خبرگزاری کار ایران

ایلنا بررسی می‌کند؛

فقیرترین کشور عربی در آستانه فاجعه قرن

سازمان‌های بین‌المللی وضعیت یمن را اسفبار و این کشور را در آستانه فاجعه انسانی می‌دانند.

به‌رغم ابراز تاسف این سازمان‌ها، تاکنون اقدام عملی توسط نهادهای مسئول برای پایان دادن به حملات هوایی علیه غیرنظامیان انجام نشده است.

یمن روزهای ناگواری را می‌گذارند. بمباران فرودگاه صنعا، کمک‌رسانی بین‌المللی به مردم این کشور را تعطیل کرده است. صلیب سرخ جهانی نیز از اتمام سوخت بیمارستان‌های این کشور ویران شده خبر داده و تعطیلی مراکز درمانی را نزدیک دانسته است. به گزارش خبرگزاری فرانسه در صورت ادامه حملات هوایی عربستان بیشتر مسیرهای ارتباطی صنعا به مناطق تعز، عدن، الضالع و لحج (واقع در جنوب یمن (مسدود  و به دنبال آن امکان توزیع دارو نیز با محدودیت مواجه خواهد شد.

یمن در آستانه فاجعه انسانی

نهادهای مسئول مانند صندوق کودکان ملل متحد (UNICEF) و صلیب سرخ جهانی نسبت به وقوع فاجعه انسانی در یمن هشدار داده‌اند. بنابر اعلام سخنگوی صلیب سرخ در صنعا، فعالیت برخی بیمارستان‌ها به دلیل اتمام سوخت متوقف شده است. به دلیل فقدان منابع دارویی، روزانه تعداد زیادی از بیماران جان خود را از دست می‌دهند. بر اساس اعلام صلیب سرخ، هفت و نیم میلیون نفر از مردم یمن به دلیل نبود کالاهای اساسی به ویژه دارو، با خطر قحطی روبه‌رو هستند.

سخنگوی یونیسف نیز با اعلام آماری از وضعیت انسانی در یمن، درباره این بحران ابراز نگرانی کرد. بر اساس گفته این مقام سازمان ملل، نیمی از مردم یمن از کمبود مواد غذایی و دارو رنج می‌برند. وی تصریح کرد که این سازمان برای کمک‌رسانی به آوارگان و غیرنظامیان قربانی حملات عربستان با مشکلات زیادی روبه‌رو است. بنا بر سخنان این مقام صندوق کودکان ملل متحد، شمار آوارگان از ۲۰۰هزار نفر فراتر رفته است.

علاوه بر تمام این مسائل، بمباران فرودگاه صنعا نیز بر مشکل‌های مردم یمن افزوده است. محاصره هوایی یمن توسط جنگنده‌های حاضر در ائتلاف مانع از فرود هواپیماهای امدادی برای کمک‌رسانی شده و با بمباران اخیر و ویرانی کامل فرودگاه، این نقطه راهبردی به طور کامل از دسترس خارج شده است.

 نسل‌کشی در یمن و انزوای سازمان ملل

در کنار همه این جنایات و فاجعه انسانی به بار آمده، سازمان ملل به عنوان عالی‌ترین نهاد بین‌المللی، به دادن هشداری مبنی بر وقوع فاجعه انسانی در یمن بسنده کرده و دبیرکل این سازمان خواستار برقراری آتش‌بس فوری و تضمین امنیت سازمان‌ها و نهادهای امدادی در این کشور شده است. این سازمان به جای انجام اقدامی عملی برای متوقف کردن حملات نابرابر علیه غیرنظامیان یمن، مواضعی نمادین مانند هشدار و ابراز نگرانی اتخاذ می‌کند.

ایالات متحده آمریکا به فروش بمب‌های خوشه‌ای به عربستان سعودی اذعان کرد؛ سعودی‌ها نیز به استفاده از این تسلیحات اعتراف کرده‌اند. بمب‌هایی که از طرف بزرگ‌ترین مدعی حقوق بشر و میزبان سازمان ملل متحد به آل سعود فروخته شده، توسط بمب‌افکن‌های عربستان بر سر مردم بی‌دفاع یمن ریخته می‌شود.

به راستی ماموریت نهادی مانند سازمان ملل متحد چیست؟ چرا به جای محاکمه عربستان که تا کنون بر اساس برخی آمارهای موجود بیش از شش هزار یمنی را کشته و مجروح کرده است، عقب‌نشینی انصارالله و خلع سلاح نیروهای انقلابی در شورای  امنیت مطرح شده و قطعنامه صادر می‌شود؟ در حالی که این مرجع جهانی رویکردی عملی نسبت به استفاده از بمب‌های خوشه‌ای و سلاح‌های ممنوعه توسط عربستان ندارد؛ بمب‌هایی که توسط آمریکا به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت به سعودی‌ها فروخته شده است.

بر اساس ماده یک از فصل اول منشور ملل متحد، حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و انجام اقدام‌های دسته‌جمعی مؤثر برای جلوگیری و برطرف کردن تهدیدات علیه صلح و متوقف کردن هرگونه تجاوز یا سایر اقدام‌های ناقض صلح و فراهم کردن موجبات تعدیل و حل و فصل اختلافات بین‌المللی یا وضعیت‌هایی که ممکن است منجر به نقض صلح شود با شیوه‌های مسالمت‌آمیز و بر اساس اصول عدالت و حقوق بین‌الملل، نخستین اصل و هدف از تشکیل این سازمان است. این در حالی است که شورای امنیت تحت نفوذ آمریکا و ریاست اردن به عنوان یکی از ارکان پنج‌گانه سازمان ملل در مسیری عکس قانون تلاش می‌کند. مدعیان بین‌المللی با شورشی جلوه دادن نیروهای انقلابی در تلاش هستند تا بند ۴۱ فصل هفتم منشور ملل متحد (شرکت کردن نیروهای مسلح اعضای سازمان علیه کشوری که امنیت بین‌الملل را به خطر انداخته است) را در مورد یمن اجرا کنند.

محسن صالحی خواه

کد خبر : ۲۷۵۱۷۷