ایلنا بررسی میکند؛
استعفای نماینده سازمان ملل در یمن؛ بهانهتراشی اعراب و سرنوشت نامعلوم مذاکرات
کنارهگیری نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن، مهمترین خبر پس از صدور قطعنامه شورای امنیت بود. «جمال بن عمر» دیپلمات مراکشی که از سال ۲۰۱۲ میلادی به عنوان فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در یمن فعالیت میکرد، پس از متهم شدن از طرف کشورهای حاشیه خلیج فارس به حمایت از انصارالله از سمت خود استعفا کرد.
بن عمر پیش از قرار گرفتن در این سمت و در سال ۲۰۱۱ میلادی، به عنوان مشاور ویژه «بان کی مون» در امور یمن کار میکرد. در برخی گزارشها آمده که استعفای وی از این سمت، به دلیل عدم همکاری و همراهی کشورهای حاشیه خلیج فارس در روند صلح یمن بوده است.
بن عمر، میانجی مذاکرات صلح
بن عمر به عنوان نماینده سازمان ملل در یمن، نقش کلیدی در مذاکرات صلح میان دولت و گروههای انقلابی داشت. پیش از آغاز موج جدید درگیریها، مذاکرات صلح یمن با میانجیگری این فرد صورت می گرفت. پس از آغاز مجدد درگیریها، نماینده سازمان ملل به طرفداری از نیروهای انقلاب متهم میشد و عنصر مورد نظر سعودیها نبود.
سعودیها و برخی کشورهای کوچک عربی خاورمیانه در حالی این دیپلمات مراکشی را به جانبداری از انصارالله متهم میکنند که با مطالعه اقدامهای وی میتوان این ادعا را مردود دانست.
بهمن ماه سال گذشته، بیانیهای توسط دفتر خبری سازمان ملل منتشر شد که در آن به استقبال بان کی مون از دور جدید مذاکرات صلح یمن اشاره شده بود. بن عمر نیز به عنوان میانجی اصلی در کنفرانس مطبوعاتی مربوط به این بیانیه، از استقبال گروههای مختلف این کشور از برگزاری مجدد مذاکرات ابراز خرسندی کرده بود.
دبیر کل سازمان ملل در مورد فرستاده خود به این کشور، در پیام به اجلاس سران عرب در شرمالشیخ مصر گفت: تنها راه پیشگیری از درگیری طولانی در یمن توسل به مذاکرات و درخواست کمک از سازمان ملل متحد است. مذاکراتی که مقدمات آن توسط «جمال بن عمر» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در یمن و با تایید شورای امنیت فراهم شود، تنها شانس ممکن برای پیشگیری از جنگ طولانی و فرسایشی در یمن است.
پس از آغاز موج جدید درگیریها، از سرگیری مذاکرات به عنوان راه حل سازمان ملل برای حل بحران مطرح شد. اینبار نیز بن عمر وظیفه خطیر گفتوگو با گروههای مختلف را بر عهده داشت. فرستاده سازمان ملل خواستار برگزاری مذاکرات در مراکش به عنوان یک کشور ثالث شد. این پیشنهاد با مخالفت انصارالله روبهرو شد و نتوانست علاجی برای بحران یمن باشد.
مذاکرات صلح در یمن همواره توسط سازمان ملل به عنوان راه حل اصلی برای حل بحران عنوان میشود. ظواهر امر نیز نشان میدهد که دیپلمات مغربی ساکن یمن تلاش خود را برای برقراری گفتمان سیاسی انجام داده است. وی در یکی از تلاشهای خود توانست انصارالله و دولت را بر سر میز مذاکره بنشاند ولی در اقدام بعدی خود برای برگزاری گفتوگو در کشور ثالث ناکام ماند و انصارالله را در مقابل خود دید. این همان موضوعی است که ادعای عربستان و کشورهای حاشیه را مردود میکند. شاید پس از مخالفت انصارالله با مذاکره در مراکش، بن عمر به دنبال رویکرد جدیدی بوده است ولی این موضوع نمیتواند مبنایی بر ادعای سعودیها برای حمایت وی از انصارالله باشد. زیرا سازمان ملل این جریان را «شورشیان» نامیده و همواره مدعی بی ثباتکردن یمن توسط آنها است.
گزارش: محسن صالحیخواه