عزم جدی برای محقق شدن آتشبس در سوریه وجود ندارد/ بلاتکلیفی سیاسی آفت آتشبس
آتشبسی که میان واشنگتن و مسکو مورد توافق قرار گرفته است از حیث شکلی موضوع خوبی است اما از جنبه ماهوی باید گفت که معلوم نیست این موضوع به صورت دقیق بتواند اجرایی شود.
«نصرتالله تاجیک» سفیر سابق ایران در اردن در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به توافق مسکو و واشنگتن برای اجرایی شدن آتشبس در سوریه گفت: آنچه که در خصوص این موضوع به نظر مهم جلوه میکند این است که هنوز اقدام جدی از ناحیه طرفین و حتی طیفهای مختلف حاضر در سوریه مبنی بر عملی شدن آتشبس صورت نگرفته است. به عبارتی دیگر دو ابر قدت این پرونده یعنی روسیه و آمریکا علاقه خود نسبت به این موضوع و سروسامان دادن به وضعیت سوریه را از خود نشان دادهاند اما واقعیت امر این است که همچنان اراده قوی در مورد کشورهایی مانند ترکیه و عربستان وجود ندارد.
وی ادامه داد: ترکیه تا حدودی از این موضوع استقبال کرده است اما بحثی که در این میان باید به آن اشاره کرد این است که بر اساس صحبتهایی که در مونیخ صورت گرفت، این آتشبس عمومی نیست و بعید میدانم که سوریها آتشبس یکطرفه را قبول کنند. لذا به نظر تا زمانی که فهرستهای مورد نظر ارائه نشده است، ممکن است کارشکنیهایی از سوی گروهها و حتی کشورهای دخیل در این پرونده صورت بگیرد و در حالت فعلی یک بلاتکلیفی بر سوریه و جریانات سیاسی سایه انداخته است. مجموع روند فعلی بهتر از چند ماه گذشته است و نشان دهنده رشد و افزایش علاقه طرفین به حل این بحران است.
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان در پاسخ به اینکه آیا وقایعی مانند سفر معاون سیاسی اسد به مسکو یا خبر برگزاری انتخابات پارلمانی سوریه در تاریخ ۱۳ آوریل و حتی انتقاد بشار الجعفری از سازمان ملل میتواند در شرایط فعلی موضوع آتشبس را تحتالشعاع قرار دهد و موجب دخالت کشورهایی مانند عربستان و ترکیه در این بین شود یا خیر، بیان کرد: به عقیده من این موضوعها چند روند جداگانه است. به گونهای که در حالت فعلی پرونده مذکور از دست قطر و عربستان و ترکیه خارج شده و گروههایی که در عرصه میدانی دارای قدرت هستند، کمتر توسط این کشورها و خاستگاه خود قابل هدایت هستند. یک روند، روند بین المللی است که به پایان دادن بحران اشتیاق دارند و یک روند داخل سوریه است که حد فاصل گروههای تروریستی و معارض را تشکیل میدهند و روند سوم، روند حکومت و دولت سوریه است که به موازات یکدیگر جلو میروند و به صورتی لازم و ملزوم یکدیگر هستند. به همین جهت واقعاً نمیتوان گفت که آیا این آتشبس به صورت صد در صد محقق میشود یا خیر چراکه یک تحرک کوچک میتواند موجب وارونگی اوضاع شود.