروریستی را بر آن الصاق کنیم. از این رو باید بگوییم که روسها نسبت به کنار رفتن اسد و حتی کنار گذاشته شدن ایران در معادله سوریه بیمیل نیستند لذا میبایست نسبت رصد تحرکات و تحرکات، اقدامهای بیشتری صورت گیرد.