فرجیراد در گفتوگو با ایلنا تشریح کرد:
سناریوهای اوکراین و روسیه علیه یکدیگر پس از ۱۰۰۰ روز جنگ/ اقدام آتی مسکو برای ضربه به کییف و اروپا
سفیر پیشین ایران در نروژ گفت: روسها به دنبال آن هستند تا در این خصوص یک بازدارندگی به نفع خود ایجاد کنند که این بازدارندگی را سعی میکنند در وهله اول با انتقام سخت از اوکراین پیام خود را به غرب بدهند.
عبدالرضا فرجیراد، سفیر پیشین ایران در نروژ با اشاره به هزارمین روز جنگ اوکراین و تحولات جدید سیاسی و میدانی در این پرونده در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: باتوجه به اینکه جو بایدن چندی دیگر باید از کاخ سفید خارج شود اما شاهد آن هستیم که او طی فرمانی مجوز استفاده اوکراین از تسلیحات دوربرد علیه خاک روسیه را به این کشور اعطا کرد. باید متوجه بود که حدود ۲۵۰ پایگاه نظامی در روسیه وجود دارد که در حمله نظامی به اوکراین مشارکت دارند و از این تعداد حدود ۴۵ پایگاه، پایگاه هوایی است و برای اوکراین این میزان از پایگاهها اهمیت بیشتری نسبت به سایر آنها دارد. بر همین اساس برای اینکه اوکراین بتواند پایگاههای مذکور را هدف قرار دهد، ایالات متحده مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد را علیه خاک روسیه صادر کرد. در این میان باید متوجه بود که ابلاغ دکترین جدید هستهای روسیه هم یک اقدام غیرعملی به حساب میآید و غرب به خوبی میداند که در مواجهه با مسکو نباید دست به هرگونه اقدام اتمی یا هستهای بزند.
وی ادامه داد: تمامی این اتفاقات در حالی رخ میدهد که به نظر میرسد در پشت پرده دولت بایدن با کشورهای اروپایی به خصوص انگلیس و فرانسه به یک توافق مشخص دست پیدا کردند تا لندن و پاریس هم مجوز استفاده اوکراین از تسلیحات دوربرد آنها را صادر کنند و در نهایت این اقدامات باعث شود تا پلهای پشت سر دونالد ترامپ خراب شود. به عبارتی دیگر، آنها به دنبال آن هستند تا این پیام را مخابره کنند که با آمدن دونالد ترامپ به کاخ سفید احتمال دارد دولت او توافقی با اوکراین اما به نفع روسیه را مطرح کند. حتی طی روزهای اخیر نزدیکان و اطرافیان ترامپ هم در مصاحبهها و تحلیلهای خود به این موضوع اشاره کردند که اوکراین باید از جزیره کریمه و مناطقی که در شرق این کشور سقوط کرده به نوعی چشمپوشی کنند. از سوی دیگر اروپاییها اعتقاد دارند که رفتار ترامپ در مواجهه با اوکراین میتواند پرونده این جنگ را به سمتی پیش ببرد که امنیت اروپا به دلیل روی کار آمدن ترامپ به خطر بیفتد و این در حالیست که وضعیت ناتو هم به مانند گذشته نخواهد بود.
این استاد ژئوپلیتیک تصریح کرد: معتقدم که اقدامات اخیر اتحادیه اروپا علیه ایران هم در این راستا قابل تحلیل است. اینکه اروپاییها اعلام کنند به دلیل تحویل موشک و پهپاد از سوی تهران به مسکو کشورمان باید مورد تحریم قرار بگیرد، موضوعی است که میتواند نشان دهنده سیاست تهاجمی اتحادیه اروپا باشد. اینکه دیده میشود اتحادیه اروپا با شدت وارد میدان شده و دقیقاً علیه گفتههای ترامپ گام برمیدارد نشان میدهد که اروپاییها به دنبال خراب کردن پلهای پشت سر ترامپ هستند و میخواهند بر اساس راهبرد خود دست به اقدامی بزنند که رئیسجمهوری جدید ایالات متحده نتواند به راحتی مشکلات را حل و فصل کرده یا حداقل وعدههای خود را عملیاتی کند. این در حالیست که حالا روسیه صراحتا اعلام کرده که در مواجهه با این تصمیم آمریکا و اروپا زیرساختهای کییف را مورد هدف قرار خواهد داد و بر همین اساس سفارت ایالات متحده و برخی دیگر از کشورهای اروپایی در پایتخت اوکراین تعطیل شدند.
وی گفت: باید توجه شود که روسیه بدون شک این اقدام غرب و اعطای مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد به اوکراین را تلافی خواهند کرد. واقعیت این است که روسیه در این شرایط صرفاً نظارهگر نخواهند بود. روسها به دنبال آن هستند تا در این خصوص یک بازدارندگی به نفع خود ایجاد کنند که این بازدارندگی را سعی میکنند در وهله اول با انتقام سخت از اوکراین پیام خود را به غرب بدهند. از منظر دیگر باید توجه داشت که هرگونه استفاده از تسلیحات هستهای تاکتیکی توسط مسکو علیه اوکراین، ترامپ را در مقام تضعیف شده قرار خواهد داد. به همین دلیل روسیه متوجه است که در شرایط کنونی نباید از تسلیحات هستهای استفاده کند اما در کل روسها دو هدف را دنبال میکنند؛ نخست آنکه اوکراین از موشکهای دوربرد آمریکا استفاده نکند و دوم اینکه طوری با این موضوع مقابله کند که مانع استفاده اوکراین از موشکهای انگلیسی و اروپایی شود. به نظرم روسها حملات سختی را علیه اوکراین و به خصوص کییف انجام میدهند تا غیرنظامیان این کشور زیر فشار قرار بگیرند و در نهایت دولت زلنسکی دیگر از این مدل تسلیحات علیه مسکو استفاده نکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در این روند ممکن است که نزدیکان ترامپ در پشت صحنه به اوکراین و زلنسکی در جهت عدم استفاده از تسلیحات غربی علیه روسیه هشدار بدهند و به او بگویند که در صورت ادامه شرایط کنونی ممکن است او را به عنوان عامل تشدید کننده جنگ به دنیا معرفی کنند. اما اگر اوکراین از این موشکها به صورت صحیح استفاده کند که موجب تضعیف روسیه شود آن وقت دست ترامپ برای مذاکره و تامین منافع خود در قبال روسیه بازتر خواهد شد، اما در کل تصور نمیکنم که روسها در این خصوص آرام بنشینند و اقدامات خود را انجام خواهند داد و حالا باید منتظر بود و دید که روزها چگونه میخواهند با این وضعیت کنار بیایند.