چراغی در گفتوگو با ایلنا:
قصد اسرائیل از انتشار تصاویر تونلهای حماس، آرامسازی افکار عمومی است/ آمریکا به دنبال بازسازی وجهه خود از طریق طرح دو کشوری خواهد بود
کارشناس مسائل سیاسی منطقه گفت: کشف تونل حماس هیچ اهمیت اطلاعاتی و امنیتی برای این جنبش ندارد، که اگر اهمیت داشت بدون شک اسرائیل هیچ تصویری از آن را منتشر نمیکرد.
«جلال چراغی» کارشناس مسائل سیاسی منطقه با اشاره به قصد و نیت اسرائیل از انتشار ویدئوها و اسناد مربوط به تونلهای حماس در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: مسأله تونلهای زیرزمینی حماس که اسرائیل اخیراً تصاویری از آن را منتشر کرده در این برهه زمانی اهمیت خاصی دارد؛ چراکه رژیم صهیونیستی اعلام کرده این تونلها چیزی در حدود چهار کیلومتر طول دارند اما آنها صرفاً تصاویری از یک کیلومتر این تونلها منتشر کردند. بر اساس آنچه که اسرائیل اعلام کرده است، این تونل در نزدیکی «گذرگاه اریز» و در نزدیکی یک پایگاه نظامی اسرائیل حفر شدهاند اما حالا پرسش این است که چرا رژیم صهیونیستی سه کیلومتر دیگر از این تونل را در تصاویر به افکار عمومی خود نشان نداده است؟ واقعیت این است که انتشار چنین تصاویری نشان از قدرتنمایی حماس دارد که توانسته است بیشتر از تصور اسرائیل تونلهای خود را گسترش دهد.
وی ادامه داد: از منظر زمانی هم باید توجه داشت که تونلها و تصاویر مربوط به آنها در زمانی از سوی اسرائیل منتشر شده است که عملیات در منطقه شجاعیه موجب کشته شدن ۱۰ نفر از نیروهای زبده تیپ گولانی ارتش اسرائیل شده و همچنین سه اسیر اسرائیلی هم توسط سربازان رژیم صهیونیستی کشته شدهاند که مجموع این مسائل موجب شده تا در داخل اراضی اشغالی فشار بر نتانیاهو و کابینه وی افزایش پیدا کند. اینکه حماس در پیام جدید خود خطاب به اسرائیل اعلام میکند که سربازان شما بسیار دیرتر به تونلها دست پیدا کردهاند به این معناست که این تونل در شمال نوار غزه، همان تونل اصلی است که عملیات هفتم اکتبر را از طریق آن اجرایی کردند که حالا از آن عملیات بیش از دو ماه میگذرد. به همین دلیل باید بگویم که تونل مذکور هیچ اهمیت اطلاعاتی و امنیتی برای حماس ندارد، که اگر اهمیت داشت بدون شک اسرائیل هیچ تصویری از آن را منتشر نمیکرد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: به همین جهت انتشار تصاویر مربوط به این تونلهای زیرزمینی حماس آن هم در شرایط فعلی را باید آرامسازی افکار عمومی حاکم بر اراضی اشغالی از سوی تیم نتانیاهو دانست. به موازات این روند بحث آب بستن به تونلها هم به یک معما تبدیل شده است؛ چراکه مشخص نیست کدام تونل قرار است در آب غرق شود و اساساً هیچ اطلاعات مشخصی هم در دست اسرائیل از مجموعه تونلهای حماس وجود ندارد. لذا مجموع این مسائل را باید یک موج تبلیغاتی طراحی شده از سوی تلآویو دانست. واقعیت این است که حماس و مقاومت فلسطین توانستند از افکار عمومی علیه تلآویو استفاده کنند و لحظه به لحظه نبرد علیه رژیم صهیونیستی را منعکس کردند، اما در مقابل اسرائیل چیزی برای گزارش کردن به افکار عمومی خود به عنوان یک دستاورد بزرگ ندارد؛ به گونهای که تصاویر منهدم شدن تانکها و ماشینآلات سنگین اسرائیل توسط حماس منتشر میشود اما اسرائیل صرفاً بحث شعاردهی را پیش میبرد که باید گفت در سطح رسانهای این مقاومت فلسطین است که دست برتر را دارد.
وی افزود: در این میان باید توجه کرد که از سال ۱۹۹۳ و بر اساس توافقنامه اسلو طرح دو کشوری مطرح بوده اما در این مدت بحث جلوگیری از شهرکسازی و اسکان آوارگان به نتیجه نرسید. مسأله دیگر مانند تقسیم مرزها هم بلاتکلیف ماند و حتی توسعه شهرکنشینی در دستور کار اسرائیل قرار گرفت که تمامی این مسائل و سناریوها تحت نظارت آمریکا اجرایی شده است. اینکه چرا حالا ایالات متحده مجدداً در این شرایط طرح دو کشوری را مطرح میکند به این دلیل است که به هر ترتیب میخواهد اوضاع را آرام کرده و کشورهای عربی را به سمت خود جذب و با واشنگتن هماهنگ کند تا از این طرح حمایت کنند.
چراغی در پایان خاطرنشان کرد: بر همین اساس باید بگویم آمریکا به دنبال بازسازی وجهه خود از طریق مطرح کردن طرح دو کشوری است، اما به نظرم دیگر این طرح قابلیت اجرایی نخواهد داشت و اگر قرار بر اجرای آن باشد، اسرائیل باید از تمام شهرکها عقبنشینی کند. بر همین اساس معتقدم این طرح را باید یک فریب بزرگ برای نجات رژیم صهیونیستی بدانیم؛ مضاف بر اینکه ایالات متحده به دنبال سوق دادن اسرائیل به سمت ترور رهبران حماس و مقاومت و تبدیل جنگ به مقیاس کوچکتر و کم هزینهتر است.