بیگدلی در گفتوگو با ایلنا:
ترامپ با قطع کمکهای خارجی به دنبال تزریق ترس به جهان است/ دلایل لغو محدودیت ارسال تسلیحات سنگین به اسرائیل توسط آمریکا
کارشناس مسائل آمریکا گفت: رئیسجمهوری ایالات متحده با یک تفکر ملیگرایی و عظمتطلب وارد کاخ سفید شده و به نوعی میخواهد به زعم خود روح آمریکایی را در کشورش زنده کند.
علی بیگدلی، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به تعلیق کمکهای خارجی آمریکا توسط ترامپ و همزمانی آن با لغو محدودیت ارسال تسلیحات سنگین به اسرائیل در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اصولاً زمانی که ساختار قدرت در ایالات متحده تغییر میکند و رئیس جمهوری جدید وارد کاخ سفید میشود، فرمانهای اجرایی را یک بار دیگر به صورت مجدد مورد بازبینی قرار میدهد و ترامپ هم حالا پس از به روی کار آمدن مجدد این اقدام را انجام داده است. این وضعیت در حالی به وجود آمده که جو بایدن طی چهار سال گذشته به صورت سخاوتمندانه کمکهای نظامی خود به اوکراین را عملیاتی کرده و حتی آنها را افزایش داد. در همان موقع بسیاری بر این عقیده بودند که دموکراتها نباید چنین اقدامی را عملیاتی کنند و باید به صورت محافظهکارانه در این راستا گام بردارند اما حالا با ورود ترامپ به کاخ سفید این روند متوقف شده است.
وی ادامه داد: نکته مهم این است که ترامپ و جمهوریخواهان نه تنها در شرایط کنونی بلکه به صورت کلی به دنبال آن بوده و هستند که تمرکز خود را بر داخل ایالات متحده معطوف کنند و در این راستا سعی میکنند از هرگونه جنگ و نزاع در خارج از آمریکا دور باشند تا به زعم خود مردم ایالات متحده ثروتمندتر از گذشته زندگی کنند. آنها بر این عقیده هستند که چون از داخل ایالات متحده به آنها رأی داده شده پس در نهایت باید توجهشان به امورات داخلی کشور باشد. این در حالیست که دموکراتها تمرکز خود را معطوف به خارج از ایالات متحده میکنند و بر همین اساس است که ترامپ پس از ورود به کاخ سفید خواهان هزینهکرد انباشت سرمایه در داخل ایالات متحده است و میل به هزینه بودجه این کشور در خارج از مرزهای آمریکا ندارد. او به دنبال آن است که بتواند حتی با وضع تعرفههای هنگفت، سطح اشتغال داخلی را افزایش دهد اما در دوران ریاستجمهوری بایدن به دلیل ضربات همهگیری کرونا در پیکره اقتصادی ایالات متحده سطح اشتغال به حدود ۹ درصد کاهش پیدا کرد و در نهایت در اواخر دوره او به حدود دو و نیم درصد رسید که باز هم برای آمریکا این اعداد و ارقام مناسب نیست.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: آنچه در تحلیل رفتار ترامپ در دولت دوم وی باید مورد نظر قرار بگیرد، رفتارشناسی و ساختارشناسی هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه است؛ چراکه محافظهکاران به صورت کلی سیاست درونگرایی و نگاه به داخل ایالات متحده را برخلاف لیبرالها دنبال میکنند و خیلیها از این راهبرد حمایت میکنند. به همین دلیل بخش اعظم اقدام ترامپ در این دور برای جلوگیری از کمکهای خارجی را باید به این دلیل بدانیم. اینکه دیده میشود او حتی در قبال سازمان بهداشت جهانی کمکهای خود را کاهش میدهد موضوعی است که در دولت اول وی و به دلیل شیوع کرونا و مقابله با مواضع این سازمان چنین اقدامی انجام میشود دقیقاً موضوعی است که حالا هم میتوانیم رگههایی از آن را مشاهده کنیم. در مورد کشوری مانند پاکستان که از سالها قبل برای مبارزه با تروریسم از آمریکا بودجه دریافت میکرد، باید گفت که نزدیک شدن اسلام آباد به پکن شاید یکی از این دلایل باشد و اساساً باید دانست که پاکستان توسط چین به یک کشور اتمی تبدیل شد. همچنین ایالات متحده به صورت سالانه کمک چند میلیارد دلاری برایی مصر و اردن تخصیص میدهد که به نظرم این کمکها قطع نمیشود و بر همین اساس باید گفت که روی سخن ترامپ در مورد قطع کمکهای خارجی با اوکراین بوده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بدون شک سفر ترامپ به روسیه و همچنین سفر پوتین به ایالات متحده میتواند نقطه عطف در جنگ اوکراین و تحولات نظام بینالملل باشد اما باید یادمان باشد که ترامپ با یک تفکر ملیگرایی و عظمت طلب وارد کاخ سفید شده و به نوعی میخواهد به زعم خود روح آمریکایی را در کشورش زنده کند. به عنوان مثال مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده اعلام کرده که جایزهای بالاتر از سر اسامه بن لادن برای رهبران طالبان در نظر خواهد گرفت که البته این مواضع را باید نوعی مانور قدرت تلقی کرد. ترامپ و تیم وی به دنبال آن هستم تا تئوری وحشت را در جهان و آن هم در ابتدای کار خود عملیاتی کند. این در حالیست که ترامپ دستور فروش و تحویل تسلیحات سنگین به اسرائیل را صادر کرده که نشان از نفوذ لابی یهود در کابینه وی دارد. این لابی به شدت از سوی ترامپ حمایت میشود و از سوی دیگر باید متوجه باشیم که پایتخت اسرائیل در زمان ترامپ به بیتالمقدس منتقل شد که این یک اقدام پر سر و صدا به حساب میآمد. حتی در بحث مالکیت اسرائیل بر جولان هم این ترامپ بود که به نفع اسرائیل گام برداشت که نشان از حمایت عمیق وی از تل آویو دارد.