خبرگزاری کار ایران

قائم مقامی در گفت‌وگو با ایلنا:

اردوغان به دنبال راه‌اندازی نظام تک‌حزبی نئو عثمانی است

اردوغان به دنبال راه‌اندازی نظام تک‌حزبی نئو عثمانی است
کد خبر : ۲۶۲۷۶۴

یک کارشناس مسائل ترکیه با تشریح سیاست‌های آنکارا در عرصه داخلی و خارجی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا تاکید کرد که «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر سابق و رئیس‌جمهوری فعلی ترکیه همان منسب نخست‌وزیری خود را حفظ کرده است. یعنی به‌رغم اینکه با رای مردم به عنوان رئیس‌جمهوری انتخاب شده، نخست‌وزیری را به صورت مشروط به «احمد داوود اوغلو» واگذار کرده و تحویل داده است اما عملاَ این مساله باعث شده وی همچنان به عنوان نخست‌وزیر سابق و رئیس حزب عدالت و توسعه عملکردهای سابقش را ادامه دهد و دلیل آن را هم مبارزه با دولت موازی یعنی فتح‌الله گولن و تحقق سیاست‌های عدالت و توسعه بیان کرده است.

«سید علی قائم مقامی» تصریح کرد که اردوغان هر روز به جای نخست‌وزیر ترکیه سخنرانی می‌کند و گروه‌های مخالف خودش را تخریب کرده و می‌کوبد. او در سخنرانی‌هایش به طور عمده تحقیر و تهدیدها را ادامه می‌دهد اما زمانی که در مقابل توهین قرار می‌گیرد، فوراَ قوه قضائیه را فرا می‌خواند تا کسانی را که به وی انتقاد کرده‌ یا او را تحقیر کرده‌اند را تحت پیگرد قانونی و قضایی قرار دهند. لذا باید گفت که رجب طیب اردوغان چنین شخصیتی در حوزه فردی و سیاسی از خود نشان داده است.

وی افزود: در داخل ترکیه رادیو و تلویزیون دولتی این کشور که در گذشته آزادانه‌تر عمل می‌کرد و سخنان رهبران مخالف را منتشر می‌کرد، به تیریبون و مبلغ حزب عدالت و توسعه، اردوغان و داوود اوغلو تبدیل شده است. لذا از نظر افکار عمومی و تبلیغات، حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان کاملاَ یک‌سویه عمل می‌کند که مورد اعتراض گروه‌های مردمی و احزاب سیاسی قرار گرفته و می‌گویند رادیو و تلویزیون ترکیه که با مالیات‌های ما روی پا است، به جای این‌که بی‌طرفانه عمل کند، تنها در اختیار حزب عدالت و توسعه و رهبری آن قرار دارد.

قائم مقامی با اشاره به موضوع به وجود آمدن نظام ریاست‌جمهوری در ترکیه گفت: مساله دیگر این است که اردوغان تلاش می‌کند که نظام ریاست‌جمهوری را در ترکیه پیاده کند و احمد داوود اوغلو هم از این طرح استقبال کرده و شرطش این است که می‌بایست نظام ریاست‌جمهوری در ترکیه طبق استراتژی حزب عدالت و توسعه و بر اساس تدوین و تصویب قانون اساسی جدید در ترکیه سیاست‌های خود را پیش ببرد. از این رو می‌توان گفت که داوود اوغلو نخست‌وزیر موقت ترکیه به حساب می‌آید چرا که اگر قانون اساسی جدید ترکیه تدوین شود و بعد از انتخابات، مجلس با حداقل ۳۶۷ یا ۴۰۰ رای بتواند آن را به تصویب برساند، نظام ریاست جمهوری در ترکیه تاسیس خواهد شد که به نوعی تمام احزاب سیاسی کوچک‌تر را از بین می‌برد و یک نظام ریاست‌جمهوری و ایالتی نظیر آمریکا را به وجود می‌آورد که مخالفان، تشکل‌ها و احزاب سیاسی تاکید دارند که این یک نوع دیکتاتوری تک‌حزبی نئو عثمانی خواهد بود.

وی در ادامه تصریح کرد: اردوغان هم تلاش می‌کند که در همین راستا عمل کند و می‌گوید که نظام ریاست‌جمهوری دیکتاتوری نخواهد بود و قوه قضائیه و قوه مقننه جدای از مقام ریاست‌جمهوری خواهند بود. اما از طرف دیگر تلاش می‌کند که تشکل‌های زیر مجموعه قوه قضائیه و خود قوه قضائیه را به دست گرفته و تحت کنترل قرار دهد که باید گفت چنین کنترلی هم به وجود آمده است. یعنی قوه قضائیه ترکیه تحت انحصار و کنترل حزب عدالت و توسعه قرار گرفته و اگر نظام ریاست‌جمهوری با این شیوه در ترکیه مستقر شود، باید گفت که کاملاَ یک نظام تک‌حزبی و انفرادی به وجود خواهد آمد و یک فرد، حاکم بر ترکیه خواهد شد.

این تحلیلگر مسائل ترکیه درباره اقدام‌ها و عملکرد اردوغان در حوزه سیاست خارجی ترکیه عنوان کرد: همین مساله درباره سیاست خارجی ترکیه وجود دارد و این کشور خواه و ناخواه ناچار است از داعش، جبهه النصره و ارتش آزاد سوریه حمایت کند تا بتواند در پرونده سوریه از گروه‌های تروریستی و تکفیری پشتیبانی کند چراکه ترکیه با آمریکا قراردادی را امضا کرده است که نیروهای مخالف سوری را تحت آموزش قرار داده و آنها را تسلیح کند.

وی در پایان درباره حمایت ترکیه از گروهک‌های تروریستی در خاورمیانه تصریح کرد: ترکیه این اعتقاد را دارد که باید از گروه موسوم به ارتش آزاد سوریه حمایت کند اما ایالات متحده آمریکا تاکید می‌کند که تمامی گروه‌های مخالف سوری را تحت آموزش قرار خواهیم داد که پایگاه اصلی آنها آمریکا، قطر، عربستان سعودی و اردن است. بنابراین باید گفت که اردوغان در سیاست‌ خارجی ترکیه در راستای سیاست‌های آمریکا در منطقه عمل می کند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز