کرمی در گفتوگو با ایلنا:
الحاق مجدد کریمه به اوکراین دور از ذهن است
یک کارشناس مسائل روسیه با اشاره به سالروز الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه گفت که کریمه در هزار سال گذشته محلی از مناقشات بزرگ بوده است. این شبه جزیره در بیش از هزار سال گذشته در قلمروی دولت خزرها قرار داشته و بعدها در زمان شکلگیری دولت روسیه در بیش از هزار و ۱۰۰ سال پیش بخشی از دولت روسیه شد.
«جهانگیر کرمی» به خبرنگار ایلنا گفت: شبه جزیره کریمه با سقوط دولت روسیه در قرن سیزدهم میلادی بخشی از حکومت تاتارها شد و بعد از آن هم بخشی از قلمروی امپراطوری عثمانی قرار گرفت و پس از جنگها و درگیریهای مختلف در نهایت در اواخر قرن ۱۸ به روسیه پیوست و روسها آن را تصرف کردند. در قرن نوزدهم جنگهایی بر سر آن به وقوع پیوست به ویژه جنگ معروف کریمه در سال ۱۸۵۴ تا ۱۸۵۷ و نهایتا اینکه در سال ۱۹۵۴ به اوکراین داده شد وسال گذشته هم دولت روسیه آن را تصرف کرد.
وی ادامه داد: در زمانی که اوکراین از روسیه جدا شده بود یعنی در قرن سیزدهم میلادی، در دورههایی که دولتهای مستقل در اوکراین شکل گرفته بودند که البته دورههای کوتاهی هم بود، از جمله زمانی که اوکراین جز لهستان یا لیتوانی بوده، شبه جزیره کریمه در این زمانها بخشی از اوکراین لیتوانی یا اوکراین لهستان محسوب میشد.
کرمی با اشاره به سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع بیان کرد: آنچه مهم است، این خواهد بود که دولت روسیه ادعاهای جدی نسبت به این سرزمین دارد اما به لحاظ حقوقی و بر اساس آن پیمانی که بین روسیه و کشورهای جدا شده از شوروی در سال ۱۹۹۱ منعقد شد و منجر به شکلگیری سازمان CIS یا سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع شد، قرار بر این شد که کشورهای جدا شده از اتحاد شوروی هر کدام در قلمرویی صاحب صلاحیت باشند که در دوران شوروی به عنوان مرزهای جمهوریهای درونی شوروی پذیرفته شده بود و بر این اساس شبهجزیره کریمه جزئی از جمهوری مستقل اوکراین تلقی شد.
وی افزود: در ادامه باید به موافقتنامه بوداپست در سال ۱۹۹۶ هم اشاره کرد که بر اساس آن، خلع سلاح هستهای اوکراین به تضمین امنیت ملی و مرزهای اوکراین منوط شد و تبعاَ در آن زمان به دلیل اینکه کریمه بخشی از اوکراین بود، این شبه جزیره برای اوکراین تضمین شد.
این تحلیلگر مسائل روسیه با اشاره به اقدام سال گذشته روسیه مبنی بر الحاق کریمه به خاک این کشور تصریح کرد: اقدامی که روسیه درسال گذشته انجام داد، اقدامی تجاوزطلبانه تلقی میشد. گر چه دولت روسیه سعی کرد بعدا از طریق یک همهپرسی الحاق کریمه به روسیه را مشروعیت ببخشد اما این موضوع از منظر حقوق بینالملل چندان قابل دفاع نیست چرا که هر گونه نظر سنجی از مردم کریمه درباره الحاق به روسیه باید در چارچوب دولت مرکزی اوکراین صورت میگرفت.
وی با در پاسخ به این پرسش که آیا الحاق مجدد کریمه به خاک اوکراین عملی خواهد شد یا خیر، گفت: به نظر چنین چیزی عملاَ امکانپذیر نیست به گونهای که دولت روسیه هم کنترل این نظامی این شبه جزیره را در اختیار دارد و هم اینکه ساز وکارهای نهادی و قانونی داخلی روسیه در مورد الحاق این شبهجزیره به روسیه انجام شده و اوکراین برای تصرف کریمه فقط از طریق اقدام نظامی میتواند این خواسته را عملی کند. لذا باید دید که قدرت نظامی اوکراین اجازه چنین کاری را میدهد و آیا کشورهای غربی حاضرند از اوکراین برای حمله به شبهجزیره کریمه حمایت نظامی کنند یا خیر که این امر بسیار دشوار و مشکلی است.
این استاد دانشگاه در ادامه خاطرنشان کرد: گزینه دیگری هم که میتواند قابل تصور باشد این است که دولت اوکراین بخواهد از طریق مذاکره این موضوع را پیش ببرد که این امر بسیار بعید است. به دلیل اینکه مذاکرات حول محور مسائل داخل اکراین به خصوص مناطق دونتسک و لوهانسک و مناطقی که جداییطلبان در داخل اوکراین به عنوان منطقه مستقل اعلام کردهاند، متمرکز است و نه در مورد کریمه.
کرمی در پایان درباره سخنان پروشنکو مبنی بر پس گرفتن این شبه جزیره عنوان کرد: دولت روسیه اعلام کرده که بحث کریمه در هیچ مذاکرهای مطرح نخواهد شد لذا صحبتهای پروشنکو در باره باز پسگیری کریمه حکایت از یک آرزو و خواست قلبی است تا یک اقدام و طرح عملی.