خبرگزاری کار ایران

علی خرم در گفت‌وگو با ایلنا:

زمان مبارزه جهانی با تروریسم فرا رسیده است

هم اکنون که هاله‌های ضعف داعش و تروریست‌ها نمایان شده است، باید جامعه جهانی باید با قدرت با این موضوع مقابله کنند.

«علی خرم» سفیر و نماینده سابق ایران نزد دفتر و مقر اروپایی سازمان ملل متحد در تشریح دلایل عملیات‌های تروریستی در فرانسه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا تصریح کرد: در حالت کنونی جبهه مقابله با تروریسم شکل گرفته است و در مقابل هم داعش و تروریست‌ها ضربات مهلکی را دریافت کرده‌اند که این مساله می‌تواند به حیات آنها خاتمه دهد. از این نظر جامعه جهانی باید کمربند امنیتی خود را سفت کند و احتمال بدهد که داعش و حامیان آنها که احساس می‌کنند در حال از بین رفتن هستند برای جلوگیری از سقوط خود برنامه‌هایی را طرح‌ریزی کرده‌اند.

وی افزود: متاسفانه داعش یک ابزار و پارامتری به نام «انتحار» در اختیار دارد که کشورهای دیگر یا آن را در اختیار ندارند یا این‌که این ابزار را نامشروع و غیر انسانی می‌دانند. اکثر داعشی‌ها می‌دانند که پایان فعالیت آنها در کشیدن ضامن کمربند انفجاری خلاصه می‌شود که در فرانسه ما شاهد همین انفجارها بودیم. لذا باید به این نکته توجه داشت که اگر داعش احساس می‌کرد روبه اوج و قدرت است، هیچ موقع دست به چنین عملیات‌هایی نمی‌زد.

زمانی که روسیه وارد نبرد علیه تروریست‌ها در سوریه شد، داعش اعلام کرد که در هواپیمای مسافربری روسیه اقدام به انفجار بمب کرده و تمامی 224 نفر توریست بی‌گناه را به کام مرگ کشید و این موضوع را می‌توان جوابی به اقدام‌های ارتش سوریه و پشتیبانی روس‌ها دانست. چراکه حملات سوری‌ها با حمایت روس‌ها ضربه سختی به داعشی وارد کرد. پس از این موضوع هم شاهد آن بودیم که نیروهای انتحاری داعش به منطقه برج البراجنه در جنوب لبنان فرستاده شدند و کشته‌های زیادی را بر جا گذاشتند که به عبارت دیگر درصدد انتقام‌گیری از حزب الله لبنان بودند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به عملیات سنجار که هفته گذشته در عراق صورت گرفته بود، گفت: این عملیات که به نوعی مناطق کرد نشین را پس از 15 ماه آزاد کرد، ضربه سختی را به داعش وارد آورد. به گونه‌ای که داعش حد فاصل رقه تا موصل را به عنوان نقاط خلافت خود اعلام کرده بود اما پس از اینکه عملیات‌های فوق در سوریه و عراق صورت گرفت، به نوعی داعش بی‌سرپناه و آواره شده است. از طرف دیگری هم پنتاگون اعلام کرده است که پهپادهای آمریکایی توانستند «جان جهادی» که تابعیت بریتانیا داشته و یکی از جلادان داعش به شمار می‌آمده است را هدف قرار دهند و این موضوع هم در حوزه میدانی و هم در محور رسانه‌ای موجب تضعیف روحیه داعش شد که نهایتاً موجب شد پای خود را به فرانسه باز کنند.

وی ادامه داد: اقدام‌هایی که در فرانسه رخ داد، تا حدودی در پاسخ به جنگنده‌ها و ناوهای هواپیمابر فرانسوی صورت گرفت. بنابراین باید بگوییم جهان وارد یک نبرد جهانی علیه تروریسم شده است. ممکن است ظاهر این تروریسم، داعش باشد اما گروه‌های دیگری هم در پشت آن حضور دارند. موضوع دیگر این است که چرا جنگنده‌های کشورهای عربی بمباران خود علیه داعش را قطع کرده‌اند؟ پاسخ تنها در حمایت مالی و تسلیحاتی آنها از تروریست‌ها نهفته است. لذا کشورهایی مانند عربستان، قطر، ترکیه و سایرین پای خود را از نبرد علیه داعش کنار کشیده‌اند اما موسسات بومی که وابسته به این کشورها هستند، همچنان از تروریست‌ها حمایت می‌کنند. چراکه آنها از داعش به عنوان ابزاری برای به دست آوردن عراق و سوریه و تحمیل سیاست‌های خود به خاورمیانه استفاده می‌کنند.

هم اکنون که هاله‌های ضعف داعش و تروریست‌ها نمایان شده است، باید جامعه جهانی باید با قدرت با این موضوع مقابله کنند. بعید نیست که این موج به داخل کشورهای دیگر هم کشیده شود اما باید تمامی کشورها اعم از اروپایی، آسیایی، آفریقایی و آمریکایی با یکدیگر با این موضوع مقابله کنند و اگر غیر از این شود حتماً مشکلاتی شدیدتر به وجود خواهد آمد.

خرم در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا دامنه این عملیات‌ها به سایر کشورهای دیگر کشیده خواهد یا خیر، گفت: امکان این موضوع وجود دارد و نباید در مبارزه با تروریسم کوتاهی کنیم. روس‌ها استدلال درستی کردند چراکه گفته بودند هر کسی که سلاحش را زمین بگذارد، می‌تواند وارد بحث و پروسه سیاسی در سوریه شوند در غیر اینصورت تروریست خواهند بود. بنابراین نباید دچار اشتباه محاسباتی شویم و باید وارد مبارزه با تروریسم شویم و نباید تنها به این فکر باشیم که آتش تروریسم به کشور ما رسوخ نخواهد کرد. لذا باید تمامی جوانب را مورد بررسی قرار دهیم و وارد مبارزه همه جانبه و حتی مشارکت با کشورهای اروپایی و سایر دولت‌ها شویم.

کد خبر : ۳۲۱۸۳۴