خبرگزاری کار ایران

قائم مقامی در گفت‌وگو با ایلنا:

ایجاد منطقه حائل توسط ترکیه نشان‌دهنده حمایت آشکار از داعش است

ایجاد منطقه حائل توسط ترکیه نشان‌دهنده حمایت آشکار از داعش است
کد خبر : ۲۵۴۶۱۷

هدف ترکیه از این عملیات عمدتا محور نظامی و امنیتی است به گونه‌ای که «احمد داوود اوغلو» نخست‌وزیر این کشور اعلام کرده است که برای ورود به سوریه با ارتش آزاد و ائتلاف ضدداعش هماهنگی‌های لازم را به عمل آورده است.

یک کار‌شناس مسائل ترکیه درباره عملیاتی که توسط ارتش این کشور به منظور انتقال جسد شاه سلیمان صورت گرفت، گفت که این اقدام پیامدهای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی دارد که پیش از تشریح آن، ذکر سابقه تاریخی کوتاه در این میان لازم است.

«سید علی قائم مقامی» با اشاره به سبقه تاریخی مقبره شاه سلیمان، در گفت‌وگو با خبرنگار تاکید کرد: شاه سلیمان رئیس قوم کائی بوده و مرگ او در کنار فرات در تاریخ ثبت شده است و مقبره وی برای ترک‌ها به دلیل اینکه پایه‌گذار امپراطوری عثمانی است، بسیار مقدس به شمار می‌رود به گونه‌ای که جسد و قبر وی تا کنون دو بار جابه جا شده است.

وی ادامه داد: پس از عملیاتی که اخیرا توسط ارتش ترکیه و به منظور انتقال جسد شاه سلیمان صورت گرفت، جسد وی در ۲۰۰ متری مرز ترکیه با سوریه دفن شد که البته باز هم در خاک سوریه محسوب می‌شود. یکی از دلایل این عملیات که البته از دلایل شکلی آن به حساب می‌رود، این است که مقبره‌ای که عملیات به دلیل آن صورت گرفت، در محاصره داعش بود.

این کار‌شناس مسائل قفقاز در تشریح این عملیات تصریح کرد: در این عملیات که به عملیات مقدس نام‌گذاری شده است، ۳۹ تانک، ۵۷ خودروی زرهی و ۵۷۲ نظامی ترکیه حضور داشته‌اند که در ساعت ۲۱ شب وارد این منطقه شدند و عملیات تا ساعت سه صبح هم ادامه داشته که از چهار شاخه وارد آن منطقه شدند و مقبره قبلی بعد از بیرون آوردن جسد شاه سلیمان توسط نظامیان ترکیه منفجر شده است.

وی در بررسی اهداف ترکیه از این عملیات، گفت: هدف ترکیه از این عملیات عمدتا محور نظامی و امنیتی است به گونه‌ای که «احمد داوود اوغلو» نخست‌وزیر این کشور اعلام کرده است که برای ورود به سوریه با ارتش آزاد و ائتلاف ضدداعش هماهنگی‌های لازم را به عمل آورده است.

قائم مقامی افزود: نکته‌ای که در این بین وجود دارد، این است که مدافعان خلق و ارتش سوریه اعلام کرده‌اند که می‌خواهند شهر حلب را بازسازی کنند و باید دانست با توجه به اینکه داعش، جبهه النصره و تعدادی از کرد‌ها در شمال حلب هستند و ارتش سوریه هم در جنوب حلب قرار دارد و در صدد هستند تا تکفیری‌ها را از شمال حلب بیرون کنند، بنابراین طبیعتاَ پس از آزادسازی شمال حلب، تروریست‌ها به ترکیه پناه خواهند برد.

وی در پاسخ به اینکه این عملیات چه عوایدی برای ترکیه خواهد داشت، خاطر نشان کرد: در گام اول اینکه یک قدرت‌نمایی علیه سوریه صورت گرفت. گام بعدی به وجود آوردن منطقه حائل نظامی در آن منطقه به خصوص در شمال حلب است تا نیروهای ارتش سوریه و دفاع خلق را بترساند و عملیات آن‌ها در حلب را یا به تعویق بیاندازد یا منحل کند که در بیان این مورد باید گفت که حمایت آشکار و مستقیم سوریه از تکفیری‌ها کاملاَ نمایان است.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ایجاد منطقه حائل و منطقه امن را یکی دیگر از اهداف عملیات ترکیه در خاک سوریه دانست و خاطرنشان کرد: ترک‌ها با این عملیات می‌خواهند منطقه حائل نظامی و نقطه امن نظامی را در این بین به وجود آورند اما باید گفت که منطقه حائل کاملاَ نظامی است ولی منطقه امن صرف‌نظر از نظامی بودن، نقطه‌ای برای اسکان غیرنظامیان است.

وی افزود: بخش دیگر اهداف ترکیه در انجام این عملیات، این بود که بتواند تاثیری بر مسائل کوبانی داشته باشد و هدف بعدی این است که بتواند پان ترکیسم‌ها را جذب خود کند.

قائم مقامی در بیان ادله‌ای که توسط ترکیه به آن استناد شده و نیروهای این کشور وارد خاک سوریه شده‌اند، اعلام کرد: توافقنامه‌ای در سال ۱۹۲۱ و زمانی که سوریه مستعمره فرانسه بود میان دو کشور به امضاء رسید و در این توافقنامه آمده، به این دلیل که مقبره سلیمان شاه مربوط به ترکیه است و به عنوان یکی از مقدسات آن‌ها محسوب می‌شود، قرار بر این بود که ترک‌ها در آن منطقه مقری برای حفاظت از مقبره سلیمان شاه داشته باشند که این حق را در جریان‌‌ همان توافق‌نامه‌ای که به آن اشاره شد، برای خود محفوظ می‌دانند.

وی در پایان با اشاره به سخنان «فیصل المقداد» معاون وزیر خارجه سوریه گفت: سوریه از حیثبین‌المللی این اختیار را دارد تا هرگونه تعدی به مرزهای کشورش را پیگیری کند و شاید برخی بر این باور باشند که چون سوریه درگیر جنگ با داعش است، این اتفاق نخواهد افتاد ولی می‌بینیم که معاون وزیر خارجه سوریه گفته است که این عمل در زمان و مکان مناسب پاسخ داده خواهد شد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز