برای جلوگیری از جنگ داخلی در لبنان باید چارچوب مشخصی تعیین شود
طرح پیشنهادی رئیس مجلس لبنان که مورد حمایت نخستوزیر این کشور و همچنین حزبالله لبنان قرار گرفت، موقعیتی را برای احزاب سیاسی این کشور ایجاد کرده است تا بتوانند با همکاری یکدیگر بر بحران سیاسی و اجتماعی این کشور غلبه کنند.
«محمدعلی سبحانی» سفیر پیشین ایران در لبنان با اشاره به طرح پیشنهادی رئیس پارلمان لبنان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا تصریح کرد: مساله لبنان و مشکلی که در پرونده زبالهها خودش را نشان داد، در حقیقت تنها مربوط به زبالهها نیست و نبوده و امروز هم مشخص شد که مسائل دیگری به موازات این موضوع در لبنان جریان دارد. یک بحران سیاسی در لبنان وجود دارد و آن عدم تفاهم و توافقی است که در میان نیروهای سیاسی و ائتلافی لبنان موجود است.یعنی ما شاهد آن هستیم که پس از ماهها امکان تعیین رئیسجمهوری در مجلس لبنان وجود ندارد و دولت فعلی این کشور دولت قدرتمندی نیست تا تمامی طرفین بتوانند از آن دفاع کنند.
وی افزود: مجموعه اقدامها و خصوصاً عدم تفاهم در انتخاب رئیسجمهوری باعث شده تا شرایط به جایی کشانده شود تا از هر مسالهای یک بحران خلق شود. البته باید گفت که دولت کنونی لبنان دولتی ضعیف به حساب میآید و لبنان از قبل هم چنین مشکلاتی داشته است و در حال حاضر افزایش پیدا کرده است لذا باید به این نکته توجه داشت که بحران لبنان علاوه بر بحران اجتماعی یک بحران سیاسی هم به حساب میآید و طرحی که برای گفتوگوهای جدی و ریشهای داده شده است، به هر شکل حاکی از این است که یک مساله جدی وجود دارد و نیروهای سیاسی باید کنار یکدیگر بنشینند تا شاید بتوانند این مشکلات را حل و فصل کنند. البته چندان جای امیدواری وجود ندارد که اتفاق مهمی در این مورد رخ دهد.
سفیر اسبق ایران در اردن در خصوص سازش و مصالحه گروههای سیاسی لبنان با یکدیگر عنوان کرد: مصالحه در لبنان صرفاً به مسائل داخلی بر نمیگردد. به عبارت دیگر مساله سوریه و رقابتهای منطقهای بر روی اوضاع لبنان تاثیر گذار است و تنها زمانی که مشکلات منطقه به سمت تعادل حرکت کند و قضیه سوریه هم چارچوبهایش مشخص شود، در آنصورت میتوان گفت که ممکن است مشکلات لبنان حل شود چراکه در حالت فعلی مسائل لبنان تحت تاثیر مشکلات منطقهای است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا میتوان سناریوی جنگ داخلی را در لبنان متصور دانست، گفت: فکر نمیکنم که این حالت صورت گیرد اما لبنانیها باید بدون توجه به مشکلات منطقه چارچوب تعریف شدهای را برای جلوگیری از افزایش مشکلات داخلی به وجود آورند و به نظر میآید که طرح «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان به موضوع مذکور بیشتر نزدیک باشد چراکه طرفهای مختلف در لبنان اختلافنظرهایی را در مورد دیدگاههایشان نسبت به قضیه سوریه و منطقه دارند و احیاناً ممکن است سر این اختلافنظر با یکدیگر وارد چالش شوند ولی بهتر است برای جلوگیری از جنگ، چارچوبهایی را مشخص کنند و این کار که بری صورت داده به نظر برای همین موضوع یعنی جلوگیری از جنگ و افزایش بحران صورت گرفته است.
مهتدی در پایان خاطر نشان کرد: معتقدم که لبنانیها باتوجه به خاطراتی که از جنگ دارند، تا نقطهای که جنگ داخلی پیش خواهد آمد، فراتر نخواهند رفت.