خبرگزاری کار ایران

قائم‌مقامی در گفت‌وگو با ایلنا:

آنکارا از ۲۰۱۱ تاکنون نقش اساسی در قبال بحران سوریه دارد/ پشت‌پرده بازگشایی سفارت ترکیه در دمشق پس از ۱۲ سال

آنکارا از ۲۰۱۱ تاکنون نقش اساسی در قبال بحران سوریه دارد/ پشت‌پرده بازگشایی سفارت ترکیه در دمشق پس از ۱۲ سال
کد خبر : ۱۵۶۹۳۴۰

کارشناس مسائل ترکیه گفت: ترکیه به همراه آمریکا و اسرائیل قصد دارد سوریه را به صورت کلی خلع سلاح کند و گروه‌های مسلح را در آنجا تقویت کنند.

علی قائم‌مقامی، کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به بازگشایی سفارت ترکیه در دمشق بعد از ۱۲ سال در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قبل از هر چیز باید به این نکته توجه کنیم که ترکیه از سال ۲۰۱۱ تاکنون جریان‌های تکفیری را تحت حمایت خود قرار داد و با کمک اسرائیل و آمریکا سعی کرد این گروه‌ها را آموزش دهد و از آنها در سوریه استفاده کند. برخی دیگر از کشورهای منطقه هم حمایت مالی از این گروه‌ها را در دستور کار قرار دادند و در مقابل ترکیه سعی کرد این جریان‌ها را از حیث اطلاعاتی و عملیاتی پوشش دهد که البته برخی از کشورهای عضو ناتو مانند فرانسه و انگلیس هم در این راستا با آنکارا همکاری کردند. این امر باعث شد تا حدود شش تا هفت میلیون نفر از شهروندان سوریه آواره شوند و به کشورهای همسایه یعنی لبنان، ترکیه و اردن پناه ببرند. طبق آمار سازمان ملل متحد حدود ۴۰۰ هزار نفر در جنگ سوریه کشته شدند اما مقام‌های ترکیه بر این عقیده هستند که این میزان حدود یک میلیون نفر است اما باید متوجه بود که ترکیه نقش مهمی در این کشتار و آوارگی مردم سوریه دارد و حتی از جریان‌های تروریستی مانند داعش حمایت کرده است.

وی ادامه داد: علاوه بر این مسائل در شرایط کنونی سوریه با بحران‌های متعدد روبه‌رو است. ترکیه ادعا می‌کند که بر گروه‌های بازیگر در وضعیت کنونی سوریه اشراف دارد اما همین حالا اقداماتی که این گروه‌ها انجام داده‌اند را تشریح نمی‌کند و آنها را محکوم نمی‌کند. از سوی دیگر قرار است وزرای خارجه کشورهای عربی به انضمام ترکیه و آمریکا در اردن نشست بررسی تحولات سوریه را برگزار کنند که خروجی این جلسه می‌تواند مهم باشد اما به موازات این روند اردوغان به دنبال آن است تا مشارکت آمریکا به خصوص دولت ترامپ را در تحولات فعلی سوریه در کنار خود داشته باشد. این در حالیست که جگنده‌های اسرائیل همچنان در حال هدف قرار دادن زیرساخت‌های نظامی سوریه هستند و تمام این مؤلفه‌ها نشان می‌دهد که ترکیه به همراه آمریکا و اسرائیل قصد دارد سوریه را به صورت کلی خلع سلاح کند و گروه‌های مسلح را در آنجا تقویت کنند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: ترکیه سعی می‌کند که اوضاع و احوال سیاسی در دمشق را در دست بگیرد و مخالفانی که در استانبول مستقر هستند را وارد فرآیند سیاسی سوریه کنند اما داده‌های کنونی نشان می‌دهد که انتصاب محمد البشیر و مابقی نفراتی که به مرکزیت ادلب دولت انتقالی را تشکیل می‌دهند، چندان با ترکیه هماهنگ نیستند و بر همین اساس است که می‌بینیم ابراهیم کالین، رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه (میت) اخیرا به دمشق سفر کرده و با ابومحمد الجولانی، رئیس هیأت تحریرالشام دیدار داشته تا بتواند در این میان منافع آنکارا را تامین کند. در این راستا برخی‌ها به مواضع اخیر اردوغان در خصوص سوریه اشاره می‌کنند؛ چراکه رئیس جمهور ترکیه در گذشته معتقد بود که اسرائیل به دنبال اشغال سوریه است و باید با آن مقابله شود اما بعداً اعلام کرد که ترکیه و اسرائیل در سوریه منافع مشترک دارند. بر همین اساس مشخص نیست که آیا ترکیه با اسرائیل در بحث اشغال کامل جولان همکاری می‌کنند یا خیر. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که ابهام‌های زیادی در مورد آینده سوریه و همچنین نقش ترکیه در تحولات کنونی این کشور وجود دارد اما بسیاری اعتقاد دارند که تمامی وقایع رخ داده در سوریه به نوعی در هماهنگی کامل میان ترکیه با آمریکا و اسرائیل رقم خورده است. در این بین شاهد آن هستیم که پس از گذشت بیش از یک دهه، سفارت ترکیه در دمشق فعالیت خود را آغاز می‌کند و همین موضوع نشان می‌دهد که آنکارا به دنبال مدیریت وضعیت کنونی به نفع خود در سوریه است و در پشت صحنه با بازیگران مذکور همکاری دارد. لذا باید گفت که این تحولات سیاسی ادامه وضعیت دگرگون شده در حوزه میدانی سوریه است و ترکیه هم در این راستا به دنبال تأمین منافع خود خواهد بود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز