خبرگزاری کار ایران

نگاهی به وضعیت ونزوئلا در دومین سالگرد درگذشت چاوز

نگاهی به وضعیت ونزوئلا در دومین سالگرد درگذشت چاوز
کد خبر : ۲۵۸۲۴۳

از زمان مرگ «هوگو چاوز» در سال ۲۰۱۳ میلادی تا امروز، اتفاقات زیادی در کاراکاس و دیگر شهرهای ونزوئلا افتاده است. برداشت‌های مختلفی از وقایع دو سال اخیر ونزوئلا شده است.

برخی رسانه‌ها و تحلیل‌گران از موج دموکراسی‌خواهی در کاراکاس و دیگر شهر‌ها خبر می‌دهند و برخی دیگر از جمله دولت ونزوئلا معتقد هستند که وقایع اخیر، طرحی آمریکایی برای ساقط کردن دولت «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهوری این کشور است که توسط اپوزوسیون صورت می‌گیرد.

مرگ چاوز و آغاز بحران کاراکاس

رئیس‌جمهوری سابق ونزوئلا که مدتی با بیماری دست و پنجه نرم می‌کرد، در تاریخ ۵ مارس ۲۰۱۳ میلادی درگذشت. چاوز در حالی تسلیم مرگ شد که چند ماه قبل از آن برای چهارمین بار در انتخابات ونزوئلا به پیروزی رسید و «انریکه کاپریلس» را با اختلاف حدود یک و نیم میلیون رای کنار زد.

پس از درگذشت چاوز مقرر شد که انتخابات زودهنگام، ۳۰ روز پس از روز مرگ رئیس‌جمهوری برگزار شود. در انتخابات زودهنگام سال ۲۰۱۳ میلادی، نیکلاس مادورو (معاون رئیس‌جمهوری و وزیر خارجه سابق) و انریکه کاپریلس (فرماندار ایالت میراندا) شرکت داشتند.

خلاف انتخابات قبلی، این بار فاصله میان دو شرکت‌کننده بسیار کم بود و مادورو با اختلاف ۲۷۳هزار رای توانست پیروز انتخابات شود. کاپریلس که در انتخابات گذشته شکست خود از چاوز را پذیرفته بود، این بار نتایج را نپذیرفته و دستگاه مجری را به تقلب در انتخابات متهم کرد. از آن زمان به بعد، آشوب‌های خیابانی و درگیری میان هواداران دو طرف و نیروهای امنیتی ونزوئلا آغاز شد. جناح راست این کشور که نزدیک به ایالات متحده است، همواره به تلاش برای براندازی نظام کنونی متهم می‌شود.

آمریکا و سابقه عملیات پنهان در آمریکای لاتین

ایالات متحده و سرویس اطلاعات خارجی این کشور، سابقه طولانی در اجرای عملیات پنهان در آمریکای لاتین دارند. به نوعی، آمریکای جنوبی خط قرمز و فضای حیاتی ایالات متحده به شمار می‌رود و واشنگتن همواره در تلاش است تا دولت‌هایی همسو با خود را در این منطقه روی کار بیاورد.

سابقه آمریکا را می‌توان در طول نیم قرن گذشته در کوبا بررسی کرد. عملیات شکست‌خورده خلیج خوک‌ها و طراحی ۶۳۸ نقشه ترور برای قتل «فیدل کاسترو» رهبر کوبا از جمله اقدام‌های ایالات متحده آمریکا برای سرنگونی نظام حاکم در هاوانا و برقراری یک حکومت هوادار واشنگتن در این منطقه بوده است.

برخی از کار‌شناسان، وقایع دو سال گذشته ونزوئلا و کودتای اخیر که شهردار کاراکاس در جریان آن دستگیر شد را نیز نقشه‌ای توسط ایالات متحده برای سرنگونی نظام مادورو می‌دانند. از سال ۲۰۱۳ میلادی تا امروز که دو سال از مرگ چاوز می‌گذرد، اتفاقات زیادی در ایالت‌های مختلف این کشور افتاده است. چندی پیش رئیس‌جمهوری ونزوئلا در برنامه تلویزیونی موسوم به «ارتباط با مادورو» با پخش ویدئویی از اعضای حزب مخالف، مدعی طراحی آمریکایی برای براندازی حکومت شد.

رئیس‌جمهوری ونزوئلا در بخش دیگری از صحبت‌های تلویزیونی خود، در مورد نقشه‌های خارجی برای براندازی گفت: اقدام‌هایی در ونزوئلا در حال انجام است که با حمایت آمریکا برای از بین بردن دموکراسی انجام می‌گیرد. در ۱۲ فوریه گذشته، تعدادی از افسران نیروی هوایی در حمایت از ایالات متحده دست به کودتا زدند که تا حدودی نیز موفق شدند.  

مادورو در بخش دیگری از سخنرانی خود، دسیسه‌های کاخ سفید علیه دموکراسی و حاکمیت مردم این کشور را واضح دانست و از رئیس‌جمهوری ایالات متحده خواست تا از اقدام‌های خود علیه ونزوئلا دست بردارد و عاملان کودتا مانند «کارلوس مانوئل اوسانا ساراکو» معروف به گیرمو را که در آمریکا به سر می‌برند، به کاراکاس تحویل دهد تا به سزای اعمال‌شان برسند.

گزارش: محسن صالحی خواه

ارسال نظر
پیشنهاد امروز