مطهرنیا در گفتوگو با ایلنا:
بایدن به دنبال ایجاد وحدت عمل در ناتو علیه روسیه است/ ترامپ سمپاشی علیه دموکراتها را در دستور کار دارد
کارشناس مسائل آمریکا گفت: سخنرانی رئیسجمهوری آمریکا در نشست ۷۵ سالگی ناتو به نوعی نشان داد که ایالات متحده و اروپا به دنبال هدف قرار دادن روسیه و چین هستند که البته در مورد پکن چندان نگاه رادیکال مانند مسکو وجود ندارد.
مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به برگزاری هفتاد و پنجمین نشست سالانه ناتو در واشنگتن و سخنرانی جو بایدن در افتتاحیه این نشست در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: به باور من ایالات متحده در حال گذر از وضعیت استحکام نظم نوین جهانی و ورود به مرحله تثبیت آن است. توجه داشته باشید که آمریکا از ۱۱ سپتامبر ۱۹۹۱ میلادی تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ که بوش پدر و بوش پسر در آن دخیل بودند، به نوعی دورانی از استحکام را طی کرده و به مرحله تثبیت نظم نوین جهانی وارد شدند. در این میان هفتم اکتبر و جنگ میان حماس و اسرائیل در غزه هم به نوعی خاورمیانه را دستخوش تغییر قرار داده و در این روند گنجانده است. بر این اساس سخنرانی بایدن در اجلاس ۷۵ سالگی ناتو به نوعی نشان داد که آمریکا و اروپا به دنبال هدف قرار دادن روسیه و چین هستند که البته در مورد پکن چندان نگاه رادیکال به مانند مسکو وجود ندارد.
وی ادامه داد: به همین جهت مسأله اوکراین به عنوان یک پرونده مشترک میان آمریکا و اروپا به سمت و سویی رفته که دو طرف به دنبال آن هستند تا بتوانند بر اساس یک وحدت عمل کلی علیه روسیه، اوضاع را به نفع خود و علیه این کشور رقم بزنند. در این راستا ایالات متحده هم به دنبال آن است که بتواند شرایط کنونی را به نوعی پیش ببرد که بیشترین فشار و هزینه به مسکو تحمیل شود. لذا منطق استراتژیک این موضوع را به ما گوشزد میکند که روسیه در شرایط فعلی به راحتی از میدان نبرد اوکراین خارج نخواهد شد. در این بین بایدن به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده که از همین حالا مقابل ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته، به دنبال آن است که به هر ترتیب خود را پیروز میدان اعلام کند و در این راستا میخواهد این پیام را مخابره کند که ایالات متحده پیروز اصلی و قطعی این جنگ خواهد بود.
رئیس اندیشکده آیندهاندیشی سیمرغ تصریح کرد: بر همین اساس ممکن است جنگ روانی برای آمریکا علیه روسیه در پرونده اوکراین به صورت تمام عیار به چشم بخورد اما به نظرم این مسیر و این تاکتیک بالاتر از جنگ روانی قلمداد میشود. این در حالیست که ترامپ هم نقدهایی را در مورد پرونده اوکراین علیه بایدن در اختیار دارد و میتواند او را در این مورد با انتقاد و مشکلهای زیادی روبرو کند. از سوی دیگر باید توجه شود که بایدن با مشکلات جسمانی و عقلانی زیادی مواجه است و در این راستا و تلاش میکند تا جایگاه و اوضاع و احوال شخصی خود را بسیار خوب جلوه دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از منظری دیگر بسیاری معتقدند که بایدن در انتخابات ریاست جمهوری از سوی حزب دموکرات کنار گذاشته میشود و کسانی مانند میشل اوباما، هیلاری کلینتون یا کامالا هریس به جای وی انتخاب میشوند اما بحث اینجاست که تمامی این گمانهزنیها و حتی معرفی جایگزین وی، میتواند به ضرر دموکراتها تمام شود. به موازات این روند گفته میشود که همسر رئیس جمهوری آمریکا در شرایط کنونی بر او و تصمیماتش احاطه دارد و باید دید که وی چگونه میخواهد بر شرکت یا عدم شرکت بایدن در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو تأثیر بگذارد. مضاف بر اینکه تیم ترامپ نه تنها در مورد مسائل داخلی و شخصیِ بایدن، بلکه در مورد ناتو و حتی سایر محورهای سیاست خارجی هم اقدام به سمپاشی سیاسی میکنند.