خبرگزاری کار ایران

هانی زاده در گفت‌وگو با ایلنا:

سناریوی نهایی در سوریه، ایجاد کمربند امنیتی برای اسرائیل است/ معارضان غیرمسلح سقف بالایی از مطالبات را مطرح می‌کنند

سناریوی نهایی در سوریه، ایجاد کمربند امنیتی برای اسرائیل است/ معارضان غیرمسلح سقف بالایی از مطالبات را مطرح می‌کنند
کد خبر : ۱۵۶۶۸۰۸

کارشناس مسائل منطقه گفت: در سوریه یک سناریوی مشابه با افغانستان که با کنار زدن رئیس‌جمهوری سابق این کشور باعث به روی کار آمدن طالبان شد، مجدداً در دستور کار قرار گرفته است.

حسن هانی زاده، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به تحولات سیاسی و میدانی سوریه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: در شرایط فعلی سوریه از ۱۳ سال گذشته تاکنون خطرناک‌ترین دوران خود را طی می‌کند؛ چراکه گروهک‌های تروریستی مانند تحریرالشام به رهبری ابومحمد الجولانی و با کمک تسلیحاتی کشورهای منطقه و فرامنطقه به سرعت در حال پیشروی در شهرهای استراتژیک سوریه هستند. در حلب و اطراف شهر حمص و تمامی حماه به انضمام درعا و سویدا شاهد پیشروی آنها هستیم. پیشروی هیئت تحریرالشام در جای جای سوریه علل و ابعاد گوناگون دارد اما مهم‌ترین آن این است که این جریان یک تجربه حدود ۱۲ ساله را از سر گذرانده و در این راستا یک جنگ ترکیبی و الکترونیک علیه دولت سوریه را در دستور کار قرار داده است. 

وی ادامه داد: بی‌شک سناریوی ترسیم شده یک پروژه خطرناک است؛ چراکه آنها به دنبال این هستند که ارتباط شمال به جنوب سوریه را از طریق اتوبان ام-۵ قطع کنند و در نهایت به سمت دمشق بیایند و یک دولت موقت را با محوریت تحریرالشام روی کار بیاورد. به صورت کلی باید گفت در سوریه یک سناریوی مشابه با افغانستان که با کنار زدن اشرف غنی باعث روی کار آمدن طالبان شد مجدداً در دستور کار قرار گرفته است. به نظر می‌رسد از سال ۲۰۱۶ که توافق آستانه محقق شد، گروه‌هایی مانند تحریرالشام، ارتش آزاد سوریه و غیره که در ادلب به عنوان گروه‌های مسلح مخالف دولت سوریه به حساب می‌آیند، آموزش‌های پیشرفته نظامی را فرا گرفتند و حالا با پختگی و تجربه بیشتری در حال حرکت به سمت دمشق هستند. 

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: به صورت کلی باید گفت که وضعیت میدانی در سوریه به هیچ وجه مناسب نیست و به موازات پیشروی تروریست‌های تحریرالشام، ارتش سوریه هم در اطراف حمص به دنبال مقابله با تروریست‌ها است. در این میان طرح ترکیه، اسرائیل و ایالات متحده که در دستور کار خود دارند این است که یک کمربند امنیتی از ارتفاعات جولان تا درعا در جنوب سوریه کشیده شود و مرکزیت آن با تروریست‌های تحریرالشام باشد تا امنیت اسرائیل برقرار شود. مجموع این عوامل این است که خروجی این سناریو باید به سرنگونی دولت سوریه بینجامد و یک دولت وابسته به اسرائیل و آمریکا به وجود بیاید و محور مقاومت هم با مشکل روبه‌رو شود. تصویر دیگر ممکن است در یمن و لبنان هم اتفاقات دیگری رخ دهد و نوبت بعد ممکن است به عراق برسد؛ به گونه‌ای که گزارش‌ها نشان می‌دهد که هزاران نفر از بعثی‌های فراری در حال آمادهباش در اردن هستند تا اگر آمریکا برای حمله به غرب عراق چراغ سبز نشان داد آنها بتوانند دولت محمد شیاع السودانی را مورد ضربه قرار دهند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در این بین ایران، روسیه و ترکیه در حال رایزنی با یکدیگر هستند و وزیر خارجه کشورمان هم در سفر به دوحه برای ایجاد راه حل‌های سیاسی، با همتایان خود گفت‌وگو کرده است. آنچه در این میان و در مذاکرات آستانه که در دوحه انجام شده مورد اشاره قرار گرفته این است که گروه‌های مخالف مشروع با دولت سوریه بر سر یک میز بنشینند و مذاکره کنند اما بحث اینجاست که جریان‌های مخالف غیر مسلح، در شرایط کنونی حاضر به مذاکره با دولت سوریه نیستند و به دلیل اینکه ابتکار عمل را در دست دارند بر می‌کنند تا بتوانند منافع بیشتری از دولت بشار اسد کسب کنند. سال ۲۰۱۳ یعنی بعد از آغاز بحران سوریه، طرحی از سوی بشار اسد به عنوان طرح وفاق ملی به مجلس سوریه ارائه شد و دولت دمشق شش دوره مذاکرات با معارضان غیر مسلح انجام داد ولی سقف مطالبات مخالفان غیر مسلح سوریه بسیار بالا است. آنها به دنبال کاهش اختیارات اسد و انحلال حزب بعث سوریه بودند اما در کل خروجی خاصی حاصل نشد. به موازات این روند دولت روسیه هم اعلام کرده که حاضر به امتیاز دادن و مذاکره با تروریست‌ها نیست.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز