توافق هستهای ایران بر پایه تعهدات دقیق، شفافسازی و راستی آزمایی است
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه گاردین نوشت: باوجود انتقادهای زیاد از توافق هستهای ایران، این یک توافق کامل و خوب است که با تلاش نمایندگان هفت کشور جهان با همکاری اتحادیه اروپا بدست آمدهاست.
به گزارش ایلنا به نقل از گاردین، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همزمان با سفرش به ایران در یادداشتی در روزنامه گاردین نوشت: "هر کاری تا زمانی که انجام نشود، غیر ممکن به نظر میرسد." اینها سخنان «نلسون ماندلا»، مردی است که غیرممکن را به واقعیت تبدیل کرد. وقتی در 14 جولای نمایندگان هفت کشور دور میز مذاکره در وین با هدایت اتحادیه اروپا، در رابطه با برنامه هستهای ایران، به توافق رسیدند، این سخنان ماندلا در گوش من طنین انداخت. ما پس از چند دهه تنش و بیاعتمادی، 12 سال امید و وحشت و 22 ماه مذاکرات شیدی، سخت، بسیار فنی و سیاسی، در نهایت به توافق دست یافتیم. آیا این توافق فصل جدیدی در روابط ایران با جهان باز میکند؟ مفسران به چنددسته تقسیم شدند و مباحثه در این رابطه هنوز داغ است. من دلایل این تردیدها را می فهمم اما معتقدم که واقعا یک فصل جدید در حال آغاز شدن است.
تغییر در طول یک شب و شاید حتی طی چند ماه آینده، اتفاق نمیافتد. تغییر به زمان،اراده سیاسی قوی، بصیرت و کار زیاد، احتیاج دارد. این کار به شجاعت و حتی جسارت نیاز دارد -دقیقا همان مواد اولیهای که برای حصول یک توافق لازم بود. ما باید اطمینان داشته باشیم که عزم قوی مانند آنچه باعث شد توافق حاصل شود، میتواند یک چارچوب منطقهیی متفاوت، مبنی بر همکاری و نه مقابله، را ایجاد کند.
موگرینی در ادامه یادآور شد: تصاویر دلگرم کننده شادی جوانان ایرانی در خیابانها پس از اعلام توافق، به ما دلیل خوبی برای امیدواری میدهد. خوشحالی مردم ایران تلفیقی از توافقی که تازه انجام شدهبود و امیدی که به فردای بهتر وجود دارشت، بود. آنها به ما یادآوری کردند که این توافق همچنین یک سرمایه گذاری برای نسلهایی است که آیندهای متفاوت و بهتر را جشن میگیرند.
هر چند ما هنوز میدانیم که نگرانیهایی در منطقه و فراتر از آن وجود دارد. اما فراموش نکنیم که اگر این مذاکرات زمانی طولانی را به خود اختصاص داد و بسیار سخت به دست آمد، کاملا به این دلیل بود که ما خواهان و نیازمند یک توافق قوی بودیم- توافقی که بتواند در برابر تمام موشکافیها و در طول زمان پابرجا باشد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه یادداشت خود نوشت: من از نزدیک شاهد جدیت و تلاش مذاکرهکنندگان ایرانی تحت هدایت «محمدجوادظریف» وزیر امور خارجه ایران و تعهد شش قدرت جهانی، بودم. گمانهزنیهای زیادی درباره بالا بودن تنش در برخی نشستهای وین وجود داشت. شما نمیتوانستید انتظاری کمتر از این داشته باشید چون مسائل بسیار مهمی مطرح بودند. با این حال، همه ما خواهان این بودیم که رایزنیها بر اساس احترام متقابل و شفافیت باشد و به واقع هم چنین بود.
وی اضافه کرد: ما همیشه باید این نکته را به یاد بیاوریم که بیاعتمادی میان ایران و جامعه بینالمللی دلیل اصلی شروع مذاکرات بود. در پایان ما به توافقی رسیدیم که نه بر اساس اعتماد بلکه بر پایه تعهدات دقیق، شفافسازی و راستیآزمایی بنا شده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: وزیران امور خارجه اروپا هفته گذشته وظیفه بررسی راههایی که اتحادیه اروپا بتواند با توجه به توافق وین به طور موثر یک چارچوب همکاری منطقهیی را به اجرا درآورد، را بر عهده من گذاشتند. داعش هم اکنون در حال گسترش خشونت و ایدئولوژی نامناسب خود در خاورمیانه و فراتر از آن است. برای داعش هیچ چیز آزار دهندهتر از همکاری میان غرب و جهان اسلام وجود ندارد. ائتلاف تمدنها میتواند قدرتمندترین سلاحها ما برای مقابله با تروریسم باشد.
اما مسأله تنها مربوط به داعش نیست. تمام خاورمیانه در ناآرامی بهسر میبرد. فرقهگرایی در حال افزایش است. ما نیازمند همکاری با تمامی قدرتهای منطقهای برای مبارزه با این ناآرامیها هستیم. همکاری میان ایران با همسایگانش و جامعه بینالملل میتواند احتمالاتی غیرقابل تصور را برای برقراری صلح در این مطقه، از سوریه گرفته تا یمن و عراق، ایجاد کند.
مخالفان خواهند گفت که این کار غیرممکن و غیرمحتمل است. افراد بدبین در رابطه با خطرات هشدار خواهند داد. مذاکرات وین نشان داد که که با وجود اراده سیاسی لازم برای غلبه بر مسائل دشوار، هیچ مشکل پیچیدهای وجود ندارد که حل نشود.
سفر به ایران یک انتخاب روشن برای من است. زیرا با وجود پایان یافتن مذاکرات چندین ساله، کار مشترک ما به انتها نرسیده است. "هر کاری تا زمانی که انجام نشود، غیر ممکن به نظر میرسد."