خبرگزاری کار ایران

قنادباشی در گفت‌وگو با ایلنا:

سانسور رسانه‌ای مهمترین محور در پیش‌نویس سند آتش‌بس یمن/ فرایند دولت‌سازی نادیده گرفته شد

لحن پیش‌نویس به صورتی تبیین شده که کفه ترازو از حیث سیاسی و میدانی به سمت عربستان سنگینی کند و سعودی‌ها بدون داشتن یک برگ برنده می‌خواهند اوضاع به نفع آنها رقم بخورد.

«جعفر قنادباشی» تحلیلگر مسائل شمال آفریقا با اشاره به انتشار جزئیات پیش‌نویس سند ۲۰ بندی آتش‌بس در یمن توسط سازمان ملل متحد گفت: آنچه در خصوص این پیش‌نویس باید مد نظر قرار گیرد، این است که پیش نویس این سند در حالتی منتشر شده است که سعودی‌ها توانایی ادامه جنگ در یمن را ندارند و قوای آنها تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است. از سوی دیگر عربستان خواستار پایان یافتن جنگ به ضرر خود نیست و بندهایی که در این پیش نویس ذکر شده، به گونه‌ای تبیین و تدوین شده تا تمامی زوایای حملات عربستان به یمن پنهان مانده و جنگ تحمیلی یک سال و چند روزه در لایه‌های آن پنهان بماند.

وی اضافه‌کرد: پیش نویس مذکور به نحوی نوشته شده است که جنگ یمن یک درگیری داخلی تمام عیار جلوه داده شود. در صورتی که عامل اصلی این درگیری‌ها و بی‌ثباتی در یمن، اقدام‌های ریاض علیه این کشور است و اگر این آتش‌بس محقق نشود بخش عمده‌ای از دلایل این موضوع به اقدامام‌های هوایی عربستان بر‌می‌گردد. چراکه انصارالله و حزب کنگره سراسری مردمی در یمن به این موضوع از دریچه مطالبات نگاه می‌کنند.

مساله دیگر این است که در 20 بند ارائه شده به هیچ‌وجه نامی از روند نظام‌سازی و دولت‌سازی در یمن برده نشده است و حتی ظواهر امر حکایت از به تعویق افتادن این روند دارد. در صورتی که این موضوع یکی از مباحث اصلی در یمن محسوب می‌شود که حضور مدنی و نظرات مردم مانند گذشته در این روند نادیده گرفته شده است. نکته‌ای که باید به آن توجه ویژه کرد و در بند دوازدهم این پیش‌نویس آمده است، عدم انتشار یا در اختیار گذاشتن اطلاعات و آمار در طول روند آتش‌بس به خبرگزاری‌ها و رسانه‌های اجتماعی است که این یک نوع خفقان و سکوت خبری مسموم در جهت ضربه زدن و انتشار واقعیات یمن به شمار می‌رود.

 قنادباشی با تاکید بر اینک‌ه سعودی‌ها در سایه این پیش‌نویس درصدد کسب امتیازات گسترده خواهند بود، عنوان کرد: لحن پیش‌نویس به صورتی تبیین شده که کفه ترازو از حیث سیاسی و میدانی به سمت عربستان سنگینی کند و سعودی‌ها بدون داشتن یک برگ برنده می‌خواهند اوضاع به نفع آنها رقم بخورد. به طوری که در بند پنجم پیش‌نویس مذکور به هیات‌های امدادرسانی اجازه تردد به نواحی مختلف یمن را داده‌اند که این علاوه بر نشان دادن وخامت اوضاع در این کشور، نمایان‌گر عدم پیشبرد اهداف میدانی عربستان در یمن خواهد بود چراکه هیچ‌گونه ورود زمینی جدی از سوی نظامیان آل سعود به یمن را شاهد نبودیم که این نشان از عدم توانایی آنها در این زمینه است.

وی در پایان تاکید کرد: موضوع مهم دیگر که در بند هشتم این پیش‌نویس آمده، مکان استقرار  کمیته آتش‌بس و هماهنگی در طول مذاکرات است که کویت برای این امر انتخاب شده و از این حیث امکان دخالت کشورهای عربی در این آتش‌بس وجود دارد. چراکه به توقف حملات هوایی سعودی‌ها در این پیش‌نویس اشاره‌ای نشده و به آنها اجازه می‌دهد که عملیات هوایی خود در یمن را ادامه دهند. لذا باید گفت مجموع عوامل مطرح شده، می‌تواند آتش بس یمن را تحت‌الشعاع قرار دهد.

کد خبر : ۳۶۰۰۰۹