خبرگزاری کار ایران

زرگر در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد:

دلایل مخالفت اسرائیل با طرح آتش‌بس مصر در غزه/دو سناریو برای آینده مذاکرات پس از انتخابات آمریکا

دلایل مخالفت اسرائیل با طرح آتش‌بس مصر در غزه/دو سناریو برای آینده مذاکرات پس از انتخابات آمریکا
کد خبر : ۱۵۴۹۶۵۴

کارشناس مسائل منطقه گفت: آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند تا در شرایط کنونی بتوانند یک روند مشخص را پیش ببرند و نمی‌خواهند بیش از حد به اسرائیل فشار وارد کنند یا بیش از حد جلوی اقدامات آن را در غزه بگیرند.

علی‌اصغر زرگر، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به رد پیشنهاد مصر در خصوص آتش بس در غزه از سوی اسرائیل  در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بسیاری بر این باور بودند که اسرائیل و نخست وزیر آن برنامه مشخصی در قبال غزه داشته یا دارد اما آرام آرام مشخص شد که اسرائیل و نتانیاهو در سایه حمایت‌های آمریکا و اروپا به دنبال آن است تا استراتژی همانند آنچه در بلندی‌های جولان رخ داد را عملیاتی کنند. اسرائیل به دنبال آن است تا بتواند همانند سایر اراضی اشغالی تمام ساکنان غزه را مجبور به جابجایی کند تا در نهایت بتواند سلطه خود بر این اراضی را کامل کند. بر همین اساس به نظر می‌رسد که نتانیاهو و تیم وی علی رغم اصرار جامعه بین‌الملل بر احیای مجدد مذاکرات آتش بس، همچنان در ادامه این روند و تکمیل فرایند تسلط بر غزه تاکید دارد و حتی به دنبال آن است که بعدها بر مدیریت غزه توسط تشکیلات خودگردان فلسطین تاثیر بگذارد.

وی ادامه داد: نکته‌ای که در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که آمریکایی‌ها به هیچ وجه از این وضعیت شکایت نمی‌کنند و حتی در این میان با حمایت از اسرائیل به دنبال آن هستند که یک بار برای همیشه مسئله غزه تمام شود و بر همین اساس هیچ مخالفتی با اقدامات اسرائیل در این منطقه نمی‌کنند. این در حالیست که کشورهای عربی اساساً نگاه خاص خود را به پرونده غزه دارند  به نظر می‌رسد که چندان نمی‌خواهند در این مورد و حتی اقدامات اسرائیل علیه غزه واکنش عمیق نشان دهند و به نوعی یک کنشگری کنترل شده را در دستور کار قرار داده‌اند. این در حالیست که عربستان سعودی اعلام کرده که حاضر است در قبال تشکیل طرح دو دولتی رابطه خود با اسرائیل را علنی و عادی کند و دقیقاً همان کاری را انجام دهد که امارات چندی پیش انجام داد. 

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این میان باید توجه شود که بی‌اعتنایی اسرائیل به هرگونه طرح آتش بس درون مایه تهاجمی اقدامات تل ‌آویو را نمایان می‌کند اما باید متوجه بود که قرار است در عربستان سعودی نشستی برگزار شود و در مورد طرح دو دولتی تبادل نظر صورت بگیرد که به نظر من آنچه نه تنها در این نشست بلکه در هر کشور دیگر عربی منطقه با محوریت اسرائیل و غزه رخ دهد می‌تواند گویای آن باشد که این کشورها به دنبال آن هستند تا بتوانند مسئله غزه را آرام آرام به یک نقطه پایانی نزدیک کنند و آن را اساساً یک موضوع درونی قلمداد کنند. این در حالیست که انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده هفته دیگر برگزار خواهد شد و در این مسیر آنها به دنبال این هستند که بتوانند تا زمان انتخاب رئیس جمهور کشورشان وضعیت فعلی را حفظ کنند. 

وی خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها به دنبال آن هستند تا در شرایط کنونی بتوانند یک روند مشخص را پیش ببرند و نمی‌خواهند بیش از حد به اسرائیل فشار وارد کنند یا بیش از حد جلوی اقدامات آن را در غزه بگیرند و همین موضوع موجب شده تا تل آویو از شرایط داخلی ایالات متحده به نفع خود سوء استفاده کند. به گونه‌ای که اسرائیل حتی در حال هدف قرار دادن مناطقی در غزه است که از حیث استراتژیک هیچ اهمیتی ندارد ما سعی می‌کند با این اقدام مابقی فلسطینی‌ها را هم مجبور به جابجایی داخلی کند. در این مسیر به نظرم اسرائیل سعی می‌کند همین سناریو را پیش ببرد و باید دید که چه کسی در کاخ سفید روی کار می‌آید. اگر دموکرات‌ها در انتخابات ۵ نوامبر برنده شوند احتمال دارد که بحث مذاکرات آتش بس در غزه را بیشتر پیگیری کنند و در غیر این صورت با آمدن ترامپ به دلیل نزدیکی وی به لابی یهود و قول و قرارهایی که در پشت پرده با آنها مطرح کرده احتمال دارد که تحولات عمیق‌تری به نفع اسرائیل رقم بخورد. 

زرگر در پایان گفت: به یاد داریم که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ او به هر ترتیب سعی کرد تا حاکمیت جولان را به نفع اسرائیل رقم بزند و حتی این منطقه را متعلق به آنها اعلام کرد و در اقدامی دیگر بحث پایتختی قدس را کلید زد. به همین دلیل باید دید که در صورت پیروزی ترامپ آیا در کرانه باختری اتفاقات جدیدی رخ خواهد داد و اسرائیل نجا را به صورت یک طرفه اشغال می‌کند یا خیر؛ حتی برخی‌ها اعتقاد دارند که ممکن است ساکنان کرانه باختری هم مانند غزه مجبور به ترک این منطقه شوند و در نهایت باید دید که آیا یک بحران جدید رخ می‌دهد یا خیر. به صورت کلی جامعه بین‌الملل به دنبال پیدا کردن راهکار نهایی برای اتمام وضعیت فعلی در غزه است و بسیاری از کشورهای غربی و سایر دولت‌ها به نوعی اعلام کرده‌اند که از ادامه این روند نگران و خسته هستند و هرچه زودتر باید این قائله به پایان برسد. بر همین اساس باید دید که آنها چگونه می‌خواهند فرایند مذکور را عملیاتی کنند. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز