خبرگزاری کار ایران

صدرالحسینی در گفت‌وگو با ایلنا تشریح کرد:

ابعاد و چگونگی انعقاد توافق آتش‌بس در غزه/ آینده مدیریت غزه بر اساس بازیگران حاضر در این سناریو

ابعاد و چگونگی انعقاد توافق آتش‌بس در غزه/ آینده مدیریت غزه بر اساس بازیگران حاضر در این سناریو
کد خبر : ۱۵۸۴۰۱۶

کارشناس مسائل منطقه گفت: رژیم اسرائیل به دنبال این است که کمک‌های بین‌المللی توسط حماس در غزه توزیع نشود که این نقطه حساسی خواهد بود.

سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اعلام توافق آتش‌بس غزه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: به صورت کلی دلایلی که باعث شد آتش‌بس در غزه از سوی رژیم صهیونسیتی پذیرفته شود بر دو محور سیاسی و میدانی تکیه دارد. در مورد مسائل میدانی باید توجه شود که گردان‌های قدس و الاقصی طی هفته‌ها و به ویژه روزهای اخیر با از سرگیری حملات دقیق راکتی و هم‌چنین اجرای عملیات‌های ویژه، پیام فعالیت و برتری خود و شکست اسرائیل در دستیابی به اهدافش را با صدای بلند اعلام کرده و موجب اعمال فشارهای داخلی بر نتانیاهو شد. اساساً وی نمی‌خواهد بیش از این هزینه نظامی بدهد و تعداد بیشتری از سربازان خود را از دست بدهد. از سوی دیگر باید توجه داشت که در محور سیاسی هم نتانیاهو با مشکلات عدیده ای روبه‌رو شد که این موضوع هم دو بخش دارد. 

وی ادامه داد: بخش اول این است که در روزهای اخیر فشارهای بایدن و ترامپ باعث تغییراتی در رویکردهای تل‌آویو نسبت به پرونده غزه شد و این در حالیست که نتانیاهو نمی‌خواهد در شرایط کنونی، حمایت‌های ترامپ را از دست دهد و بر همین اساس به این توافق تن داد. اما بخش دوم در محور سیاسی، به مسأله فشارهای داخلی در اراضی اشغالی برمی‌گردد؛ به گونه‌ای که بارها و بارها خانواده اسرای اسرائیلی علیه نتانیاهو و کابینه وی تجمعات اعتراضی برگزار کردند و خواهان توافق این رژیم با حماس بر سر غزه شدند و این روند موجب شد تا یک جو منفی علیه نتانیاهو و همقطارانش به راه بیفتد که این اعتراضات هم بیش از یک سال است که در اراضی اشغالی جریان دارد. این وضعیت حالا به توافق میان اسرائیل و حماس منتج شد و در این میان باید توجه داشت که مفاد توافق این‌بار بر خلاف دفعات قبلی محرمانه‌تر است تا به آن آسیب وارد نشود و به صورت این توافق در دو مرحله اجرایی خواهد شد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در مرحله اول که به مرحله بشردوستانه معروف است، یک بازه ۴۲ روزه در نظر گرفته شده و شامل تبادل ۳۳ اسیر اسرائیلی که شامل همه زنان اعم از غیرنظامی یا سرباز وظیفه، کودکان، سالمندان بالای ۵۰ سال و مجروحان و بیماران است، خواهد شد. البته مبادله زندانیان یک هفته پس از آتش‌بس آغاز می‌شود و باید توجه شود که این مرحله چندین هفته طول خواهد کشید و ترتیبی اتخاذ می‌شود که به مردم اجازه دهند تا به شمال نوار غزه نقل مکان کنند. در مرحله دوم توافق، قرار شده تا مابقی اُسرای اسرائیلی در ازای اُسرای فلسطینی آزاد شوند و کل ارتش از غزه عقب‌نشینی کرده و جنگ به پایان برسد. همچنین گفته شده که ارتش اسرائیل به تدریج از نوار غزه به منطقه حائل نزدیک مرز عقب‌نشینی خواهد کرد و تدریجا از محورهای نتزاریم (مرکز نوار غزه) و فیلادلفیا یا صلاح‌الدین (جنوب نوار غزه) عقب‌نشینی صورت می‌گیرد، مشروط بر اینکه تا پایان مرحله دوم توافق که تمامی اُسرای اسرائیلی خارج از غزه باشند و عقب‌نشینی کامل شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در این راستا نکته مهم، بحث مدیریت و اداره غزه در روز بعد است؛ رژیم اسرائیل به دنبال این است که کمک‌های بین‌المللی توسط حماس در غزه توزیع نشود که این نقطه حساسی خواهد بود. هم‌چنین مصر و قطر تلاش زیادی دارند تا توافقی میان گروه‌های فلسطینی جهت اداره غزه برقرار شود مانند تشکیل کمیته حمایت از جامعه غزه که محمود عباس با آن مخالف است و قصد دارد همه چیز در دست تشکیلات خودگردان فلسطین باشد تا در نهایت با ترامپ وارد مذاکره شود. آنچه در انتها باید موردنظر قرار بگیرد نقش مقاومت غزه، کمک‌های بی‌دریغ حزب‌الله و البته حملات ارتش ملی یمن در طول یک و نیم سال گذشته علیه اسرائیل و شرکای آن بود که فشارها باعث شد تا اسرائیل مجبور به پذیرش این توافق شود. مضاف بر اینکه مقاوت در غزه همچنان آماده مقابله با اسرائیل در صورت نقض آتش‌بس است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز