خبرگزاری کار ایران

پرورده در گفت‌وگو با ایلنا؛

مخالفت با طرح ایران تحت فشار آل سعود صورت گرفت

مخالفت با طرح ایران تحت فشار آل سعود صورت گرفت
کد خبر : ۲۷۱۴۱۶

طوفان اراده عملیاتی است که در طول روزهای گذشته صدر اخبار رسانه‌های عرب‌زبان قرار داشته است. طی حمله عربستان سعودی و کشورهای حاضر در ائتلاف منطقه‌ای ضد یمن، زیرساخت‌‌ها و مناطق مسکونی این کشور هدف بمباران هوایی قرار گرفت و بیش از هفت هزار نفر کشته و زخمی شدند.

جمعه هفته گذشته، طرح چهار ماده‌ای ایران برای حل بحران یمن طی نامه‌ای از سوی وزیر امور خارجه کشورمان به جانشین دبیرکل سازمان ملل متحد ارائه شد. یک روز پس از تحویل این نامه، دولت مستعفی یمن با این طرح مخالفت و اعلام کرد که به ابتکار جمهوری اسلامی ایران نیازی ندارد. در گفت‌وگو با «عباس پرورده» کارشناس مسائل خاورمیانه، به بررسی رد طرح پیشنهادی ایران توسط دولت مستعفی یمن پرداختیم.

پرورده درباره رد کردن طرح پیشنهادی ایران توسط دولت مستعفی یمن بیان کرد: رد طرح چهار ماده‌ای ایران برای حل بحران یمن توسط دولت مستعفی ایران کشور، موضوع قابل پیش‌بینی بود. این طرح پیش از مطرح شدن در سازمان ملل، طی سفر «محمد جواد ظریف» به پاکستان نیز ارائه شده بود. مقام‌های سعودی از ابتکار ایران خشمگین شده و با جسارت اعلام کردند که برای حل بحران در این گوشه از جهان عرب، نیازی به طرح جمهوری اسلامی ایران ندارند.

وی تاکید کرد: دلیل اصلی رد کردن این طرح توسط دولت مستعفی «عبدربه منصور هادی»،‌ فشار آشکار عربستان است. دلیل مخالفت عربستان نیز حساسیت روی پیشنهاد ایران است. آل سعود در این توهم هستند که جمهوری اسلامی ایران در یمن حضور نظامی دارد و از این توجیه برای کسب مشروعیت عملیات «طوفان اراده» استفاده می‌کنند. در حالی که اکثر منابع غربی در تحلیل‌های خود، خلاف ادعای سعودی‌ها را اثبات کردند. تحلیل‌گران و کارشناسان خاورمیانه به این نتیجه رسیده‌اند که ایران حضور نظامی در یمن ندارد بلکه ایدئولوژی جمهوری اسلامی ایران در یمن وجود دارد. اتهام سعودی‌ها مبنی بر دخالت نظامی در یمن و ارسال سلاح برای انصارالله توسط ایران، از سال ۲۰۰۹ به طور مکرر مطرح شده است اما هیچ‌گاه نتواستند این ادعای واهی را به اثبات برسانند.

این تحلیل‌گر مسائل منطقه درباره ریشه بحران یمن عنوان کرد: انقلاب مردم یمن و حرکت مسلحانه گروه‌هایی مانند انصارالله، ریشه در نارضایتی مردم این کشور دارد و گرفتن انگشت اتهام به سمت ایران حرکتی غیرعاقلانه است. عربستان بحران یمن را کلید زد، زیرا به این آشوب نیازمند است. آل سعود مولفه‌ای خارجی ایجاد کرده تا به مصارف داخلی برساند. چالش‌های تبعیض جنسیتی، تحرکات شیعیان مناطق شرقی و کسری بودجه به دلیل هزینه‌های نظامی و پایین آمدن قیمت نفت از جمله مسائل داخلی عربستان هستند که  باید بر آن‌ها سرپوش گذاشته شود.

وی افزود: عملیات «طوفان اراده» یا «طوفان قاطعیت»، اقدامی شتاب‌زده و خارج از عرف نظامی بود. صحنه‌گردانان حمله به یمن به زودی از این اقدام عجولانه پشیمان خواهند شد. این حمله برای عربستان هیچ دستاورد مثبتی نداشته و در صورت پافشاری بر این تصمیم غلط، نتایج بسیار بدی به دست می‌آورند. به همین دلیل امکان دارد که تمایل برای حل دیپلماتیک بحران در دربار سعودی به وجود بیاید. در این صورت، تلفیقی از طرح ایران و پیشنهاد سارمان ملل در حل بحران کارساز است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان اضافه کرد: برخی اخبار تائید نشده در مورد مذاکره محرمانه سعودی‌ها و انصارالله منتشر شده است. اخبار حاکی از آن است که سعودی‌ها به دنبال تشکیل یک دولت موقت به رهبری «خالد بحاح» معاون رئیس‌جمهوری مستعفی  یمن هستند. زیرا این شخصیت تا حدودی مورد قبول حوثی‌ها نیز هست. عربستان از ابتدای بحران یمن خواستار خلح سلاح انصارالله بود اما طبق این اخبار تائید نشده به مسلح بودن حوثی‌ها در مناطق شمالی رضایت داده‌ است. در صورت تائید این اخبار، طرح پیشنهادی ایران همان کلید حل بحران است.

 

ارسال نظر
پیشنهاد امروز