مکی در گفتوگو با ایلنا:
اروپا نگران پیامد حمله اوکراین به کورسک است/ کییف و بروکسل منتظر خروجی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند
کارشناس مسائل اروپا گفت: هنوز مسأله حملات بیشتر اوکراین به خاک روسیه مطرح است و بسیاری اعتقاد دارند که کییف با ادامه این حملات ممکن است متضرر واقعی نبرد مذکور باشد.
مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا در تشریح دلایل خودداری اروپا از ارائه تسلیحات پیشرفته به اوکراین در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: اظهار نظرهای متفاوتی که از سوی مقامهای آمریکا، اروپا و ناتو در خصوص کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین بیان میشود، ریشه در نگرانی اتحادیه اروپا از واکنش روسیه دارد. زمانی که عملیات زمینی ارتش اوکراین در کورسک انجام شد عملاً شاهد آن بودیم که موضع اروپاییها متزلزل شد. اتحادیه اروپا اعلام کرده بود که حمله مستقیم به خاک روسیه خط قرمز آنها به شمار میرود اما این موضوع حالا به نوعی از سوی اوکراین نقض شده و قاره سبز نگران آن است که دامنه جنگ به کشورهای اروپایی کشیده شود؛ چراکه روسیه طی هفتههای گذشته بارها اعلام کرده که مسبب این حملات ناتو و به صورت کلی کشورهای غربی هستند که نشان از تند شدن موضع روسیه علیه اروپا و آمریکا دارد.
وی ادامه داد: بر همین اساس آنها نگران هستند که وضعیت از سوی مسکو تشدید شود و به همین دلیل معتقدم که اوکراین هم به نوعی میخواهد این کمکها قطع نشود. بدون شک منازعه روسیه با غرب پس از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ وارد شرایط جدیدی شده و وضعیت کنونی و به خصوص درگیری مذکور صرفاً به تحولات سال ۲۰۲۲ مربوط نمیشود و ریشههای قبلی دارد. در این راستا باید توجه شود که یک متغیر مهم در این میان وجود دارد و آن هم انتخابات ریاستجمهوری آمریکا است. واقعیت مسلم این است که روسیه و اوکراین و حتی اروپا هم چشمشان به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دوخته شده است؛ چراکه اگر ترامپ وارد کاخ سفید شود به سرعت ممکن است اتفاقات دیگری رخ دهد و اگر هم کامالا هریس پیروز میدان انتخابات شود، ممکن است با مشکلاتی در کنگره آمریکا و به خصوص مجلس نمایندگان ایالات متحده روبهرو شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: به همین جهت باید توجه شود که خروجی انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا هم به صورت مستقیم بر پرونده اوکراین تأثیرگذار خواهد بود. این در حالیست که طرح جدید رئیسجمهوری اوکراین در مورد آتشبس و پایان جنگ با روسیه هم یک اقدام جدید برای بسته شدن دهان مخالفان غرب به حساب میآید ولی در کل معلوم نیست که خروجی و درونمایه این طرح چیست و حتی مشخص نیست که روسیه در خصوص این سناریوی زلنسکی چه واکنشی از خود نشان میدهد. این در حالیست که هنوز مسأله حملات بیشتر اوکراین به خاک روسیه مطرح است و بسیاری اعتقاد دارند که در نهایت اوکراین با ادامه این حملات ممکن است که متضرر واقعی نبرد مذکور باشد؛ چراکه روسیه به هیچ وجه در برابر این اقدامهای اوکراین کوتاه نخواهد آمد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی میبینیم که روسیه در حال هدف قرار دادن زیرساختهای اوکراین است و این اقدامها را باید به نوعی تلافی حملات مذکور دانست. در این راستا به هر ترتیب این اقدامهای دو طرف میتواند دامنه جنگ و مشکلات را به هر شکلی گسترش دهد. از منظر دیگر اروپا نمیخواهد در شرایط فعلی روسیه را بیش از این عصبانی کند و به صورت واضح میدانند که این اقدام میتواند صادرات انرژی روسیه به قاره سبز را دستخوش تغییر قرار دهد که تبعاً پیامدهای منفی برای کشورهای اروپایی خواهد داشت.