خبرگزاری کار ایران

میرکوشش در گفت‌وگو با ایلنا:

حضور نظامی آمریکا در مدیترانه، کنترل‌شده و برای جلوگیری از گسترش جنگ است/ از بین رفتن حماس به صورت کلی ممکن نیست/سناریوی تل‌آویو پس از شکست حمله زمینی

حضور نظامی آمریکا در مدیترانه، کنترل‌شده و برای جلوگیری از گسترش جنگ است/ از بین رفتن حماس به صورت کلی ممکن نیست/سناریوی تل‌آویو پس از شکست حمله زمینی
کد خبر : ۱۴۰۹۵۴۴

کارشناس مسائل آمریکا گفت: موازنه توسط حماس به هم ریخته و بر ضد منافع اسرائیل رقم خورد اما بحث آوارگان فلسطینی و اینکه مصر گذرگاه رفح را باز نمی‌کند یا اردن مایل به جابه‌جایی فلسطینی‌های غزه نیست، می‌تواند نوعی فشار را به حماس اعمال کند.

«امیرهوشنگ میرکوشش» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح وضعیت سیاسی و امنیتی حاکم بر منطقه پس از ورود نظامی ایالات متحده به مدیترانه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: در شرایط کنونی که حماس و اسرائیل درگیر جنگ در غزه هستند، ایالات متحده دو ترس عمده دارد که نخست، گسترش درگیری در سراسر خاورمیانه و دوم تشدید بحران انسانی در غزه است. بر همین اساس معتقدم که مدیریت منازعه فعلی به نوعی در دست ایالات متحده قرار دارد؛ چراکه ورود زمینی اسرائیل می‌تواند اوضاع را به هم بزند که البته بایدن هم اشغال غزه را نادرست خوانده است. در کل باید توجه داشت که سرنوشت تل‌آویو برای واشنگتن بسیار مهم است. اینکه گفته می‌شود نگاه ایالات متحده در مناسبات بین‌المللی فقط به چین دوخته شده تحلیل چندان درستی نیست، بلکه ورود نظامی آمریکا به مدیترانه نشان می‌دهد که منطقه و خاورمیانه همچنان برای کاخ‌سفید مهم است و فرق نمی‌کند که دموکرات‌ها سر کار باشند یا جمهوری‌خواهان؛ بلکه به هر حال حمایت از اسرائیل برای واشنگتن اهمیت زیادی دارد.

وی ادامه داد: اینکه ایالات متحده حضور نظامی خود در مدیترانه و منطقه را تقویت کرده به نوعی باید این اقدام را برای قرار دادن اسرائیل در یک حلقه نظامی - دفاعی قلمداد کرد تا بتواند روحیه ارتش اسرائیل را حفظ کند و نگذارد این روند به هم بریزد. این در حالیست که حملات حزب‌الله از شمال به اسرائیل هم برای آمریکا یک دغدغه اساسی به حساب می‌آید و این موضوع در معادلات واشنگتن دارای اهمیت به سزایی است. با این تفاسیر به نظرم یک برنامه استراتژیک مشخص برای ورود زمینی به غزه از سوی ارتش اسرائیل وجود ندارد اما به هر ترتیب باید متوجه باشیم که موازنه توسط حماس به هم ریخته و بر ضد منافع اسرائیل رقم خورده است اما بحث آوارگان فلسطینی و اینکه مصر گذرگاه رفح را باز نمی‌کند یا اردن مایل به جابجایی فلسطینی‌های غزه نیست می‌تواند نوعی فشار را به حماس اعمال کند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در مقابل، اسرائیل به دنبال آن است که غزه را خالی از سکنه کند تا بتواند مواضع اصلی و تونل‌های زیرزمینی حماس را کشف و منهدم کند، اما به هر ترتیب باید گفت که تبعاتی هم در این راستا وجود خواهد داشت. در این بین قطعنامه پارلمان اروپا که علیه حماس و به نفع اسرائیل صادر شده را باید چراغ سبز اروپا به تل‌آویو دانست تا در نهایت تضعیف حماس و تقویت تشکیلات خودگردان فلسطین به وجود بیاید؛ چراکه از منظر آنها فتح و محمود عباس همچنان بر طرح دو کشوری تاکید دارند که برای اسرائیل این سناریو مطلوب‌تر است. اینکه حماس از بین برود واقعاً یک تفسیر ناممکن است و بر همین اساس قطعنامه اروپا را باید صرفاً یک مسئله سیاسی دانست که البته نوع برخورد اسرائیل با حماس و غزه هم اهمیت دارد.

وی افزود: این در حالیست که اخیراً جو بایدن حماس و روسیه را با یکدیگر مقایسه کرده و این دو را در امتداد یکدیگر می‌داند ولی بحث اینجاست که ۲۰ ماه از جنگ اوکراین می‌گذرد و حالا پوتین به دنبال خروج از انزوا بوده و آمریکا هم می‌خواهد به هر ترتیب که شده روند جاری در اوکراین را تغییر دهد. از منظر دیگر حمله به پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق و همچنین حمله به ناوچه‌ این کشور از سوی یمن به نوعی میتواند تزریق روحیه به جریان مقاومت قلمداد شود اما به هر ترتیب ایالات متحده سعی می‌کند که این حملات ایذایی را دفع کند. معتقدم که ورود آمریکا به منطقه به خصوص پس از درگیری حماس و اسرائیل را باید یک ورود کنترل شده نظامی برای حمایت از اسرائیل و جلوگیری از سرایت جنگ به اقصی نقاط منطقه دانست و اگر ارتش اسرائیل به صورت زمینی وارد غزه شود، معادلات تغییر خواهد کرد.

میرکوشش در پایان خاطرنشان کرد: به اعتقاد من اسرائیل فعلاً از حیث اطلاعاتی و نظامی در حال جمع‌آوری داده و اطلاعات نهایی است و بر روی آن کار می‌کند تا بتواند به یک خروجی مشخص دست پیدا کند. در این بین تل‌آویو سعی می‌کند که برآوردها را دقیق‌تر از گذشته انجام دهد که بدون شک ایالات متحده هم در این فرایند به کمک تل‌آویو آمده اما اگر این حمله شروع شود بدون شک صرفاً زمینی نخواهد بود و از هوا و دریا هم اقداماتی علیه غزه انجام خواهد شد تا در نهایت غزه را به یک منطقه حائل خالی از سکنه تبدیل کنند. در مقابل اگر اسرائیل دست به عملیات زمینی بزند اما نتیجه مطلوب را به دست نیاورد و به نوعی شکست بخورد ممکن است حملات تل‌آویو علاوه بر غزه متوجه سایر نیروهای مقاومت در منطقه شود و در نهایت باید دید که خروجی این حمله احتمالی زمینی چه می‌شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز