خبرگزاری کار ایران

شعیب بهمن در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

خروجی گفت‌وگوی ترامپ و پوتین بر پرونده اوکراین/ نگاه اروپا به نزدیکی روسیه و آمریکا برای خاتمه جنگ اوکراین

خروجی گفت‌وگوی ترامپ و پوتین بر پرونده اوکراین/ نگاه اروپا به نزدیکی روسیه و آمریکا برای خاتمه جنگ اوکراین
کد خبر : ۱۵۹۷۲۰۶

کارشناس مسائل روسیه گفت: اروپایی‌ها با تحریک ایالات متحده به صورت مستقیم یا غیر مستقیم وارد جنگ اوکراین شدند و فکر می‌کردند که آمریکا از آنها دفاع خواهد کرد ولی با روی کار آمدن رئیس‌جمهوری جدید، اروپایی‌ها فکر می‌کنند که مجدداً فریب خوردند.

شعیب بهمن، کارشناس مسائل روسیه با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه و احتمال دیدار آنها در عربستان سعودی در گفت‌وگو خبرنگار ایلنا اظهار کرد: ترامپ در کارزار انتخاباتی خود بارها درباره جنگ اوکراین صحبت کرده بود و از سوی دیگر به دفعات مکرر نقش دولت بایدن در حمایت از این جنگ را زیر سوال برده بود. او به خوبی می‌دانست که آمریکایی‌ها نقش موثر و مهمی در به راه انداختن جنگ اوکراین داشتند. ترامپ همواره با اشاره به اعداد و ارقام کمک‌شده به اوکراین از سوی ایالات متحده خود را در مقام منتقد این کمک‌ها قرار داد و با همین شعار توانست توجهات زیادی را به سمت خود جلب کند؛ چراکه او اعتقاد دارد که ادامه این جنگ و کمک به اوکراین باعث می‌شود که ایالات متحده منابع مالی عظیمی را از دست بدهد. به همین جهت روشن بود که اگر ترامپ به قدرت برسد تلاش‌هایی را در خصوص پایان دادن به این جنگ انجام خواهد داد. لذا گفت‌وگوی ترامپ با پوتین و زلنسکی را باید در راستای اجرای وعده‌هایی که در خصوص پایان جنگ اوکراین مطرح کرده بود قلمداد کنیم تا در نهایت بتواند از خود یک تصویر عملگرا به تعهداتش را نشان دهد.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد که ترامپ یک نگاه واقع گرایانه‌تر نسبت به جنگ اوکراین و حتی اروپا دارد. او معتقد است که پیشروی روسیه در خاک اوکراین به این دلیل نیست که آنها صرفا بخواهند از این اهرم پای میز مذاکره استفاده کنند بلکه این پیشروی‌ها ناشی از نگرانی‌های بلند مدت روس‌ها و همچنین مسائل تاریخی و ژئوپلیتیکی بوده است. به همین دلیل، اینکه ترامپ اعلام می‌کند اوکراین نمی‌تواند به سرزمین‌های قبلی خود بازگردد یا اینکه اعلام می‌کند این کشور نمی‌تواند به عضویت ناتو درآید، به نظر می‌رسد که بیانگر نگاه ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین است. این دو موضوع دقیقا از جمله مسائلی هستند که روسیه بارها بر آن تاکید کرده و گفته است که اوکراین نباید به عضویت ناتو درآید. لذا به نظر می‌رسد که ترامپ فضای واقعی حاکم بر جنگ اوکراین را درک کرده و به دنبال طرح‌های ماورای تصور برای پایان دادن به این نزاع که حالا میان روسیه و اوکراین در گرفته است، نخواهد بود و صرفاً تلاش می‌کند این قائله را به پایان برساند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی در خصوص راهبرد ترامپ در قبال اوکراین تصریح کرد: باید توجه شود که راهبرد ترامپ در قبال این پرونده کاملاً مغایر با نظرات و نوع نگاه اروپا است. اروپایی‌ها هم در بحران ۲۰۱۴ روسیه شبه جزیره کریمه را به خاک خود الحاق کرد و هم در بحران فعلی اوکراین، مهمترین بازندگان این جنگ بودند و و در همان موقع متوجه شدند که بیشترین ضرر را متحمل شدند و حالا هم دقیقاً به همان نتیجه گذشته در خصوص جنگ اوکراین و روسیه رسیده‌اند. آنها با تحریک ایالات متحده به صورت مستقیم یا غیر مستقیم وارد جنگ اوکراین شدند و فکر می‌کردند که آمریکا از آنها دفاع خواهد کرد ولی حالا با روی کار آمدن دونالد ترامپ و اعمال سیاست‌های متفاوت وی، اروپایی‌ها فکر می‌کنند که مجدداً فریب خوردند و واشنگتن آنها را در یک بزنگاه تاریخی حساس تنها گذاشته است. چراکه ثمرات و آثار ژئوپلیتیکی و امنیتی جنگ اوکراین و رسمیت شناختن پیشروی روسیه در خاک این کشور می‌تواند کشورهای اروپایی را با تهدید روبه‌رو کند. این در حالیست که اروپایی‌ها در این مدت مراودات سیاسی و اقتصادی خود با روسیه را کاهش دادند یا به صورت کلی آن را قطع کردند. بر همین اساس آسیب اصلی از پیشروی روسیه در اوکراین را متوجه خود می‌دانند و بر همین اساس مدل گفت‌وگوی ترامپ با روسیه و حتی مذاکرات این دو با یکدیگر بر سر پایان جنگ اوکراین را علیه خود می‌دانند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه ترامپ اعلام می‌کند که احتمال دارد با پوتین در عربستان دیدار کند به نوعی زمینه‌چینی برای ایفای نقش توسط ریاض قلمداد می‌شود. سعودی‌ها از همان ابتدای جنگ اوکراین تلاش کردند تا بتوانند در این پرونده ایفای نقش کنند و حتی یک کنفرانس با همین موضوع را میزبانی کردند که البته روس‌ها هم در این کنفرانس حضور نداشتند و حتی مسکو از آن انتقاد کرد. به هر ترتیب اینکه ترامپ به دنبال اعطای نقش به عربستان در چارچوب پرونده اوکراین است به نوعی می‌تواند در راستای ایجاد یک مابه ازا در منطقه خاورمیانه و با محوریت ریاض قلمداد شود. بر همین اساس باید گفت که رابطه تنگاتنگ میان منازعات فرامطقه‌ای مانند اوکراین و درگیری‌های منطقه‌ای مانند غزه وجود دارد و اساسا در این بین پیوستگی‌های مشخصی را شاهد هستیم که ایالات متحده سعی می‌کند علاوه بر جنگ اوکراین مناقشات موجود در غرب آسیا را هم مدیریت کند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز