خبرگزاری کار ایران

حق‌شناس در گفت‌وگو با ایلنا:

افراط‌گرایی وارد صحنه سیاست و روابط بین‌الملل شده است

افراط‌گرایی وارد صحنه سیاست و روابط بین‌الملل شده است
کد خبر : ۲۳۸۷۹۵

در حال حاضر در فضایی به سر می‌بریم که افراط ‌گرایی وارد صحنه سیاست و روابط بین‌الملل شده است و بازیگران دیگر دولت‌ها نیستند. این بازیگران جدید، نهادهای بنیادگرا و افراط‌ گرا هستند. این جریان‌ها سوار بر موجی نو از راست‌گرایی هستند که با قرائتی خاص از دین آمیخته است.

«محمد جواد حق‌شناس» استاد دانشگاه و کار‌شناس مسائل بین‌الملل در گفت‌و‌گو با ایلنا به بررسی رشد افراط ‌گرایی در جهان پرداخت.

این استاد دانشگاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا گفت: در حال حاضر در فضایی به سر می‌بریم که افراط ‌گرایی وارد صحنه سیاست و روابط بین‌الملل شده است و بازیگران دیگر دولت‌ها نیستند. این بازیگران جدید، نهادهای بنیادگرا و افراط‌ گرایی هستند که هم با وجهه اسلامی تحت عناوین «القاعده»، «جبهه النصره» و «داعش» و هم تحت عناوین جریان‌های راست افراطی در مسیحیت که بیشتر در اروپای غربی حضور دارند، در دو دهه اخیر وارد معادلات بین‌المللی شده‌اند.

وی افزود: ‌ این جریان‌ها سوار بر موجی نو از راست‌گرایی هستند که با قرائتی خاص از دین آمیخته است و باعثبروز خشونت و ترورهای کور و غیرقابل کنترل در جوامع غربی هستند. چند سال پیش در یکی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی، یکی از افراد راست‌گرای افراطی ۷۰ نفر را فارغ از دین، مذهب، جنسیت و‌ نژاد در یک ترور کور مورد حمله قرار داد. بمب‌گذاری‌های اخیر در سوئد که محله مهاجرنشین شهر «مالمو» صورت گرفت و حمله به مساجد در این کشور، از همین جریان سرچشمه می‌گیرد.

حق‌شناس تاکید کرد: این موج نگران‌کننده نیازمند تلاش گسترده‌ای از جانب ارگان‌های بین‌المللی، سازمان‌های حقوق بشری و نهادهای دینی مانند واتیکان، الازهر و حوزه علمیه قم است. در ماه گذشته «کنگره جهانی جریان‌های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام» در قم با حضور علمای مذاهب مختلف اسلامی برگزار شد که قدم در این راه بود. در این کنگره مسائل خوبی در تقابل با افراطی‌گری مطرح شد. دانشمندان، سیاست‌مداران، علمای دین و احزاب سیاسی کشورهای مختلف باید اقدامی برای خنثی کردن این جریان انجام دهند.

این کار‌شناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: اقدام‌های داعش نباید به دیگر مسلمانان نسبت داده شود. زمانی که داعش در عراق و سوریه این‌گونه رفتار کرده و تمام افکار و اندیشه‌ها به جز افکار مسموم خود را تکفیر می‌کنند و رفتار خشونت‌آمیز از خود نشان می‌دهد، دود آن به چشم شیعیان، اهل سنت، کرد‌ها و ایزدیان رفته است. مسلمانان و دیگر اقلیت‌های عراق ضرر بسیاری از این جنایات دیدند و نباید اعمال این گروه به پای همه مسلمانان نوشته شود. علمای مذاهب مختلف اسلامی باید موضع مناسبی نسبت به این جنایت اتخاذ کنند.

وی در پایان اضافه کرد: این اقدام‌های افراطی محدود به سوئد نبوده و در آینده نیز نخواهد بود، بنابر این باید تصمیم مناسبی برای کنترل و مهار این گونه اقدام‌ها گرفته شود. متاسفانه هر یک از گروه‌های افراطی قرائت خاصی را از دین و اندیشه خود دارند و می‌خواهند آن را گسترش دهند. نباید این اقدام‌های افراطی که برای مثال توسط یک مسلمان بنیادگرا یا یک راستگرای افراطی انجام می‌شود، به پای تمام جامعه مسلمانان یا جامعه اروپا نوشته شود. در سال‌های گذشته شاهد هم‌زیستی دوستانه اقوام مختلف در این کشور‌ها بودیم و این گروه‌های مختلف در این جوامع اثبات کردند که می‌توانند در کنار یکدیگر در آرامش زندگی کنند.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز